Δενδροφυλλοσκόπος - Ορνιθοπανίδα Δενδροφυλλοσκόπος

Δενδροφυλλοσκόπος

Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita) Δενδροφυλλοσκόπος
Δενδρόβιο πουλί που αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό κελάηδημά του. Μήκους 11 εκατοστών, αυτός ο «τραγουδιστής» αναπαράγεται σποραδικά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Συχνό διαβατικό πουλί και κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση , είναι από τα πιο κοινά πουλιά το χειμώνα στην πατρίδα μας, οπότε το συναντάμε στα πάρκα και τους κήπους. Μπορεί κανείς να τον δει καμιά φορά να επισκέπτεται και τις γλάστρες στα μπαλκόνια! Κοντόχοντρος, με πόδια μαυρωπά και αμυδρό φρύδι, ο Δενδροφυλλοσκόπος έχει ράχη ελαιοκάστανου χρώματος, κάτω μέρος υπόλευκο με απαλή κιτρινωπή απόχρωση.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)







Αεικίνητος και ζωηρός, κουνάει συχνά τις φτερούγες και την ουρά του , νευρικός στις κινήσεις του.
Το ιδιόμορφο κελάηδημα του Δενδροφυλλοσκόπου αποτελείται από δύο επαναλαμβανόμενους φθόγγους «τσιλπ, τσιλπ, τσαλπ, τσιλπ, τσαλπ», αργό , ακανόνιστο και μονότονο , μοιάζει σαν να μετράει κάποιος κέρματα! Ανάμεσα , παρεμβάλλονται πνιχτά «τρρρτ-τρρρτ».

Βιότοποι - Γεωγραφική Κατανομή
Συναντάται σε όλη την Ευρώπη και την Ασία μέχρι τη Σιβηρία. Υπάρχουν, βέβαια και απομονωμένοι πληθυσμοί στη Βόρεια Αφρική. Είναι μεταναστευτικό αλλά επιστρέφει στις περιοχές αναπαραγωγής του την άνοιξη ή μέχρι το τέλος του φθινόπωρου. Στην Ελλάδα παρατηρείται μόνο στα βόρεια και κυρίως στις ορεινές περιοχές (Handrinos and Akriotis, 1997). Κατά τη θερινή περίοδο επιλέγει περιοχές με ψηλά δέντρα (5μέτρα) και περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Τη χειμερινή περίοδο επιλέγει ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των θαμνότοπων και περιοχών κοντά σε νερό, χωρίς να είναι τόσο εξαρτημένος από δενδρώδεις εκτάσεις.

Αναπαραγωγή-Διατροφή
Αναπαράγεται συνήθως σε ανοιχτά δάσ ημε ψηλά δέντρα και ξέφωτα. Η φωλιά του είναι χτισμένη πάνω ή κοντά στο έδαφος σε μη εμφανή τοποθεσία σε πυκνή χαμηλή βλάστηση (βάτα,τσουκνίδες). Η φωλιά έχει και δευτερεύσυσα είσοδο και είναι κατασκευασμένη από χοντρό φυτικό υλικό, όπως νεκρά φύλλα και χόρτα, ενώ λεπτότερο υλικό χρησιμοποιείται στο εσωτερικό, πριν από την προσθήκη μιας επένδυσης των φτερών. Γεννάει περίπου 5-6 λ ευκά αβγά με σκούρα στίγματα. Το θηλυκό αναλαμβάνει την εκκόλαψη των αβγών επί 13μέρες αλλά και τη φροντίδα των νεοσσών, μέχρι να πετάξουν.Τα νεαρά πετούν μετά από περίπου δύο εβδομάδες.
Τρώει έντομα και νύμφες εντόμων. Έχει εκτιμηθεί ότι χρειάζονται περίπου το ένα τρίτο του βάρους του σε έντομα καθημερινά

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)
Ετικέτες: Φυλλοσκόποι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δενδροφυλλοσκόπος

Back To Top