Χοντροσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Χοντροσκαλίδρα

Χοντροσκαλίδρα

Χοντροσκαλίδρα (Calidris canutus) Χοντροσκαλίδρα
Η Χοντροσκαλίδρα είναι ένα κοντόχοντρο στο μέγεθος του Κότσυφα, είδος παρυδάτιου πουλιού με κοντό λαιμό. Φθάνει σε μήκος σώματος από 23 έως 26 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών είναι 57 έως 62 εκατοστά. Το βάρος ποικίλλει από 115 έως 165 γραμμάρια. Τα πόδια είναι γκριπράσινα και σχετικά κοντά. Στο πάνω μέρος του σώματος το φτέρωμα είναι σταχτί και ανοιχτό καφέ με ανοιχτότερες απολήξεις στα άκρα, υπόλευκο το κάτω, στο στήθος και στα πλευρά ανοιχτό γκρι ρίγες. Το φτέρωμα αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα δύο φύλα στο πάνω μέρος είναι μαύρο με κοκκινωπές ραφές, το κεφάλι και το κάτω μέρος είναι σκούρο κόκκινο. Τα νεαρά πουλιά έχουν παρόμοιο σε χρώμα φτέρωμα όπως των ενήλικων, αλλά η κορυφή είναι καφέ με μαύρο και τα πόδια είναι λαδί.
Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)






Οικότοπος ενδιαίτημα: Η Χοντροσκαλίδρα αναπαράγεται κυρίως στη Γροιλανδία, τον Καναδά, την Αλάσκα και στην τούνδρα της Σιβηρίας. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων, και την άνοιξη και το φθινόπωρο χρησιμοποιεί σαν ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Οι περιοχές διαχείμασης βρίσκονται στη νοτιοδυτική Αφρική.
Η Χοντροσκαλίδρα είναι ένα από τα λίγα είδη πουλιών που ταξιδεύουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ αναπαραγωγής και διαχείμανσης χωρίς ενδιάμεσο σταθμό nonstop. Οι αποστάσεις αυτές μπορεί να είναι έως και 5.000 χιλιόμετρα.
Διατροφή: Η διατροφή αποτελείται κυρίως από μύδια και σαλιγκάρια (Hydrobia ulvae) που τα αναζητά σε πολύ ρηχά νερά. Τα μύδια καταπίνονται ολόκληρα και χωνεύονται στο στομάχι. Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται και με διάφορα αρθρόποδα.

Αναπαραγωγή: Οι φωλιές είναι μοναχικές και μερικές φορές απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Το θηλυκό γεννά 3 έως 4 αυγά και η φωλιά γίνεται στο έδαφος. Στην επώαση συμετέχουν ταυτόχρονα και τα δύο φύλα, αλλά το θηλυκό εγκαταλείπει τη φωλιά λίγο πριν εκκολαφθούν τα αυγά. Οι νεοσσοί μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους από την πρώτη μέρα. Το αρσενικά όταν οι νεοσσοί αρχίζουν να πετάνε, επιστρέφουν στις περιοχές διαχείμανσης. Οι νεοσσοί ακολουθούν τα ενήλικα αρσενικά μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα μόνα τους.
Υποείδη:
Υπάρχουν έξι υποείδη (Calidris canutus) (εδώ ανάλογα με το μέγεθος):
Calidris canutus roselaari (μεγαλύτερο)
Αναπαράγεται στο βόρειο άκρο της Αλάσκα και μεταναστεύει πάνω από τον κόλπο του Delaware πάνω από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ πρός τις περιοχές διαχείμασης στη Φλόριντα, ενδεχομένως και στην κεντρική Αμερική.
Calidris canutus rufa
Αναπαράγεται στον βορειοανατολικό Καναδά, μεταναστεύει επίσης πάνω από τον κόλπο του Delaware, και στη συνέχεια με ένα άλλο μικρό διάλειμμα στη Βραζιλία, στην Αργεντινή.
Calidris canutus canutus
Αναπαράγεται στη βόρεια Σιβηρία, αλλά δυτικά από την περιοχή αναπαραγωγής του Calidris canutus piersmai. Μεταναστεύει για διαχείμανση στη Δυτική Αφρική, σε ελώδεις περιοχές κατά μήκος των ακτών.
Calidris canutus islandica
Αναπαράγεται στο βόρειο τμήμα της Γροιλανδίας, μεταναστεύει με ένα ενδιάμεσο σταθμό στην Ισλανδία, στη Νορβηγία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Calidris canutus rogersi
Αναπαράγεται στη βόρειο-ανατολική Σιβηρία και μεταναστεύει κατά μήκος των ακτών της Κίνας, στην ανατολική Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για διαχείμανση.
Calidris canutus piersmai (μικρότερο)
Αναπαράγεται στη βόρεια Σιβηρία και μεταναστεύει, με ένα ενδιάμεσο σταθμό στο Δέλτα του Κίτρινου ποταμού στην Κίνα, στην Βορειοδυτική Αυστραλία σε ελώδεις περιοχές κατά μήκος των ακτών.

Διάφορα:
Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 15.000 έως 30.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στη Γροιλανδία.
Το όνομά του canutus προέρχεται από το Βίκινγκ Δανό βασιλιά Κνούτος ή Κανούτος (Cnut the Great) ηγεμόνας των χωρών της Βόρειας Θάλασσας.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χοντροσκαλίδρα

Back To Top