Λοφούρα - Ορνιθοπανίδα Λοφούρα

Λοφούρα

Λοφούρα ή άκομος (Lophura)
Γένος φασιανών, που ανήκει στην οικογένεια των φασιανιδών. Ζει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε υποτροπικά και τροπικά δάση και έχει τα πλαϊνα του κεφαλιού του εντελώς γυμνά. Στο είδος Λοφούρα η ερυθρόφθαλμος (Lophura erythrophthalma), που ζεί στη Μαλαϊκή Χερσόνησο, τη Βόρνεο και τη Σουμάτρα, το θηλυκό έχει γκρίζο φτέρωμα. Το αρσενικό δεν έχει στο κεφάλι λοφίο και η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι κόκκινη.
Έχουν έντονο φυλετικό διμορφισμό όσον αφορά το φτέρωμα.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή και τη συμπεριφορά, οι περισσότερες παρατηρήσεις προέρχονται από αιχμάλωτα πουλιά. Ορισμένα είδη είναι πολυγαμικά, ενώ κάποια άλλα μονογαμικά. Εκτός της αναπαραγωγικής εποχής, πολλά είδη ζουν σε μικρές ομάδες.
Το γένος περιλαμβάνει ανάλογα με την ταξινόμηση μεταξύ 9 και 11 είδη. Η ταξινόμηση των ειδών είναι αμφιλεγόμενη. Το σπάνιο και απειλούμενο είδος Lophura hatinhensis που ανακαλύφθηκε μόλις το 1964 και είναι ενδημικό στο βόρειο κεντρικό Βιετνάμ, θεωρείται από ορισμένους ορνιθολόγους ως υποείδος του Lophura edwardsi.

Η Διεθνής Ορνιθολογική Ένωση το αφαίρεσε από την λίστα των ειδών, θεωρώντας ότι είναι υβρίδιο του Lophura edwardsi και του είδους Lophura nycthemera.

Lophura diardi

Lophura ignita

Lophura nycthemera

Lophura ignita
Lophura hoogerwerfi

Lophura leucomelanos

Lophura erythropthalma

Lophura hatinhensis
Lophura bulweri

Lophura edwardsi

Lophura inornata

Lophura swinhoii

Ασημένιος Φασιανός (nycthemera Lophura)
Ο ασημένιος φασιανός, nycthemera Lophura είναι ένας μεγάλος, μήκους περίπου 125 εκατοστά, άσπρος φασιανός με γυμνό κόκκινο δέρμα προσώπου, κόκκινα πόδια και στιλπνό μαύρο φτέρωμα στο κάτω μέρος του σώματος. Το αρσενικό ξεχωρίζει με την άσπρη, μακριά ουρά και το μαύρο λοφίο του.
Τουλάχιστον δύο έτη απαιτούνται για να αναπτυχθεί το πλήρες φτέρωμα του αρσενικού. Το θηλυκό είναι καφετί με μια μαύρη ρίγα στο λοφίο. Ο ασημένιος φασιανός κατοικεί στα ορεινά δάση της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας και την Κίνα.

Φασιανός του Swinhoe (Lophura swinhoii)
Ο φασιανός του Swinhoe (Lophura swinhoii) ανήκει στην υποοικογένεια pheasant της οικογένειας Phasianidae, και απαντάται στην Ταϊβάν, ενώ ανεπίσημα αποκαλείται και ως εθνικό πουλί της Ταϊβάν.
Ο αρσενικός είναι ένα θεαματικό πουλί, έχοντας γυαλιστερό μαύρο φτέρωμα με μεταλλική μπλε λάμψη και ένα έντονο και διακριτό μοτίβο από λευκά τμήματα στην άνω πλάτη, το λοφίο και τα κεντρικά φτερό της ουράς. Οι ώμοι του είναι καστανέρυθροι, τα πόδια βαθυκόκκινα και το πρόσωπο είναι έντονο κόκκινο.
Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το θηλυκό γεννά 2-6 αυγά τα οποία εκκολάπτονται για 25-28 ημέρες. Τα νεαρά αφήνουν την φωλιά από δύο έως τριών ημερών. Η διατροφή του περιλαμβάνει βελανίδια, μούρα, μπουμπούκια, φύλλα, και άλλα φυτικά στοιχεία, καθώς επίσης σκουλήκια, σαρανταποδαρούσες, τερμίτες και άλλα έντομα.
Ετικέτες: Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λοφούρα

Back To Top