Στρειδοφάγος - Ορνιθοπανίδα Στρειδοφάγος

Στρειδοφάγος

Στρειδοφάγος, αιματοποδίτης (Haematopus ostralegus)
Πουλί της οικογένειας των αιματοποδιδών, της τάξης των χαραδριομόρφων. Μεγάλο (40-45εκ.) ασπρόμαυρο πουλί με μακρύ κόκκινο ράμφος και χοντρά, όχι πολύ μακριά, κόκκινα πόδια. Το κεφάλι, ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους έχουν μαύρο χρώμα όπως επίσης και το πάνω μέρος του φτερώματος ενώ η κοιλιά και το κάτω μέρος του στήθους είναι λευκά.  Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι το κόκκινο χρώμα των ματιών.
Το όνομά του οφείλεται στο χρώμα των ποδιών του που είναι συνήθως κόκκινα σαν το αίμα.
Ζει στα παράλια των βόρειων χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι αποδημητικό πουλί, αλλά δεν απομακρύνεται από τις μεσογειακές και τις ατλαντικές ακτές της Ευρώπης.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριίδες (Charadriidae) | Αιµατοποδίδες








Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι παρυδάτιο πουλί που απαντά στις παράκτιες περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Τα ελληνικά υγρολίβαδα αξιοποιούνται, για λίγες μόνο μέρες, ως σταθμός τροφοληψίας κατά τη μεταναστευτική του διαδρομή προς τη Βόρεια Ευρώπη που είναι και ο κύριος τόπος αναπαραγωγής του.
Τροφή: Τρέφεται με στρείδια, διάφορες αχιβάδες που τις ανοίγει με το μακρύ και δυνατό ράμφος του, με σκουλήκια, και μαλάκια που βρίσκει ψάχνοντας με το μακρύ του ράμφος στις όχθες και στα υγρολίβαδα.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος, στην κατηγορία Ανεπαρκώς Γνωστά.
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στρειδοφάγος

Back To Top