Λεπτομύτα - Ορνιθοπανίδα Λεπτομύτα

Λεπτομύτα

Λεπτομύτα, νουμήνιος ο λεπτόρραμφος (Numenius tenuirostris)
Η Λεπτομύτα είναι το σπανιότερο πουλί σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση το 2001 στην Ουγγαρία. Το είδος είναι κρισίμως κινδυνεύον με εξαφάνιση. Αυτή την περίοδο γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για την εύρεσή του πριν είναι πολύ αργά.
Οι παρατηρητές πουλιών καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όταν παρατηρούν τουρλιά και να οργανώνουν εκδρομές και εξορμήσεις σε περιοχές κατάλληλες για λεπτομύτες.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae) | Λεπτομύτες (Numenius)


Ποιά είναι η Λεπτομύτα: Η Λεπτομύτα είναι μεσαίου μεγέθους παρυδάτιο πουλί, ένα από τα 6 είδη τουρλιών του ίδιου γένους που υπάρχουν στον πλανήτη μας σήμερα. Φώλιαζε κάπου στη ΝΔ Σιβηρία, όπου το χρονικό διάστημα 1909-1924 είχαν ανακαλυφθεί ελάχιστες φωλιές. Έκτοτε και μέχρι τώρα, κανείς δεν κατάφερε να ξαναβρεί έστω και μια φωλιά.

Αν παρατηρήσετε λεπτομύτα επικοινωνήστε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα κινητά: 6937168116, 6937415234 & 6944901968
Πηγή: http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1994

Η αναγνώριση της Λεπτομύτας
Η αναζήτηση της λεπτομύτας είναι η μεγαλύτερη ορνιθολογική πρόκληση στην Ευρώπη. Με τον οδηγό αυτό θα μάθετε πως διακρίνεται η λεπτομύτα από την Ευρασιατική Τουρλίδα και το Σιγλίγουρο και τι πρεπει να κάνει ο παρατηρητής που συναντά μια λεπτομύτα.
Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λεπτομύτα

Back To Top