Μελιφαγιδόμορφα - Ορνιθοπανίδα Μελιφαγιδόμορφα

Μελιφαγιδόμορφα

Μελιφαγιδόμορφα (Meliphagoidea)
είναι μια μεγάλη Υπόταξη στρουθιόμορφων πουλιών. Περιέχει μια τεράστια ποικιλομορφία μικρών και μεσαίου μεγέθους ωδικών πτηνών της Ωκεανίας. Ανάλογα με την ταξινόμηση, η οικογένεια περιλαμβάνει 172 έως 182 είδη σε 42 γένη. Χαρακτηριστικό των περισσότερων ειδών αυτής της οικογένειας είναι το περισσότερο ή λιγότερο μακρύ (ανάλογα με το είδος), ελαφρώς κυρτό ράμφος, το οποίο είναι κατάλληλο για να παίρνουν το νέκταρ και τη γύρη των λουλουδιών και μια μακριά γλώσσα που είναι προσαρμοσμένη στη διατροφή τους.
Η γλώσσα είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να εκτείνεται πέρα ​​από την άκρη του ράμφους και μπορεί να μετακινηθεί εμπρός και πίσω έως και 10 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας στα πουλιά να απορροφούν γρήγορα το νέκταρ των λουλουδιών. Με την τακτική επίσκεψη στα λουλούδια, αυτά τα πουλιά έχουν σημαντικό ρόλο επικονιαστή στην Αυστραλία.
Το μέγεθος του σώματος, το φτέρωμα και το σχήμα του ράμφους ποικίλει ανάλογα με το είδος.
Διατροφή
Τρέφονται με γύρη και νέκταρ όπως οι νεκταρινιίδες (Nectariniidae), συμβάλλοντας στην επικονίαση ορισμένων φυτών. Επίσης έντομα και διάφορα φρούτα συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό τους.
Ενδιαίτημα
Ζουν σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα στην Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα, τη Νέα Ζηλανδία και σε πολλά νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Είναι κυρίως δενδρόβια είδη. Η Αυστραλιανή ήπειρος έχει τα περισσότερα γένη και είδη.

Χωρίζεται στις εξής οικογένειες:
Μαλουρίδες (Maluridae), Δασυορνιθίδες (Dasyornithidae), Ακανθιζίδες (Acanthizidae) και Μελιφαγίδες (Meliphagidae).


Μαλουρίδες

Δασυορνιθίδες



























Ετικέτες: Μελιφαγιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μελιφαγιδόμορφα

Back To Top