Αιµατοποδίδες - Ορνιθοπανίδα Αιµατοποδίδες

Αιµατοποδίδες

Οικογένεια: Αιµατοποδίδες (Haematopodidae)
Οι Αιµατοποδίδες (Haematopodidae, Haematopus) είναι μια οικογένεια με ένα μόνο γένος της τάξης του χαραδριόμορφα (Charadriiformes). Περιλαμβάνει 12 είδη που είναι κοινά στις ακτές όλων των ηπείρων. Ο χρωματισμός τους είναι είτε ασπρόμαυρος ή εντελώς μαύρο. Τρέφονται με σκουλήκια, μύδια, αχιβάδες, σαλιγκάρια, γαρίδες, καβούρια, αστερίες και κατ 'εξαίρεση, με πολύ μικρά ψάρια. Ο οικότοπος είναι οι ακτές της θάλασσας αλλά και υροβιότοποι στην ενδοχώρα. Η ονομασία οφείλεται στο χρώμα των ποδιών, τα οποία είναι συνήθως κόκκινα σαν το αίμα.
Στα ασπρόμαυρα είδη το πάνω μέρος του σώματος όπως η κορυφή του κεφαλιού, ο λαιμός ο θώρακας και η ουρά είναι μαύρα, το κάτω μέρος είναι λευκό. Υπάρχει μια λευκή ζώνη στο φτέρωμα και μια λευκή κορδέλα στην ουρά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των ειδών, ο καλύτερος τρόπος είναι όταν πετούν, τότε μπορούμε να διακρίνουμε το σχήμα και τον χρωματισμό των φτερών τους. Το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι κίτρινο ή κόκκινο, προσφέρει μια ένδειξη για τον διαχωρισμό του είδους.
Στα είδη με τον μαύρο χρωματισμό το διαφορετικό χρώμα των ποδιών και των ματιών μας βοηθάει στο διαχωρισμό μεταξύ τους.
Δεν υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός, τα θηλυκά είναι κατά μέσο όρο, βαρύτερα και μεγαλύτερα από τα αρσενικά, και έχουν ελαφρώς μακρύτερα ράμφη.
Σημαντικότεροι αντιπρόσωποι είναι τα είδη Haematopus ostralegus και Haematopus bachmani, που ζει στη Βόρεια Αμερική. Το είδος Haematopus ostralegus απαντά και στη χώρα μας, ενώ είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες θαλασσομπεκάτσα, στρειδάς και στρειδοφάγος, από τις διατροφικές του συνήθειες.
Απειλές και προστασία: Τα περισσότερα είδη στρειδοφάγων έχουν επαρκείς πληθυσμούς. Στην περίπτωση του Ευρασιατικού Στρειδοφάγου (Haematopus ostralegus) υπάρχει μια σταθερή αύξηση του πληθυσμού. Το σπανιότερο είδος είναι το (Haematopus chathamensis), στα Νησιά Τσάταμ τη Νέας Ζηλανδίας, είναι σε καθεστώς υψηλού κινδύνου εξαφάνισης, υπάρχει ένας πληθυσμός που αριθμεί περίπου 320 πουλιά, η κύρια απειλή είναι η εισαγωγή διάφορων αρπακτικών όπως οι γάτες και τα ποντίκια.

Κατηγορία:
Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριίδες (Charadriidae)

Οικογένεια: Αιµατοποδίδες (Haematopodidae)
Στρειδοφάγος (Haematopus ostralegus)
Μεγάλο (40-45εκ.) ασπρόμαυρο πουλί με μακρύ κόκκινο ράμφος και χοντρά, όχι πολύ μακριά, κόκκινα πόδια...


Magellanic Oystercatcher (Haematopus leucopodus) Παταγονία και Νήσοι Φώκλαντ | Wikipedia (En)


Blackish Oystercatcher (Haematopus ater) Ακτές Περού, Χιλή και Αργεντινή


American Black Oystercatcher (Haematopus bachmani) Ακτές Βορείου Αμερικής


American Oystercatcher (Haematopus palliatus) Νότια Αμερική


African Black Oystercatcher (Haematopus moquini) Ναμίμπια, Νότια Αφρική


Pied Oystercatcher (Haematopus longirostris)Αυστραλία, Τασμανία, Μολούκες Νήσοι


South Island Pied Oystercatcher (Haematopus finschi) Νέας Ζηλανδία


Variable Oystercatcher (Haematopus unicolor) Νέα Ζηλανδία


Sooty Oystercatcher (Haematopus fuliginosus) Αυστραλία, Τασμανία



Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιµατοποδίδες

Back To Top