Λευκοσκαλίδρα - Ορνιθοπανίδα Λευκοσκαλίδρα

Λευκοσκαλίδρα

Λευκοσκαλίδρα (Calidris alba) Λευκοσκαλίδρα
Η Λευκοσκαλίδρα είναι ένα μικρό είδος παρυδάτιου πουλιού του γένους Calidris. Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 20 έως 22 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών είναι 40 έως 45 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 45 έως 65 γραμμάρια. Στο πάνω μέρος του σώματος το φτέρωμα είναι ανοικτό γκρι έως σκούρο γκρι, η κάτω πλευρά λευκή. Το ράμφος και τα πόδια είναι μαύρα με τρία δάχτυλα, λείπει το πίσω δάχτυλο.
Το φτέρωμα αναπαραγωγής στο πάνω μέρος του σώματος έχει καφετιά στίγματα, ενώ στα αμερικανικά υποείδη σκούρο καφετί έως κοκκινωπό κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με το χειμωνιάτικο φτέρωμα, το φτέρωμα αναπαραγωγής καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και φτάνει έως το εμπρόσθιο μέρος του στήθους.
Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)





Οικότοπος ενδιαίτημα: Η Λευκοσκαλίδρα αναπαράγεται στις τούνδρες και στα νησιά της Αρκτικής. Η Λευκοσκαλίδρα χωρίζεται σε δύο υποείδη, την ευρασιατική (Calidris alba alba) και την αμερικάνικη (Calidris alba rubida).
Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και ανάλογα με τον πληθυσμό και το υποείδος μεταναστεύει στη Νότια Αφρική, τη Νότια Αμερική ή την Αυστραλία.
Διατροφή: Το χειμώνα αναζητά την τροφή σε επίπεδες αμμώδεις παραλίες, κατά μήκος των ορίων πλημμυρίδας και άμπωτης τρέχοντας πίσω από τα κύματα αναζητώντας καρκινοειδή και σκουλήκια. Κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται κυρίως με έντομα, διάφορα αρθρόποδα και χόρτα.

Αναπαραγωγή: Κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου αναπαραγωγής, η φωλιά γίνεται στο έδαφος συνήθως με χόρτα και λειχήνες. Γεννάει συνήθως από 3 έως 4 λαδί χρώματος αυγά με καφέ στίγματα. Αμφότερα και τα δύο φύλα συμμετέχουν στην επώαση των αυγών. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί δύο φωλιές ταυτοχρόνως στη μία επωάζονται τα αυγά από το αρσενικό και στην άλλη από το θυληκό. Η περίοδος επώασης διαρκεί 24 έως 27 ημέρες. Σε 17 ημέρες οι νεοσσοί αρχίζουν να πετάνε και μετά από 23 έως 24 ημέρες εγκαταλείπουν τη φωλιά. Την περίοδο της αναπαραγωγής τρέφεται κυρίως με έντομα και χόρτα.
Υποείδη:
Υπάρχουν 2 υποείδη (Calidris alba):
(Calidris alba roselaari) Ευρασιατικό υποείδος
(Calidris alba rubida) Αμερικάνικο υποείδος

Διάφορα:
Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα από 25.000 έως 50.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού αναπαράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Γροιλανδία.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Σκαλίδρες (Calidris)





Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λευκοσκαλίδρα

Back To Top