Γραµµοφυλλοσκόπος - Ορνιθοπανίδα Γραµµοφυλλοσκόπος

Γραµµοφυλλοσκόπος

Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) Γραµµοφυλλοσκόπος
Ωδικό πουλί που ανήκει στην οικογένεια Συλβιίδες (Sylviidae) στο γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus). Αναπαράγεται στην Ασία, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα ανατολικά των Ουραλίων μέχρι την Κίνα. Αναπαράγεται στην Ασία, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα ανατολικά των Ουραλίων στην Κίνα. Ο Γραµµοφυλλοσκόπος είναι αποδημητικό πτηνό που διαχειμάζει στη νοτιοανατολική Ασία. Το είδος εντοπίζεται σε μικρούς αριθμούς στην Ευρώπη κάθε χρόνο στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής όπως και στη μέση Ανατολή, κυρίως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ο Γραµµοφυλλοσκόπος είναι ένα από τα μικρότερα είδη Φυλλοσκόπων, έχει μήκος σώματος από 9 έως 10,5 εκατοστά. Η κορυφή του σώματος καλύπτεται από λαδογκρί φτέρωμα, η κάτω πλευρά του σώματος είναι υπόλευκη. Χαρακτηριστική του είδους είναι η διπλή σύνδεση των φτερούγων, με τις υπόλευκες άκρες. Πάνω από τα μάτια έχει μια μακρά και πλατιά λωρίδα χρώματος ανοιχτό.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)



Οικότοπος ενδιαίτημα: Ο Γραµµοφυλλοσκόπος προτιμά αραιά δάση και συστάδες θάμνων σε πεδιάδες, λόφους και σε βουνά με δάση πλατύφυλλα ή κωνοφόρα δάση ερυθρελάτης και σε τάιγκες, επίσης εμφανίζεται σε πάρκα και σε κήπους. Ο Γραµµοφυλλοσκόπος είναι μεταναστευτικό είδος, οι κύριες περιοχές διαχείμασης βρίσκονται στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, στη δυτική και βορειοανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές. Η αποχώρηση από τις περιοχές αναπαραγωγής αρχίζει στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, σπανιότερα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Συχνά καταφθάνει το φθινόπωρο στις αρχές του Οκτωβρίου στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα, σε μια περιοχή από τη μεγάλη Βρετανία έως τις βαλτικές χώρες. Τον χειμώνα μεταναστεύουν νοτιότερα στην περιοχή της Μεσογείου για να επιβιώσουν από το δριμύ ψύχος, και επιστρέφουν την άνοιξη στο βορρά. Η ανοιξιάτικη μετανάστευση στις ασιατικές περιοχές πρός τους τόπους αναπαραγωγής ξεκινά στα τέλη Μαρτίου. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει το Μάιο έως τις αρχές Ιουνίου.
Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από μικρά έντομα και άλλα ασπόνδυλα.

Διάφορα:
Παλιότερα κατατάσονταν σαν υποείδη ο Νανοφυλλοσκόπος, Phylloscopus Humei inornatus και ο Phylloscopus (humei) mandelli πρόσφατα οι ορνιθολόγοι τα κατέταξαν ως ξεχωριστά είδη, ο λόγος για τον διαχωρισμό ήταν μορφολογικές διαφορές και διαφορές στο κελάηδισμα.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί ο αναπαραγωγικός ευρωπαϊκός πληθυσμός. Τη δεκαετία του 1950 είχε χαρακτηριστεί ως «πολύ σπάνιο είδος» στην Ευρώπη δυτικά των Ουραλίων, αλλά το 1990 υπολογίστηκε ότι αναπαράγονται 45.000 έως 46.000 ζευγάρια.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)
Ετικέτες: Φυλλοσκόποι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γραµµοφυλλοσκόπος

Back To Top