Βροχοπούλια - Ορνιθοπανίδα Βροχοπούλια

Βροχοπούλια

Βροχοπούλια (Pluvialis)
Βροχοπούλια είναι ένα γένος παρυδάτιων πουλιών. Υπάρχουν τέσσερα είδη που ζούν στις εύκρατες και στις αρκτικές περιοχές στο Βόρειο Ημισφαίριο, στην τούνδρα της βόρειας Ασίας, της βόρειας Αμερικής και στη βόρεια Ευρώπη. Το χειμώνα μεταναστεύουν στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής.
Στην περίοδο της αναπαραγωγής το φτέρωμα έχει σε μεγάλο βαθμό μαύρες, χρυσαφί ή ασημένιες κηλίδες. Τα πόδια και το ράμφος είναι γκρίζα.
Έχουν σχετικά μικρό ράμφος και τρέφονται κυρίως με καρκινοειδή, έντομα, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα ανάλογα με το ενδιαίτημα, σε μικρότερο βαθμό με φυτικές τροφές όπως διάφορα φρούτα, σπόρους και φυτικά μέρη.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριίδες | Βροχοπούλια (Pluvialis)

Βροχοπούλι, χαραδριός ο χρυσόνωτος /Pluvialis apricaria)
Μοιάζει πολύ με το συγγενικό του Αργυροπούλι (Pluvialis squatarola), καθώς έχει ίδιο περίπου μέγεθος (28 εκ. )και σχέδια στο φτέρωμα αλλά διαφορετική χρωματική απόχρωση.
Τα γκρι, γκριζοκαφέ χρώματα που έχει το Αργυροπούλι είναι καφέ έως καφέ-κίτρινα στο Βροχοπούλι. Ομοίως, κατά την αναπαραγωγική περίοδο χρωματίζεται μαύρο σε όλο το μπροστινό μέρος του σώματός του, από το ύψος του ματιού προς τα κάτω μέχρι την κοιλιά. Όλες τις εποχές, πάντως, ξεχωρίζει αμέσως από το Αργυροπούλι από την έλλειψη μαύρων μπαλωμάτων κάτω από τις φτερούγες.

Αναπαράγεται βορειότερα από τον 30ό παράλληλο, σε ανοιχτά εδάφη και στην Ελλάδα ξεχειμωνιάζει.
Εντονα αγελαίο κατά τη μετανάστευση και το ξεχειμώνιασμα, εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε κοπάδια. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις διαφορετικές απαιτήσεις των δύο συγγενικών ειδών.
Ενώ το Αργυροπούλι το συναντάμε κυρίως δίπλα στην ακροθαλασσιά ή τις γυμνές όχθες των λιμνοθαλασσών, το Βροχοπούλι παρατηρείται συχνά και σε λιβάδια και αλίπεδα με βλάστηση. Συχνά σχηματίζουν μικτά κοπάδια με Καλημάνες, επισκεπτόμενοι τους ίδιους βιοτόπους.
Τρέφεται με μεγάλα έντομα και άλλα ασπόνδυλα που βρίσκει στο έδαφος. Δεν αρνείται, όμως, να φάει και λίγους καρπούς και σπόρους. Την τροφή του την αναζητά με τον τυπικό της οικογένειας: προχωρεί λίγο, σταματά χαμηλώνει το κεφάλι αρπάζοντας τη λεία του και συνεχίζει.

Αργυροπούλι (Pluvialis squatarola)
Ενα παρυδάτιο που μοιάζει να κάνει σινιάλο με τα μαύρα σημάδια κάτω από τις φτερούγες του! Πραγματικά, το είδος αυτό ξεχωρίζει εύκολα, όταν πετάει, από τα μαύρα μπαλώματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος των φτερούγων κοντά στο σώμα. Ετσι, καθώς ανοιγοκλείνει τις φτερούγες του, τα σημάδια αυτά μια εμφανίζονται και μια χάνονται.
Αναπαράγεται πολύ βόρεια, κοντά στην Αρκτική. Μετά ταξιδεύει νοτιότερα για να ξεχειμωνιάσει κυρίως σε ακτές. Τότε είναι που βλέπουμε το Αργυροπούλι σε πολλές ακρογιαλιές και ιδίως παράκτιους υγροτόπους της χώρας μας. Σχετικά μεγαλόσωμο (28 εκ.) και χοντρουλό, έχει κοντό ράμφος και γκριζωπό φτέρωμα που είναι σκουρότερο στη ράχη και το κεφάλι και σχεδόν λευκό στην κοιλιά.

Την άνοιξη έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Ελλάδα καί Αργυροπούλια με το αναπαραγωγικό τους φτέρωμα. Τότε, όλο το μπροστινό μέρος του σώματός, από το ύψος των ματιών και κάτω και μέχρι την κοιλιά, σκεπάζεται από μαύρα φτερά που κάνουν μια εντυπωσιακή αντίθεση με τους υπόλοιπους, ανοιχτότερους χρωματισμούς του φτερώματος του.
Πολλά Αργυροπούλια επιστρέφουν στο ίδιο πάντα μέρος για να ξεχειμωνιάσουν, ιδρύοντας κάποτε και επικράτεια, για λίγες ώρες ή μέρες, στην οποία φέρονται ως ιδιοκτήτες, απομακρύνοντας τα άλλα Αργυροπούλια που έρχονται να τραφούν εκεί.
Προτιμά να τρέφεται με σχετικά μεγαλόσωμα ασπόνδυλα. Ομως, όταν ο καιρός τα κάνει δυσεύρετα, αναγκάζεται να τραφεί και με πιο μικρόσωμες λείες. Η πιο συνηθισμένη φωνή του ακούγεται μάλλον τρισύλλαβη, ένα «τλι-ου-ιί».

Pacific Golden Plover, Pluvialis fulva | Wikipedia (En)



American Golden Plover, Pluvialis dominica | Wikipedia (En)


Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βροχοπούλια

Back To Top