Παγόνι - Ορνιθοπανίδα Παγόνι

Παγόνι

Παγόνι (Pavo)
Κοινή ονομασία εντυπωσιακών ορνιθόμορφων πτηνών της οικογένειας των φασιανιδών· απαντά και με τη γραφή παγώνι. Γνωστότερο είναι το κοινό ή μπλε π., του είδους Pavo cristatus, το οποίο κατάγεται από την Ινδία.
Πρόκειται για μεγαλόσωμο και πανέμορφο πτηνό, το οποίο εμφανίζει έντονο διμορφισμό στα δύο φύλα. Το αρσενικό μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2,5 μ. μαζί με την ουρά του. Έχει λαμπρό φτέρωμα με ιριδίζουσες κυανοπράσινες αποχρώσεις και στο κεφάλι του φέρει ριπιδωτό λοφίο. Τα πόδια του αρσενικού είναι εφοδιασμένα με ισχυρότατα πλήκτρα.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρσενικού π. είναι η μακριά ουρά του, που φτάνει σε μήκος το 1,5 μ. και είναι διακοσμημένη με κυκλικά πολύχρωμα σχέδια που μοιάζουν με μάτια.
Το αρσενικό π., προκειμένου να προσελκύσει το θηλυκό κατά την εποχή του ζευγαρώματος ή όταν νιώθει ότι απειλείται, ανοίγει τα φτερά της ουράς σαν βεντάλια· εκτός από επίδειξη της ουράς του, διαθέτει και περίφημο ηχητικό κάλεσμα. Τα φτερά αυτής της «βεντάλιας» αναπτύσσονται από τη ράχη του πουλιού, και όχι από την κανονική ουρά του. Το παγώνι χρησιμοποιεί τα φτερά της κανονικής ουράς του για να σηκώσει όρθιο το φτέρωμα της όμοιας με πέπλο ουράς.
Το θηλυκό παγόνι είναι λιγότερο εντυπωσιακό, χωρίς πολύχρωμη ουρά· έχει φτέρωμα με πράσινες και γκριζοκάστανες αποχρώσεις και φέρει καφέ λοφίο.
Η ικανότητα πτήσης του είναι περιορισμένη, γι’ αυτό μετακινείται κυρίως στο έδαφος και κατά τη διάρκεια της νύχτας κουρνιάζει σε ψηλά δέντρα.
Βιότοπος
Το κοινό παγόνι ζει σε άγρια κατάσταση στα ανοιχτά δάση της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, συγκροτώντας ομάδες που αποτελούνται από ένα αρσενικό και 2-5 θηλυκά.
Διατροφή
Είναι παμφάγο πτηνό, το οποίο τρέφεται με βλαστούς, καρπούς, έντομα και ορισμένες φορές με φίδια.
Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά αποθέτουν σε κοιλότητες του εδάφους 3-5 λευκωπά αβγά, τα οποία επωάζουν για 28 μέρες. Ένα αρσενικό παγώνι μπορεί να συγκεντρώσει χαρέμι μέχρι και πέντε θηλυκών και να γίνει πατέρας ως και 25 μικρών μέσα σε έναν χρόνο.

Το μπλε π. αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και έχει ανακηρυχθεί εθνικό πτηνό της Ινδίας. Έχει εξημερωθεί από την αρχαιότητα και εκτρέφεται για το φτέρωμα και το κρέας του, αλλά και για διακοσμητικούς σκοπούς, καθώς είναι περιζήτητο έκθεμα σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους. Ζωντανά παγώνια στόλιζαν τους κήπους της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Ινδίας.
Με το πέρασμα του χρόνου και ως αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας, δημιουργήθηκαν με μεταλλαγές διάφορες κατοικίδιες φυλές, γνωστότερες από τις οποίες είναι η λευκή, με ομοιόμορφο λευκό φτέρωμα, καθώς και το επονομαζόμενο π. με τους μαύρους ώμους.
Κατηγορία: Ορνιθόμορφα

πράσινο παγόνι (Pavo muticus)
Παρόμοιο με το κοινό παγόνι είναι το είδος Pavo muticus, γνωστό ως πράσινο π., το οποίο ζει στην Ινδονησία. Το αρσενικό έχει κι αυτό εντυπωσιακό φτέρωμα, με κυριότερη διαφορά από το μπλε π. ότι έχει πράσινο και όχι μπλε φτέρωμα στο στήθος και στον λαιμό.


παγόνι του Κονγκό (Afropavo congensis)
Στην Αφρική ζει το είδος Afropavo congensis, γνωστό και ως παγόνι του Κονγκό ή του Ζαΐρ, το οποίο είναι διαδεδομένο στα τροπικά δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου αποτελεί προστατευόμενο είδος.
Έχει μικρότερες διαστάσεις από τα άλλα δύο είδη και το αρσενικό έχει γενικά μπλε φτέρωμα με μεταλλικές πράσινες και βυσσινί ανταύγειες· διακρίνεται, επίσης, από τα πολύ κοντύτερα φτερά της ουράς του και από το λοφίο του, χωρισμένο σε δύο τμήματα διαφορετικής εμφάνισης, λευκό μπροστά και μαύρο πίσω.
Το θηλυκό έχει ανοιχτό καστανό χρώμα στο στήθος και στην κοιλιά και πράσινο μεταλλικό στη ράχη. Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1936 και είναι συγγενικό των ασιατικών παγονιών.


παγόνι ταώς ο λοφιοφόρος (pavo cristatus)
Ορνιθοειδές της οικογένειας των φασιανιδών. Το αρσενικό μπορεί να φτάσει σε μήκος 1,25 μ. εκτός από τα φτερά της ουράς, που έχουν περίπου άλλο τόσο μήκος· το θηλυκό έχει κατά κανόνα μήκος ένα μέτρο. Ενώ τα αρσενικά έχουν το γνωστότατο λαμπρό πτέρωμα, στο οποίο επικρατούν τα χρώματα γαλάζιο και πράσινο, τα θηλυκά έχουν χρώμα καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες.
Οι φτερούγες είναι κοντές, γι» αυτό και επιτρέπουν μόνο μία βαριά πτήση που δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.
Τα ισχυρά πόδια είναι εφοδιασμένα, στο αρσενικό, με ισχυρότατα πλήκτρα. Το παγόνι κατάγεται από τα δάση της νότιας Ινδίας, όπου ζει και σήμερα σε άγρια κατάσταση και τρέφεται από βλαστούς, καρπούς και μικρά ζώα.

Στην Ευρώπη έγινε γνωστό μερικούς αιώνες προ Χριστού. Στη διάρκεια των αιώνων προήλθαν και δύο άλλες φυλές, που διακρίνονται από το τυπικό π. επειδή έχουν χρώμα ομοιόμορφο, μαύρο και άσπρο.
Ετικέτες: Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Παγόνι

Back To Top