Νανοσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Νανοσκαλίδρα

Νανοσκαλίδρα

Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta)
Η Νανοσκαλίδρα είναι το πλέον πολυάριθμο παρυδάτιο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την εαρινή μετανάστευση όπου απαντά σε κατάλληλο ενδιαίτημα σε όλους τους υγροτόπους της χώρας και στα νησιά. Το χειμώνα είναι πιο σύνηθες στη δυτική και νότια Ελλάδα (Handrinos & Akriotis, 1997). Η Νανοσκαλίδρα δεν αναπαράγεται στη χώρα μας (BirdLife International 2004a). Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της φαίνεται να είναι μεγάλος (~460.000 ζεύγη) και να παραμένει σταθερός. Το είδος διέρχεται από την Ελλάδα κυρίως κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταναστευτικών του μετακινήσεων.
Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)


Οικολογία: Είναι είδος παρυδάτιου πουλιού που αναζητά τροφή σε πολύ ρηχά νερά. Αναπαράγεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και ξεχειμωνιάζει νότια. Κάποιες παραμένουν στην Ελλάδα αλλά οι περισσότερες συνεχίζουν το ταξίδι τους έως την Αφρική. Το χειμώνα η Νανοσκαλίδρα απαντά κυρίως στην παράκτια ζώνη σε ενδιαιτήματα όπως λασποτόπια, αμμώδεις ακτές, λιμνοθάλασσες, και αλυκές. Λιγότερο κοινή σε εσωτερικούς υγρότοπους γλυκού νερού, όπως λιμνούλες, λιμνοδεξαμενές όπου τρέφεται με ποικιλία ασπονδύλων, μυρμήγκια, μαλάκια, καρκινοειδή και φυτικούς οργανισμούς.

Απειλές: Ο περιορισμός των πολύ ρηχών νερών και των οχθών που δεν καλύπτονται από βλάστηση μπορεί να υποβαθμίσει το ενδιαίτημα των παρυδάτιων αυτών πουλιών.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νανοσκαλίδρα

Back To Top