Λασποσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Λασποσκαλίδρα

Λασποσκαλίδρα

Λασποσκαλίδρα ή Αλπική Σκαλίδρα (Calidris alpina)
Η Λασποσκαλίδρα είναι ένα μικρό είδος παρυδάτιου πουλιού του γένους Calidris, με έξι έως δέκα υποείδη, σε τρεις γενετικά σαφώς διαφοροποιημένες ομάδες, καθεμία από αυτές είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη, τη Σιβηρία, την Αλάσκα και τον Καναδά στη ζώνη της αρκτικής τούνδρας. Παρόμοιο σε εμφάνιση με την Δρεπανοσκαλίδρα (Calidris ferruginea), το μήκος σώματος συνήθως λιγότερο από 20 εκατοστά ή περίπου το μέγεθος ενός Ψαρονιού (Sturnus Vulgaris). Το άνοιγμα των φτερών είναι περίπου 35 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 40 έως 60 γραμμάρια και 17 έως 21 εκατοστά ύψος. Το μακρύ μαύρο ράμφος έχει κλίση ελαφρώς προς τα κάτω στο μπροστινό μέρος. Η ίριδα είναι καφέ-μαύρη. Τα πόδια και τα δάχτυλα είναι λαδί έως μαυριδερά. Το πάνω μέρος του σώματος είναι γκριζοκαφέ και στα δύο φύλα με σκουρόχρωμες ραβδώσεις στο κεφάλι. Το στήθος είναι γκριζοκαφέ έως κοκκινωπό με λιγότερο εμφανείς σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Η κοιλιά είναι υπόλευκη.
Το φτέρωμα αναπαραγωγής και στα δύο φύλα τα φτερά στο πάνω μέρος του σώματος είναι σκούρο καφέ έως ανοιχτό μαύρο με καφέ-κοκκινωπές άκρες. Τα θηλυκά έχουν ένα ανοιχτό καφετί έως σκούρο καφέ λαιμό, στα αρσενικά η περιοχή αυτή είναι σχεδόν ανοιχτό γκρι. Οι πλευρές του κεφαλιού διαφέρουν στο χρωματισμό, κάποια έχουν υπόλευκο χρώμα, ενώ σε κάποια άλλα καφέ με ρίγες. Στα θηλυκά συνήθως οι πλευρές του κεφαλιού είναι συχνά καφέ.
Τα φτερά στο πάνω μέρος είναι σκούρο γκρι έως μαύρο. Οι φτερούγες έχουν κιτρινοκόκκινο έως κοκκινοκαφέ χρώμα. Ο λαιμός και το στήθος είναι υπόλευκα με καφέ και μαύρες ρίγες. Υπόλευκες και οι πλευρές με σκούρο καφέ πυκνές ρίγες. Η κοιλιά είναι μαύρη. τα δευτερεύοντα φτερά είναι σκούρο καφέ έως γκρι. Η αλλαγή και ο χρωματισμός του φτερώματος ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της περιοχής αναπαραγωγής ή διαχείμασης.
Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)





Οικότοπος ενδιαίτημα: Η Λασποσκαλίδρα αναπαράγεται στην ανατολική Γροιλανδία ενώ στη δυτική ακτή σπανιότερα, στην Ισλανδία στο Jan Mayen και στο Σβάλμπαρντ. Στη Σκανδιναβία, στη Ρωσία από Κόλα, Zemlya έως Τσουκότκα, στη δυτική και βόρεια Αλάσκα και στο βόρειο Καναδά ανατολικά του Hudson Bay και στο Σαουθάμπτον της Ισλανδίας.

Οι περιοχές διαχείμασης βρίσκονται κυρίως στις ακτές του βόρειου ημισφαιρίου,από τις ακτές της βορειοδυτικής Ευρώπης έως τη δυτική Αφρική, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου αλλά και τις νότιες ακτές της Ασίας. Στο εσωτερικό της Ευρώπης παρατηρείται σπάνια. Σημαντικά σημεία συγκέντρωσης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι οι ακτές της Βόρειας Θάλασσας, οι ακτές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, οι ακτές του Ατλαντικού από τη Γαλλία και τη δυτική Αφρική έως τη Μαυριτανία.
Ακολουθούν διαφορετικές μεταναστευτικές οδούς, οι αναπαραγώμενες στη Γροιλανδία ακολουθούν τη διαδρομή Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία για να φτάσουν στη δυτική Αφρική.
Οι αναπαραγώμενες στη Σιβηρία μεταναστεύουν είτε στη Βόρεια Θάλασσα για να διαχειμάσουν σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, είτε στην Ανατολή πετώντας πάνω από τη Ρωσία και την Ουκρανία για να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα και την μέση Ανατολή.
Ως ενδιαίτημα προτιμά λασπώδης παραλίες, τυρφώνες, ρείκια, αλυκές και τούνδρες κατά προτίμηση με χαμηλή βλάστηση,απαραίτητα με υγροτόπους με επαρκή νερά.
Στην κεντρική Ευρώπη παρατηρούνται τρία υποείδη:
Η Calidris alpina schinzii
Η Calidris alpina Arctica
Η Calidris alpina alpina

Διατροφή: Τρέφετε με σκουλήκια, μικρά μύδια, σαλιγκάρια, έντομα και προνύμφες, καθαρά ζωική τροφή. Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα αρθρόποδα.

Αναπαραγωγή: Η σεξουαλική ωριμότητα εμφανίζεται μετά από ένα έτος. Η φωλιά έχει σχήμα κυπελλοειδές και είναι καλά κρυμμένη ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση χόρτων. Το θηλυκό γεννά στην αναπαραγωγική περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο μέχρι τέσσερα αυγά σε 30 έως 36 ώρες. Τα αυγά είναι ανοιχτόχρωμα έως ανοικτό λαδί με πράσινες και καφέ στίγματα. Η επώαση διαρκεί τρεις εβδομάδες. Οι νεοσσοί μετά από τρεις εβδομάδες αρχίζουν να πετάνε.

Διάφορα:
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αναπαραγωγής εκτιμάται σε 350.000 έως 570.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Η πλειοψηφία, δηλαδή από 200.000 έως 300.000 ζεύγη αναπαραγωγής φωλιάζουν στην Ισλανδία, ανήκουν στο υποείδος Calidris alpina schinzii. 15.000 έως 130.000 ζεύγη αναπαραγωγής που ανήκουν στο υποείδος C. alpina στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί επίσης στη Γροιλανδία (7000 έως 15.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια), στη Νορβηγία (30.000 έως 40.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια), στη Σουηδία (30.000 έως 50.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (18.000 έως 35.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια). Στην κεντρική Ευρώπη ο αναπαραγωγικός πληθυσμός είναι πολύ μικρός. Γερμανία είναι λιγότερο από σαράντα αναπαραγωγικά ζευγάρια, στην Πολωνία 10 έως 20 ζεύγη αναπαραγωγής. Στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες επτά ζεύγη αναπαραγωγής.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λασποσκαλίδρα

Back To Top