Βραχοσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Βραχοσκαλίδρα

Βραχοσκαλίδρα

Βραχοσκαλίδρα, Purple Sandpiper (Calidris maritima)
Η Calidris maritima είναι ένα μονοτυπικό είδος παρυδάτιου πουλιού του γένους Calidris, αναπαράγεται στις βορειότερες περιοχές της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη Λασποσκαλίδρα (Calidris alpina). Φτάνει σε μήκος σώματος από 20 έως 22 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών είναι 38 έως 44 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν από 52 έως 94 γραμμάρια και τα θηλυκά ζυγίζουν 60 έως 105 γραμμάρια. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του είδους Calidris, είναι τα κίτρινα πόδια και η κίτρινη βάση του ράμφους. Στο κανονικό φτέρωμα η κορυφή είναι γκριζοκαφέ, το κάτω μέρος είναι ανοιχτόχρωμο.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)





Οικότοπος ενδιαίτημα: αναπαράγεται στην Αρκτική Αμερική, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, και στη βόρεια Σκανδιναβία και Ασία. Είναι μεταναστευτικό είδος όχι μεγάλων αποστάσεων σε αντίθεση με τα άλλα είδη του γένους Calidris και μερικώς αποδημητικό. Τα πουλιά που αναπαράγονται στο δυτικό
Καναδά μεταναστεύουν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αυτά που αναπαράγονται στη νοτιοανατολική Γροιλανδία και την Ισλανδία πιθανώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πτηνά που αναπαράγονται στη Γροιλανδία μεταναστεύουν στην Ισλανδία και τη βορειοδυτική Ευρώπη, προφανώς ο πληθυσμός της Ισλανδίας είναι ενδημικός. Τα πτηνά που αναπαράγονται στη Σιβηρία μετακινούνται στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βρετανία επίσης μεταναστεύει και ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Νορβηγίας.
Στις βορειότερες περιοχές αρχίζει η μετανάστευση από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τα μέσα Αυγούστου φτάνουν για διαχείμαση και οι πρώτοι πληθυσμοί στη Βόρεια Θάλασσα. Η εισροή στους τόπους διαχείμασης μπορεί να διαρκέσει έως και το μεσοχείμωνο. Η επιστροφή στους τόπους αναπαραγωγής αρχίζει στα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης προτιμούν βραχώδεις ακτές.

Διατροφή: Τρέφετε με σκουλήκια, μικρά μύδια, σαλιγκάρια, έντομα και προνύμφες, καθαρά ζωική τροφή. Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα αρθρόποδα.

Αναπαραγωγή: Η σεξουαλική ωριμότητα εμφανίζεται μετά από ένα έτος. Σε μια βαθιά κοιλότητα στο έδαφος χτίζεται από το αρσενικό η φωλιά. Τα αυγά είναι ανοιχτόχρωμα έως ανοικτό λαδί ή γριζοπράσινα με ανοιχτό έως σκούρο καφέ στίγματα. Η επώαση διαρκεί από 21 έως 23 ημέρες. Τη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνει το αρσενικό. Οι νεοσσοί μετά από 21 έως 28 ημέρες αρχίζουν να πετάνε.

Διάφορα:
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αναπαραγωγής εκτιμάται σε 28.000 έως 75.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ζουν στην Ισλανδία (10.000 έως 30.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια), στη Γροιλανδία (10.000 έως 20.000 αναπαραγωγικά ζεύγη) στη Νορβηγία και στη Βόρειο Θάλασσα (7.000 έως 20.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια), Σουηδία (1.000 - 3.000 ζευγάρια αναπαραγωγής). Από τη βόρεια έως τη νοτιοδυτική Ευρώπη διαχειμάζουν 50.000 έως 100.000 πουλιά.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βραχοσκαλίδρα

Back To Top