Λεπτομύτες - Ορνιθοπανίδα Λεπτομύτες

Λεπτομύτες

Λεπτομύτες, Νουμήνιος (Numenius)
Λεπτομύτες είναι η κοινή ονομασία για τά πουλιά που ανήκουν στο γένος Numenius, μια ομάδα με οκτώ είδη παρυδάτιων πτηνών, που χαρακτηρίζεται από ένα μακρύ λεπτό ράμφος και κυρίως καφετί φτέρωμα με μικρές εποχιακές αλλαγές, από πάνω καστανωπό με πολλές μικρές μαύρες βούλες, ενώ στα κατώτερα μέρη είναι λευκό με μικρές σκούρες βούλες που υπάρχουν και στο κεφάλι και στον λαιμό, ο οποίος είναι γκριζωπός.
Οι νουμήνιοι ζουν στις ελώδεις ζώνες ή κατά μήκος των θαλάσσιων ακτών και στις όχθες των εσωτερικών νερών, όπου τρέφονται κυρίως από μικρά ζώα· βγάζουν ένα ηχηρό σφύριγμα με μεταλλικό ήχο.
Αναζητούν την τροφή τους στη λάσπη ή σε πολύ μαλακό έδαφος, ψάχνοντας για σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα με τα μακριά τους ράμφη, επίσης τρέφονται και με καβούρια και μαλάκια. Εχουν παγκόσμια διανομή. Τα περισσότερα είδη είναι μεταναστευτικά και κατά συνέπεια ένα ή περισσότερα είδη τα συναντούμε σε διαφορετικές περιόδους του έτους στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στην Ιβηρική χερσόνησο, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Σιβηρία, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία.
Η κατανομή της τουρλίδας έχει αλλάξει σημαντικά κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων γεωργικών πρακτικών. Η αναδάσωση των βαλτότοπων έχει οδηγήσει σε τοπικές μειώσεις, ενώ η μετατροπή του δάσους σε χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ορισμένα τμήματα της Σκανδιναβίας έχει οδηγήσει σε αυξήσεις εκεί.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)

Λεπτομύτες (Numenius). Συνολικά 8 είδη.
Numenius tenuirostris Λεπτομύτα
Η Λεπτομύτα είναι το σπανιότερο πουλί σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με τελευταία επιβεβαιωμένη...


Τουρλίδα, Νουμήνιος o τοξορραμφής (Νumenius arquata)
Διαδεδομένη στην Ευρώπη και την Ασία, χωρίς κίνδυνο λόγω του μεγάλου και σταθερού αριθμού στην Ασία. Μέγεθος περίπου 50 έως 60 εκατοστά ζυγίζει 600 - 1000 γραμμάρια το άνοιγμα των φτερών είναι από 80 έως 100 εκατοστά. Είναι το μεγαλύτερο είδος από τα Χαραδριόμορφα (Charadriiformes) και είναι το


πιο κοινό είδος Λεπτομύτας (Numenius) στην Ευρώπη. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους είναι το μακρύ και έντονα κυρτό προς τα κάτω ράμφος. Το θηλυκό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αρσενικό και έχει ισχυρότερο και πιο κυρτό ράμφος. Διαφορετικά, τα δύο φύλα έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.


Σιγλίγουρος (Numenius phaeopus)


Η περιοχή αναπαραγωγής του Σιγλίγουρου εκτείνεται σε όλη την τούνδρα και την τάιγκα στην αρκτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Ευρασίας, πιο διαδεδομένη στην Κεντρική και Ανατολική Σιβηρία. Το είδος έχει παρουσία στη δυτική και τη βόρεια Αλάσκα και το βόρειο-δυτικό Καναδά. Κύριες περιοχές διαχείμασης είναι οι ακτές της Αφρικής, ο Περσικός Κόλπος, ο Ινδικός Ωκεανός, η Νοτιοανατολική Ασία και η Αυστραλία. Στις ακτές της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Θάλασσας το χειμώνα εμφανίζεται σποραδικά. Ο πληθυσμός το χειμώνα στις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής είναι περίπου 50.000 άτομα.

Numenius americanus Long-billed Curlew


Αναπαράγεται στη Βόρεια Αμερική και το χειμώνα μεταναστεύει στα νότια παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και περιστασιακά φτάνει μέχρι την κεντρική Αμερική.

