Δασότρυγγας

Δασότρυγγας (Tringa ochropus)
Ο Δασότρυγγας έχει μήκος 21 με 24 εκατοστά, βάρος 50 έως 80 γραμ. και άνοιγμα φτερών 41 έως 46 εκατοστά. Σχετικά μικρό μαυριδερό ράμφος, το φτέρωμά του είναι σκούρο καφέ στη ράχη με κρεμ στίγματα που την περίοδο του χειμώνα είναι λιγότερα ορατά. Το κεφάλι και το στήθος έχουν γριζοκαφέ γραμμές και η κοιλιά άσπρη ενώ τα φτερά της ουράς έχουν χαρακτηριστικές εναλλασόμενες μαύρες και άσπρες ραβδώσεις. Ο Δασότρυγγας και ο Λασπότρυγγας (Tringa glareola) είναι τα δύο είδη τρυγγών που έχουν λευκό το ουροπύγιο, δηλαδή τη βάση της ουράς, ο Λασπότρυγγας όμως είναι πιο ανοιχτόχρωμος. Το ράμφος του είναι μακρύ και ίσιο. Διαθέτει έναν πολύ καθαρό, λευκό δακτύλιο γύρω από το μάτι (eye-ring) και μια αμυδρή λευκή οφρυδική γραμμή που σταματάει ακριβώς πάνω από το μάτι (δεν εκτείνεται προς τα πίσω). Το κάλεσμά του, ξεχωριστό και υψηλόφωνο, ακούγεται σαν ένα τριπλό τουίτ-ουίτ-ουίτ.
Ενδιαίτημα και μετανάστευση
Το καλοκαίρι προτιμά τα δάση κωνοφόρων της Ανατολικής Γερμανίας της Σκανδιναβίας μέχρι την Ανατολική Σιβηρία. Ζει σε υγρότοπους, υγρολίβαδα και δασώδεις βάλτους. Περνάει τον χειμώνα στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Κεντρική Αφρική και τη νότια Ασία, στην Ελλάδα συναντάται συχνότερα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους.
Στην Ελλάδα κοινό κατά τη μετανάστευση και το χειμώνα, 10 έως 15 πουλιά διαχειμάζουν κάθε χρόνο. Η ανοιξιάτικη μετανάστευση αρχίζει το Μάρτιο και συνεχίζει μέχρι τα μέσα Απριλίου, συνολικά περνούν από την Ελλάδα 100 έως 150 πουλιά. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο και κυρίως τον Αύγουστο περνούν λιγότερα πουλιά, 50 έως 80 περίπου. Ο Δασότρυγγας συναντάται μοναχικός ή σε μικρές ομάδες σε ποτάμια και σε υδροβιότοπους.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Σκολοπακίδες (Scolopacidae) | Τρύγγες



Τροφή: Τρέφεται με υδρόβια έντομα, μικροασπόνδυλα, σκουλήκια ψάχνοντας με το ράμφος του στη λάσπη του πυθμένα και μικρά ψάρια.
Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγική ηλικία αρχίζει από το δεύτερο έτος και κατά την περίοδο του ζευγαρώματος είναι μονογαμικό.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συγγενικά είδη που προτιμούν το έδαφος για τη φωλιά, ο Δασότρυγγας χρησιμοποιεί παλιές φωλιές από αγριοπερίστερα, κοράκια, κίσσες και σκίουρους. Πολύ σπάνια κάνει τη φωλιά στο έδαφος. Η έναρξη της ωοτοκίας στην Κεντρική Ευρώπη αρχίζει από τα μέσα Απριλίου, στη Σκανδιναβία το Μάιο και πιο βόρεια, τον Ιούνιο. Γεννάει από τρία έως τέσσερα στρόγγυλα πρασινοκίτρινα αυγά, η περίοδος επώασης είναι 22 έως 24 ημέρες. Στην επώαση συμμετέχουν και οι δύο γονείς, με το αρσενικό να επωάζει μόνο τη νύχτα. Η εκκόλαψη γίνετε εξαιρετικά γρήγορα και συνήθως ολοκληρώνεται σε 30 έως 180 λεπτά. Η διαμονή των νεοσσών στη φωλιά διαρκεί περίπου 26 έως 28 ημέρες.
Ταξινομική και Ετυμολογία
Ο Δασότρυγγας περιγράφηκε επίσημα από τον Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λινναίο το 1758 στη 10η έκδοση του Systema Naturae. Είναι μονοτυπικό είδος (δεν αναγνωρίζονται υποείδη).
Γένος (Tringa): Προέρχεται από τη νεολατινική λέξη tringa, η οποία βασίστηκε στη λέξη τρύγγας που αναφέρει ο Αριστοτέλης για ένα πουλί του μεγέθους της τσίχλας που κινεί συνεχώς την ουρά του κοντά στο νερό.
Είδος (ochropus): Σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ωχρός (ανοιχτοκίτρινος, θαμπός) και πούς (πόδι), αναφερόμενο στο χρώμα των ποδιών του (αν και στην πραγματικότητα είναι κυρίως σκούρα λαδί-πράσινα).
Καθεστώς Προστασίας
Παγκοσμίως, ο Δασότρυγγας έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και ευρύτατη εξάπλωση.
IUCN Red List: Χαρακτηρίζεται ως είδος Ελάχιστης Ανησυχίας (Least Concern - LC).
Απειλές: Αν και δεν κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, οι πληθυσμοί του επηρεάζονται τοπικά από την αποξήρανση μικρών υγροτόπων, την υποβάθμιση των παραποτάμιων δασών, τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία (που μειώνει την τροφή του) και την κλιματική κρίση που επηρεάζει τους τυρφώνες του Βορρά.
Προστασία: Περιλαμβάνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τη Διατήρηση των Αφρο-Ευρασιατικών Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πτηνών (AEWA).
Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Τρύγγες (Tringa)

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δασότρυγγας

Back To Top