Βαλκανοφυλλοσκόπος - Ορνιθοπανίδα Βαλκανοφυλλοσκόπος

Βαλκανοφυλλοσκόπος

Βαλκανοφυλλοσκόπος, Eastern Bonelli's Warbler (Phylloscopus orientalis) Βαλκανοφυλλοσκόπος
Ωδικό πουλί που ανήκει στην οικογένεια Συλβιίδες (Sylviidae) στο γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus). Παλιότερα οι ορνιθολόγοι το θεωρούσαν ως το ανατολικό υποείδος ενός ευρύτερου είδους "Bonelli's Warbler", τώρα πλέον μετά από σύγχρονες αναλύσεις DNA (Sangster et al. 2002, Parkin 2003), θεωρείται ξεχωριστό είδος. Το μέγεθός του είναι περίπου 11 με 12 εκατοστά μήκος. Το πάνω μέρος του σώματος είναι γκριζοκαφέ αλλά σε σύγκριση με τον Δυτικό Βουνοφυλλοσκόπο έχει πιο έντονο καφέ χρώμα, με κιτρινωπή απόχρωση στις φτερούγες, ενώ κάτω από τα κρησφύγετα των φτερών ελαφρό κίτρινο. Το κάτω μέρος, κοιλιά και στήθος είναι άσπρου χρώματος. Επίσης έχει μια αμυδρή λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν το ίδιο χρωματισμό. Τρέφεται με αράχνες, διάφορα έντομα και τις προνύμφες τους. Δεν υπάρχουν υποείδη.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)




Οικότοπος ενδιαίτημα: Ο Βαλκανοφυλλοσκόπος αναπαράγεται σε όλα τα Βαλκάνια. Μεγάλοι πληθυσμοί ζουν μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το βόρειο σημείο διαχωρισμού με τον Δυτικό Βουνοφυλλοσκόπο είναι τα Δαλματικά όρη. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 28.000 με 108.000 ζεύγη αναπαραγωγής.

Προτιμά ως ενδιαίτημα κυρίως δασωμένες πλαγιές, σε υψόμετρα μέχρι τα 1800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στις περιοχές αναπαραγωγής έρχεται από τις αρχές Απριλίου και παραμένει έως τον Σεπτέμβριο, το είδος διαχειμάζει στην ανατολική Αφρική από το Σουδάν μέχρι την Αιθιοπία.

Διάφορα: Παλιότερα οι ορνιθολόγοι το θεωρούσαν ως το ανατολικό υποείδος ενός ευρύτερου είδους "Bonelli's Warbler", τώρα πλέον μετά από σύγχρονες αναλύσεις DNA(Sangster et al. 2002, Parkin 2003), θεωρείται ξεχωριστό είδος:
1. Δυτικός Βουνοφυλλοσκόπος, Western Bonelli's Warbler (Phylloscopus Bonelli), το οποίο συναντάται στη νοτιοδυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.
2. Ανατολικός Βουνοφυλλοσκόπος, Eastern Bonelli's Warbler (Phylloscopus orientalis), το οποίο συναντάται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία.

Tο όνομά του δόθηκε πρός τιμή του ιταλού ορνιθολόγου Franco Andrea Bonelli.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)
Ετικέτες: Φυλλοσκόποι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βαλκανοφυλλοσκόπος

Back To Top