Δρεπανοσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Δρεπανοσκαλίδρα

Δρεπανοσκαλίδρα

Δρεπανοσκαλίδρα (Calidris ferruginea) Δρεπανοσκαλίδρα
Η Δρεπανοσκαλίδρα είναι ένα μικρό είδος παρυδάτιου πουλιού του γένους Calidris που αναπαράγεται στις τούνδρες της Σιβηρίας. Το μήκος σώματος συνήθως λιγότερο από 20 εκατοστά ή περίπου το μέγεθος ενός Ψαρονιού (Sturnus Vulgaris). Το άνοιγμα των φτερών είναι περίπου 35 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 40 έως 60 γραμμάρια. Οπως φανερώνει και το όνομά της έχει μακρύ και κυρτό πρός τα κάτω ράμφος. Το πάνω μέρος του σώματος είναι γκριζοκαφέ και στα δύο φύλα με σκουρόχρωμες ραβδώσεις στο κεφάλι. Το στήθος είναι γκριζοκαφέ έως κοκκινωπό με λιγότερο εμφανείς σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Η κοιλιά είναι υπόλευκη.
Το φτέρωμα αναπαραγωγής στο στήθος είναι βαθύ κόκκινο σε απόχρωση σκουριάς και ξεχωρίζει από τα άλλα είδη του γένους από το μακρύ καμπυλωτό ράμφος. Τα πόδια είναι μαύρα.
Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)





Οικότοπος ενδιαίτημα: Η Δρεπανοσκαλίδρα αναπαράγεται στα βόρεια της Ρωσίας, στις τούνδρες της Σιβηρίας. Ενδεχομένως και στα νησιά στην περιοχή της Σιβηρίας, από την χερσόνησο Τσουκότκα Chukotka έως και την χερσόνησο Taymyr. Προτιμάει ξηρές αλλά και υγρές στέππες, κυρίως παράκτιες περιοχές, όχθες ποταμών, επίσης και στην ενδοχώρα της αρκτικής τούνδρας.
Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων. Από την κεντρική Σιβηρία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινείται στις περιοχές διαχείμασης πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη δυτική Αφρική. Συναντάται στην Ελλάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατά το πέρασμά της από και προς την Αφρική όπου ξεχειμωνιάζει.
Διατροφή: Τρέφετε με σκουλήκια, μικρά μύδια, σαλιγκάρια, έντομα και προνύμφες, καθαρά ζωική τροφή. Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα αρθρόποδα.

Αναπαραγωγή: Τα ζευγάρια συνήθως σχηματίζονται στις περιοχές διαχείμασης. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, η φωλιά γίνεται στο έδαφος συνήθως με χόρτα και λειχήνες. Γεννάει συνήθως έως και πέντε αυγά. Οι πρώτοι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν από τα τέλη Ιουλίου.

Διάφορα:
Το όνομα της Δρεπανοσκαλίδρας προέρχεται από το μακρύ και κυρτό ράμφος της.
Η Δρεπανοσκαλίδρα μπορεί να ζήσει έως και 17 χρόνια.
Στις περιοχές αναπαραγωγής του, ξοδεύει 55 με 65 τοις εκατό του χρόνου του κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αναζήτηση τροφής.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δρεπανοσκαλίδρα

Back To Top