Μεγαποδίδες - Ορνιθοπανίδα Μεγαποδίδες

Μεγαποδίδες

Μεγαποδίδες (megapodiidae)
Οικογένεια Ορνιθόμορφων πτηνών, η οποία περιλαμβάνει εφτά γένη με 22 είδη που εμφανίζονται από την Αυστραλία μέχρι τη Μαλαισία. Είναι χερσαία, μη μεταναστευτικά πουλιά μεσαίου μεγέθους με κυρίως καφέ, μαύρο και γκρι αποχρώσεις φτερώματος και με μικρή ουρά· Το γυμνό από φτέρωμα κεφάλι σε πολλά είδη είναι πολύχρωμο και σε ορισμένα είδη εκτείνεται και στο λαιμό, το είδος Macrocephalon maleo φέρει στην κορυφή του κεφαλιού κεράτινο λοφίο. Εχουν μεγάλα, δυνατά πόδια με αιχμηρά νύχια, απ’ όπου και η ελληνική ονομασία της οικογένειας.
Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Μεγαποδίδες (megapodiidae)

Megapodius-laperouse     Alectura lathami       Aepypodius arfakianus

Το μήκος τους κυμαίνεται από 28 έως 70 εκατοστά. Τα μικρότερα είδη είναι το Megapodius Laperouse και το Eulipoa wallacei που ζούνε στην ινδονησία και στα νησιά του αρχιπέλαγους Μολούκες (Maluku). Ο φυλετικός διμορφισμός σε πολλά είδη δεν υφίσταται, ενώ στα υπόλοιπα δεν είναι έντονος, συνήθως τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και με εντονότερα χρώματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Οι φτερούγες τους είναι μεγάλες και στρογγυλές και επιτρέπουν πτήσεις μικρών αποστάσεων κυρίως σε περίπτωση ανάγκης. Τα μεγαλύτερα είδη μπορούν να πετάξουν αποστάσεις λίγων μέτρων.
Διακρίνονται από τα άλλα πουλιά από το γεγονός ότι δεν κλωσσάνε τα αβγά τους, αλλά τα εναποθέτουν σε σωρούς από χώμα και φύλλα, επιτρέποντάς τους να επωαστούν από τη γεωθερμική θερμότητα ή από τη θερμότητα του ήλιου και του αποσυντιθέμενου φυτικού υλικού. Οι φωλιές των πουλιών αυτών, οι οποίες βρίσκονται πάντοτε κοντά σε ποτάμι ή πάνω σε ζεστό ηφαιστειακό έδαφος, έχουν τη μορφή μικρού λόφου και μπορεί να φθάνουν τα 5μ. σε ύψος και τα 12 μ. σε διάμετρο. Το αρσενικό παραμένει κοντά στη φωλιά καθ’ όλη την επωαστική περίοδο και ρυθμίζει τη θερμοκρασία της, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικό. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και είναι ικανοί να πετούν και να βρίσκουν μόνοι τους την τροφή τους, χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους. Οι Μεγαποδίδες είναι παμφάγα πτηνά και η δίαιτα τους περιλαμβάνει έντομα, μικρά ζώα, φρούτα και σπόρους.


Ετικέτες: Εξωτικά, Οικογένεια, Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μεγαποδίδες

Back To Top