Φαλακροκορακίδες - Ορνιθοπανίδα Φαλακροκορακίδες

Φαλακροκορακίδες

Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae)
Οι Φαλακροκορακίδες είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους υδρόβια πτηνά τα οποία σχηματίζουν μεγάλες αποικίες στις ακτές των εύκρατων και τροπικών παραθαλάσσιων περιοχών όλου του κόσμου· ορισμένα είδη ή υποείδη συναντώνται και στις όχθες μεγάλων λιμνών ή ποταμών. Πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις της οικογένειας έχουν προταθεί πρόσφατα και ο αριθμός των γενών αμφισβητείται, από 26 έως 43 είδη. Το επιστημονικό όνομα του γένους προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, φαλακρός (phalakros, "φαλακρός") και
κόραξ (korax, "κοράκι"). Η ονομασία «Κορμοράνος» προέρχεται από τη λατινική Corvus marinus, "κοράκι θάλασσα".
Το φτέρωμά τους είναι συνήθως στιλπνό και μαύρο, ενίοτε ποικιλμένο με γκρίζες ή λευκές αποχρώσεις. Ο λαιμός τους είναι μακρύς και ευλύγιστος, το ράμφος τους λεπτό και κυρτό, ενώ μπορεί να φέρουν στο πρόσωπο ζωηρόχρωμες περιοχές γυμνού δέρματος.
Τα πουλιά αυτά βουτούν συχνά στο νερό για να συλλάβουν ψάρια, με τα οποία τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά. Αφού χορτάσουν, ξεκουράζονται για μικρό χρονικό διάστημα σε ένα σχετικά ψηλό και προσήλιο μέρος, όπου απλώνουν τις φτερούγες τους για να στεγνώσουν· αυτό συμβαίνει επειδή το φτέρωμα των Κορμοράνων δεν είναι αδιάβροχο, όπως το φτέρωμα άλλων υδρόβιων πουλιών.
Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae)
Οικογένεια πουλιών της τάξης των πελεκανόμορφων ή στεγανόποδων. Αριθμεί γύρω στα 30 είδη, γνωστά κυρίως με την κοινή ονομασία κορμοράνοι. Στις ελληνικές περιοχές ζουν τρία είδη, ο φαλακροκόρακας ο άνθρακας (αλλιώς κορμοράνος, ρώσσα, καραπαπί, καραμπαμπάς, καταρράχτης και καλικατζού), ο φαλακροκόρακας του Αριστοτέλη (αλλιώς θαλασσοκουρούνα, γυαλόπαπια, θαλασσοκόρακας, καλικατσούδα, καλικατζού, καρκατζούνα, καραμπατάκι) και ο φαλακροκόρακας ο πυγμαίος (αλλιώς ώφυια, μικρή λαγγόνα).

Πελεκανόμορφα (pelecaniformes)
Τάξη πτηνών, που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι τα δάκτυλά τους είναι ενωμένα με νηκτική μεμβράνη, τεντωμένη όχι μόνο ανάμεσα στα 3 μπροστινά δάκτυλα, αλλά και ανάμεσα στο δεύτερο δάκτυλο και τον αντίχειρα, που είναι γυρισμένος προς τα πίσω. Τα πουλιά αυτά βαδίζουν δύσκολα. Έχουν μακρύ και δυνατό ράμφος και πυκνό φτέρωμα. Τα περισσότερα ζουν στις ακροθαλασσιές ενώ άλλα μόνο στις μεγάλες λίμνες και στις όχθες των ποταμών. Η τάξη αυτή αριθμεί περίπου 59 είδη με παγκόσμια εξάπλωση, τα οποία κατανέμονται σε 6 οικογένειες:
Οι κυριότερες οικογένειες πελεκανόμορφων είναι οι
1. πελεκανίδες (pelecanidae),
2. φαεθοντίδες (phaethontidae),
3. φαλακροκορακίδες (phalacrocoracidae),
4. φρεγατίδες (fregatidae),
5. ανχινγκίδες (anchingidae) και
6. σουλίδες (sulidae).
Το πιο κοινό είδος της οικογένειας είναι το Phalacrocorax carbo, γνωστό και ως μεγάλος Κορμοράνος, ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, και λιγότερο στην Αφρική και στην Ωκεανία.
Ορισμένοι ανατολικοί λαοί συνηθίζουν, ακόμα και σήμερα, να χρησιμοποιούν τους κ. στο ψάρεμα. Τη νύχτα προσελκύουν κοπάδια ψαριών ανάβοντας φωτιές. Κάθε ψαράς κρατά από έναν ή περισσότερους κ. δεμένους με ένα μακρύ σχοινί, τους οποίους αφήνει κάθε τόσο να βουτούν στο νερό και να φέρνουν από ένα ψάρι. Για να μην καταπίνουν οι κ. τα ψάρια που πιάνουν, τους περνούν γύρω από τον λαιμό έναν χαλκά.
Οι κ. μπορούν να εξοντώσουν την ιχθυοπανίδα των εσωτερικών υδάτων στην περιοχή όπου ζουν. Η ζημιά αυτή συχνά αντισταθμίζεται από κάποιο σημαντικό όφελος που παρέχουν, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των ακτών του Περού, όπου ορισμένα είδη κ., που συγκεντρώνονται εκεί κατά δισεκατομμύρια, εξασφαλίζουν με τα περιττώματά τους το γνωστό γκουανό, ένα από τα πολυτιμότερα φυσικά νιτρικά λιπάσματα.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae)

Λοφιοκορμοράνος (Phalacrocorax aristotelis)
Ο Θαλασσοκόρακας μοιάζει αρκετά με τον πιο κοινό Κορμοράνο αλλά είναι μικρότερος, λεπτότερος και με μικρότερο κεφάλι...


Κορµοράνος (Phalacrocorax carbo)
Μεγάλο υδρόβιο πτηνό (91εκ.) με μαύρο φτέρωμα. Το μέγεθος του σώματος, ο λευκός χρωματισμός στο πηγούνι και στα μάγουλα...


Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus)
Είναι το μικρότερο σε μέγεθος είδος της οικογένειας, με μήκος σώματος 45-55 εκ. και άνοιγμα πτερύγων 80-90 εκ...

Ετικέτες: Φαλακροκορακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φαλακροκορακίδες

Back To Top