Λεπτομύτα νάνος, Little Curlew (Numenius minutus)


Ζεί στη Σιβηρία και το χειμώνα μεταναστεύει στη βόρεια Αυστραλία, σπάνιος επισκέπτης στην Ευρώπη. Είναι ένα πολύ μικρό είδος λεπτομύτας και συγγενεύει πολύ με το πιθανώς εξαφανισμένο είδος (Numenius borealis). Μήκος 28 έως 34 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 57 έως 63 εκατοστά και το βάρος μεταξύ 150 και 175 γραμμάρια. Πάνω μέρος και στήθος καφέ γκρι χρώμα, η κοιλιά είναι λευκή και έχει μικρό κυρτό ράμφος. Η Λεπτομύτα νάνος τρέφεται με ασπόνδυλα, το οποίο ανιχνεύει στη μαλακή λάσπη. Κάνει μικρές αποικίες σε ξέφωτα και κοιλάδες ποταμών στις βορειότερες περιοχές της Σιβηρίας. Η φωλιά είναι ένα κοίλωμα στο έδαφος και γεννάει έως και τέσσερα αυγά. Το χειμώνες μεταναστεύει στη βόρεια Αυστραλία σε λιβάδια, γεωργικές περιοχές ή κοντά σε νερό.

Numenius tahitiensis


Μονοτυπικό γένος πτηνών της οικογένειας Λεπτομύτες (Numenius) και ένα από τα τρία ενδημικά είδη πουλιών που ζούν στην Αλάσκα. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 7.000 πουλιά. Μήκος 40 έως 44 εκατοστά, άνοιγμα φτερών από 80 έως 90 εκατοστά καιβάρος από 350-550 γραμμάρια. Όπως όλα τα είδη Λεπτομύτας (Numenius), τα θηλυκά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και με μεγαλύτερο ράμφος. Το χαρακτηριστικό καμπυλωτό ράμφος το καλοκαίρι έχει ρόζ βάση και σκούρα άκρη, την περίοδο του χειμώνα το ράμφος γίνεται όλο σκουρόχρωμο, έχει γκρίζα πόδια, ένα ελαφρύ μπεζ στο κάτω μέρος του σώματος και ανοιχτόχρωμη ουρά με σκούρες εγκάρσιες ζώνες. Το πάνω φτέρωμα είναι σκούρο καφέ με αποχρώσεις του γκρι με κρέμ βούλες. Μια σκούρα γραμμή στο ύψος του ματιού ξεχωρίζει στο ανοιχτόχρωμο κεφάλι. Προτιμά τις τούνδρες της Αλάσκας κοντά στις εκβολές του ποταμού Γιούκον και στη χερσόνησο Seward. Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό πουλί που πετάει το φθινόπωρο πάνω από την Ιαπωνία με προορισμό τα τροπικά νησιά της Ωκεανίας, όπως η Χαβάη, Τόνγκα, Φίτζι και Γαλλική Πολυνησία. Πετάει τουλάχιστον 4.000 χιλιόμετρα χωρίς σταθμό και μερικές φορές έως 6000 χιλιόμετρα. Ξεκινώντας από την Αλάσκα και πετώντας συνεχώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκει επακριβώς τον προορισμό του, τους μικρούς κοραλλιογενείς νήσους νότια της Χαβάη, όπου μεταναστεύει.


Far Eastern Curlew (Numenius madagascariensis)


Αναπαράγεται στη βορειοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Σιβηρίας, Καμτσάτκα, και Μογγολία. Ο βιότοπος αναπαραγωγής είναι βαλτώδεις και ελώδεις υγρότοποι και παραλίμνιες περιοχές. Τα περισσότερα πουλιά το χειμώνα μεταναστεύουν στις ακτές της Αυστραλίας και ένα μικρό μέρος στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και τη Νέα Ζηλανδία, όπου προτιμούν τις εκβολές ποταμών, παραλίμνιε εκτάσεις και αλυκές. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης περνά συνήθως από την Κίτρινη Θάλασσα. Το 2006, υπολογίζεται υπήρχαν 38.000 πουλιά στον κόσμο.

Τουρλίδα των Εσκιμώων (Numenius borealis)


Ενδεχομένως έχει εξαφανιστεί (στις αρχές του 2000;)
Αναπαράγεται στην καναδική τούνδρα και το χειμώνα μεταναστεύει στη Νότια Αμερική, πιθανώς έχει ήδη εξαφανιστεί. Τελευταία επιβεβαίωση στα νησιά Μπαρμπάντος το 1963, από τότε υπάρχουν μόνο ανεπιβεβαίωτες παρατηρήσεις. Το είδος ήταν ένα τα πιο κοινά πουλιά τον 19ο Αιώνα στη Βόρεια Αμερική, αλλά αποδεκατίστηκε από το κυνήγι.


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λεπτομύτες

Back To Top