Δακνίς - Ορνιθοπανίδα Δακνίς

Δακνίς

Δακνίς (Dacnis) Δακνίς (Dacnis) Γένος πτηνών της οικογένειας των νεκταριιδών (Thraupidae). Είναι γνωστά 9 είδη, που ζουν στις τροπικές χώρες της Αμερικής. Τρέφονται με έντομα και με τον χυμό οπωρικών. Έχουν το μέγεθος του κορυδαλλού, με ανεπτυγμένο κεφάλι και κωνικό ράμφος. Τα πόδια τους είναι ψηλά, λεπτά, με μεγάλα δάχτυλα και νύχια. Το χρώμα τους ποικίλλει, ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν. Το όνομα του γένους πιθανώς προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δάκνω = 'δαγκώνω, πληγώνω με τα δόντια, κεντώ, ερεθίζω'.
Από τα πιο γνωστά είδη είναι η Δακνίς η κυάνια που ζει στη Βραζιλία, στη Βολιβία και στη Νικαράγουα, και η Δακνίς η ευειδής (Dacnis venusta) που ζει στον Παναμά.

Είναι γνωστά 9 είδη: White-bellied dacnis, (Dacnis albiventris) Black-faced dacnis, (Dacnis lineata) Yellow-bellied dacnis, (Dacnis flaviventer) Black-legged dacnis, (Dacnis nigripes) Scarlet-thighed dacnis, (Dacnis venusta) Blue dacnis, (Dacnis cayana) Viridian dacnis, Dacnis viguieri) Scarlet-breasted dacnis, (Dacnis berlepschi Turquoise dacnis, (Dacnis hartlaubi).

D. lineata

D. berlepschi

D. venusta

D. cayana

D. flaviventer

D. hartlaubi

D. viguieri

D. nigripes
Ετικέτες: Θραυπίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δακνίς

Back To Top