Καλημάνα - Ορνιθοπανίδα Καλημάνα

Καλημάνα

Καλημάνα, χαίνικλος ο λοφιοφόρος (Vanellus vanellus)
Κοινή ονομασία του παρυδάτιου χαραδριόμορφου πτηνού Vanellus vanellus της οικογένειας των χαραδριιδών. Το σώμα του είναι λεπτό, μήκους περίπου 30 εκ., με χαρακτηριστικές πλατιές φτερούγες, στρογγυλεμένες στην άκρη. Έχει μεγάλα καστανά μάτια, κοντό, μαύρο ράμφος και φέρει στο κεφάλι μαύρο λοφίο από μακριά και λεπτά φτερά. Τα μακριά, ρόδινα πόδια του φέρουν 4 δάχτυλα, από τα οποία τα τρία πρώτα συνδέονται στη βάση τους με μεμβράνη. Το φτέρωμα της κ. είναι σκουροπράσινο με ιριδίζουσες ανταύγειες στη ράχη, ενώ το μαύρο στήθος έρχεται σε αντίθεση με την ολόλευκη κοιλιά· η ουρά είναι λευκή με μια μαύρη ταινία στην άκρη και το πρόσωπο ασπρόμαυρο.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριίδες | Καλημάνες (Vanellus)







Βιότοπος
Οι κ. ζουν γενικά κατά ομάδες, κυρίως σε λιβάδια και σε καλλιεργημένες περιοχές, κοντά σε τέλματα, υγρότοπους και ακτές των εύκρατων περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας.
Βγαίνουν από τη φωλιά τους μόνο το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τρέφονται κυρίως με έντομα, γι’ αυτό θεωρούνται χρήσιμα στη γεωργία.

Αναπαραγωγή
Την άνοιξη, τα θηλυκά αποθέτουν σε ένα κοίλωμα του εδάφους τέσσερα λαδοπράσινα αβγά με πυκνές σκούρες κηλίδες, τα οποία κλώσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες· σε ορισμένες χώρες τα αβγά της κ. θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα.
Η κ. πετά με αργά και βαριά φτεροκοπήματα και έχει χαρακτηριστική διαπεραστική φωνή· κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά επιδίδονται σε ακροβατικές γαμήλιες επιδείξεις, εκτελώντας βουτιές στον αέρα.

Το φθινόπωρο, οι πληθυσμοί των βορειότερων περιοχών μεταναστεύουν κατά πολυάριθμα σμήνη, για να διαχειμάσουν στις νότιες χώρες.
Στην Ελλάδα, η κ. συναντάται κυρίως τον χειμώνα στην περιφέρεια διάφορων υγροβιότοπων, αλλά φωλιάζει κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Παρόμοια εξάπλωση έχει και το συγγενικό είδος Holopterus spinosus, γνωστό με την κοινή ονομασία αγκαθοκαλημάνα, ενώ η αγελοκαλημάνα του είδους Chettusia gregaria, εμφανίζεται σπανιότερα στην Ελλάδα.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριίδες | Καλημάνες (Vanellus)
Καλημάνα, Northern Lapwing, (Vanellus vanellus)
Αγκαθοκαλημάνα, Spur-winged Lapwing, (Vanellus spinosus)
Long-toed Lapwing, (Vanellus crassirostris)
Blacksmith Lapwing, (Vanellus armatus)
River Lapwing, (Vanellus duvaucelii)
Black-headed Lapwing, (Vanellus tectus)
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καλημάνα

Back To Top