Κοκινοσκέλης - Ορνιθοπανίδα Κοκινοσκέλης

Κοκινοσκέλης

Κοκινοσκέλης Redshank (Tringa totanus)
Ο Κοκκινοσκέλης είναι ελαφρώς μικρότερος από τον Πρασινοσκέλη (Tringa nebularia), έχει μήκος σώματος έως 30 εκατοστά, άνοιγμα φτερών έως και 65 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 170 γραμμάρια. Ο σεξουαλικός διμορφισμός δεν είναι πολύ έντονος. Η βάση του ράμφους έχει πορτοκαλί χρώμα και το υπόλοιπο μαύρο. Το κάτω μέρος του Κοκκινοσκέλη είναι λευκό και στο στήθος έχει λεπτές γκρίζες διακεκομμένες γραμμές, το πάνω μέρος καφέ και μαύρο με γκρι στίγματα, ενώ γύρω από τα μάτια σχηματίζεται άσπρο δαχτυλίδι. Τα πόδια του όπως φανερώνει και το όνομά του είναι πορτοκαλί-κόκινα. Κατά την πτήση διακρίνεται ένα λευκό φτέρωμα στο πίσω άκρο. Η διάρκεια ζωής του Κοκκινοσκέλη φτάνει μέχρι τα 17 έτη.

Βιότοπος: Ο Κοκκινοσκέλης ζει σε παράκτιες περιοχές και ρηχά νερά, όπως λίμνες βάλτοι και υγρότοποι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το χειμώνα μεταναστεύει πρός τις νότιες περιοχές. Στην Ελλάδα αναπαράγεται συνήθως σε αλμυρόβαλτους.
Τροφή: Τρέφετε με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια, καρκινοειδή, μικρά οστρακοειδή και άλλα μαλάκια, δραστηριοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αναπαραγωγή: Η φωλιά είναι στο έδαφος καλά κρυμμένα σε πυκνή βλάστηση. Το θηλυκό γεννά 3 έως 5 αυγά και επωάζονται και από τους δύο γονείς για τέσσερις εβδομάδες. Οι νεοσσοί μετά από τρεις εβδομάδες κάνουν τις πρώτες δοκιμές πτήσης. Είναι καχύποπτο και θορυβώδης πουλί.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae).

Φωτογραφίες Κοκινοσκέλης Redshank (Tringa totanus).







Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Τρύγγες (Tringa)




Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκινοσκέλης

Back To Top