Ακτίτης - Ορνιθοπανίδα Ακτίτης

Ακτίτης

Ακτίτης (Actitis)
Γένος Χαραδριόμορφων πτηνών, της οικογένειας των Σκολοπακιδών, με μόνο δύο είδη. Τα πουλιά αυτά είναι μικρού μεγέθους (μήκος περίπου 20 εκ.), με κοντή ουρά, ψηλά πόδια και μικρό κεφάλι, ενώ συγγενεύουν με την Μπεκάτσα (Scolopax Rusticola). Το ράμφος τους είναι συνήθως μακρύτερο από το κεφάλι και το φτέρωμά τους έχει λευκόγκριζο χρώμα. Είναι αποδημητικά πουλιά που ζουν στους βάλτους, στα έλη και κοντά στις λίμνες και στους ποταμούς. Και τα δύο είδη Actitis τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα ασπόνδυλα που συλλέγονται στις ακτές. Το χειμώνα τρέφονται κυρίως με ψάρια και καρκινοειδή.
Η ονομασία του έχει ελληνική προέλευση, ἀκτίτης ὁ κατοικῶν εἰς τὴν ακτήν.

Ακτίτης υπόλευκος (Actitis hypoleucos)
Στην Ευρώπη συνηθισμένο είδος είναι το ❶ Ακτίτης υπόλευκος (Actitis hypoleucos), το οποίο ζει στις λίμνες και στα ποτάμια των βόρειων χωρών και μεταναστεύει τον χειμώνα νοτιότερα. Έχει καστανόγκριζο χρώμα ραχιαία, λευκό κοιλιακά και στο στήθος. Το ύψος του φτάνει μέχρι τα 22 εκατοστά και το άνοιγμα φτερών φτάνει έως τα 40 εκατοστά, ζυγίζει 40 έως 80 γραμμάρια. Είναι δειλό πουλί, το οποίο φτιάχνει τη φωλιά του σε έναν μικρό λάκκο στο έδαφος και τη σκεπάζει με ξερά χόρτα. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την κοινή ονομασία Ποταμότρυγγας. Συνήθως γεννάει τέσσερα καφετιά αυγά, με σκούρες κηλίδες. Στην επώαση συμμετέχουν και οι δύο γονείς.
Actitis hypoleucos


Κηλιδωτός Ακτίτης Actitis macularius
Το άλλο είδος ❷ Actitis macularius είναι ελαφρώς μικρότερο και φθάνει σε μήκος σώματος από 18 έως 20 εκατοστά. Το άνοιγμα φτερών κυμαίνεται από 37 έως 40 εκατοστά και το βάρος μεταξύ 25 και 60 γραμμάρια.
Εχει παρόμοιο χρωματισμό με τον Ποταμότρυγγα Actitis hypoleucos, καστανόγκριζο χρώμα ραχιαία, αλλά διαφέρει στο κάτω μέρος του σώματος που είναι διάστικτο με καφέ σκούρες κηλίδες.

Αναπαράγεται από την Αλάσκα μέχρι τις ακτές του Λαμπραντόρ. Γεννάει από τρία έως πέντε αυγά ανοιχτό καφετί χρώματος. Είναι μερικώς μονογαμικό, αλλά μπορεί να ζευγαρώσει και με άλλα αρσενικά (πολυανδρία), μετά την ωοτοκία το θηλυκό εγκαταλείπει για λόγους αναπαραγωγής, τότε την επώαση αναλαμβάνει το αρσενικό.

Actitis macularius


Ακτίτης υπόλευκος (Actitis hypoleucos)


Κηλιδωτός Ακτίτης Actitis macularius


Οικογένεια: Σκολοπακίδες | Γένος: Ακτίτης (Actitis)
Ποταμότρυγγας (Actitis hypoleucos)
Spotted Sandpiper (Actitis macularius)
Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ακτίτης

Back To Top