Λασπότρυγγας - Ορνιθοπανίδα Λασπότρυγγας

Λασπότρυγγας

Λασπότρυγγας (Tringa glareola) Λασπότρυγγας
Παρυδάτιο πουλί με μέγεθος (20εκ.) πολύ μικρότερο από την Αβοκέτα και τη Λιμόζα. Όπως συμβαίνει με όλα τα παρυδάτια διαθέτει μακριά πόδια που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ένα λαδοκίτρινο χρωματισμό.
Το ράμφος είναι γκρίζο με μαύρο στην άκρη και σχετικά μακρύ, πολύ κοντύτερο όμως από αυτό της λιμόζας. Η ράχη του είναι σκούρα καστανή με πολλές λευκές κηλίδες, ενώ ο λαιμός και το στήθος είναι γκριζωπά με μικρές σκουρόχρωμες διάσπαρτες κηλίδες. Πολύ χαρακτηριστικός είναι ο λευκός χρωματισμός στην περιοχή του φρυδιού και η λευκή κοιλιά. Όταν πετά, φαίνεται σκούρος από πάνω, εκτός από το μεγάλο λευκό μπάλωμα στη βάση της ουράς. Σχηματίζει κοπάδια με άλλα πουλιά του είδους του, μερικές φορές και με άλλα μικρά παρυδάτια, συνήθως σκαλίδρες.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae).




Βιότοπος – εμφάνιση: Εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και σπανιότερα το φθινόπωρο κατά τη μετανάστευση. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί την περιοχή ως ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό στη διαδρομή του από την Αφρική όπου ξεχειμωνιάζει προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης στις οποίες κατευθύνεται για να φωλιάσει.
Αναπαραγωγή: Αναπαράγεται σε βορειότερες χώρες (Σκανδιναβικές Χώρες, σε ολόκληρη σχεδόν τη Ρωσία ως τις ακτές του Ειρηνικού).
Τροφή: Τρέφεται με έντομα και μακροασπόνδυλα που βρίσκει στα υγρολίβαδα και στις όχθες ποταμών και λιμνών.
Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του
Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για
τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Τρύγγες (Tringa)




Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λασπότρυγγας

Back To Top