Μυκτήρια - Ορνιθοπανίδα Μυκτήρια

Μυκτήρια

Μυκτήρια (Mycteria)
Γένος πελαργόμορφων (Ciconiidae) πουλιών με λευκό και ερυθρό πτέρωμα και μελανά στίγματα, το οποίο ζει στις τροπικές περιοχές και περιλαμβάνει τέσσερα είδη. Το ύψος τους κυμαίνεται από 90 έως 100 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 150 εκατοστά. Το κυρίως φτέρωμα είναι λευκό και τα εξωτερικά φτερά πτήσης μαύρα. Εχουν κίτρινο ράμφος και ένα κιτρινωπό ή κοκκινωπό άπτερον πρόσωπο, αυτά τα σημεία είναι λιγότερο πολύχρωμα στο είδος Mycteria americana που ζεί στην Αμερική. Τα τρία είδη είδη ζουν στις τροπικές περιοχές της ανατολικής Αφρικής τη νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας. Ολα τα είδη πετούν με το λαιμό και τα πόδια τεντωμένα. Φωλιάζουν στα δέντρα σε τροπικά δάση σε χαμηλά υψόμετρα. Τρέφονται με έντομα, ψάρια και βατράχια τα οποία αναζητούν σε ρηχούς υγρότοπους.
μυκτήρ
καθεμιά από τις δύο ελλειψοειδείς οπές τής κάτω βασικής επιφάνειας της μύτης, ρουθούνι («τὴν ἀναπνοήν περιωθεῑ κατά τήν τοῡ στόματος καὶ τήν τῶν μυκτήρων δίοδον», Πλάτ.),
μσν. ράμφος, η προβοσκίδα τού ελέφαντα.
τάνταλος, tantalus,
παλιότερη ονομασία του γένους, η ονομασία προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά τής Φρυγίας και της Λυδίας, πατέρας του Πέλοπα, του επώνυμου ήρωα της Πελοποννήσου, τον οποίο οι θεοί τού Ολύμπου καταδίκασαν για την αλαζονεία του σε αιώνια πείνα και δίψα, στον Άδη, καθώς, κάθε φορά που επιχειρούσε να γευθεί έναν καρπό ή να πιει νερό, αυτά εξαφανίζονταν αμέσως από κοντά του. Ήταν τιμωρία γιατί πρόδωσε τα μυστικά των θεών, που του τα είχαν εμπιστευθεί.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα | Μυκτήρια (Mycteria)
Μυκτήρια ἶβις (Mycteria Ibis)
Συναντάται στην υποσαχάρια Αφρική και στη Μαδαγασκάρη. Το ράμφος είναι κίτρινο και ελαφρώς κυρτό προς τα κάτω, το πρόσωπο άπτερο και κόκκινο. Το φτέρωμα είναι εντελώς λευκό εκτός από τις μαύρες άκρες των πτερυγίων. Τα μακριά κοκκινοπορτοκαλί πόδια τα επιτρέπει να αναζητούν την τροφή σε ρηχά νερά και ελώδεις εκτάσεις σε βάθος έως και ένα μέτρο. Χτίζουν τις φωλιές σε αποικίες πάνω στα δέντρα, συχνά κοντά σε χωριά και κωμοπόλεις.



Μυκτήρια η λευκοκέφαλη (Mycteria leucocephala)
Συναντάται στην τροπική Ασία, στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ινδοκίνα και τη Νότια Κίνα. Ζει σε λίμνες γλυκού νερού, βάλτους και ορυζώνες. Το κυρίως φτέρωμα είναι λευκό με μαύρα και άσπρα κυματοειδή μοτίβα στο μπροστινό άκρο των φτερούγων και στο στήθος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι ροζ αποχρώσεις στο πίσω μέρος των φτερούγων. Το ράμφος είναι κίτρινο και ελαφρώς κυρτό προς τα κάτω, το πρόσωπο άπτερο και κοκκινωπό-πορτοκαλί. Τα πόδια είναι ροζ και το μήκος του 95 έως 100 εκατοστά. Τα νεαρά πουλιά έχουν ένα σκούρο γκρίζο πρόσωπο και κυρίως ανοιχτό γκρι άνω φτέρωμα. Πετάει με το λαιμό και τα πόδια τεντωμένα, όπως και τα υπόλοιπα είδη του γένους Μυκτήρια.
Αναζητεί την τροφή του περπατώντας αργά μέσα σε ρηχά νερά ή υγρά λιβάδια. Η τροφή αποτελείται από ψάρια, βατράχια και μεγάλα έντομα.




Mycteria cinerea
Συναντάται στην Καμπότζη, στη χερσόνησο της Μαλαισίας και τα νησιά Σουμάτρα, Ιάβα, Μπαλί, Σουμπάβα, Sulawesi και Buton. Το φτέρωμα είναι λευκό και τα εξωτερικά φτερά πτήσης μαύρα, κίτρινο ράμφος και κοκκινωπό άπτερο πρόσωπο. Το μήκος του κυμαίνεται από 90 έως 100 εκατοστά και ζυγίζει περίπου δυόμισι κιλά. Τρέφετε κυρίως με ψάρια, αμφίβια, ερπετά, καρκινοειδή και έντομα.
Φωλιάζει σε αποικίες που αποτελούνται έως και εκατό φωλιές, συχνά μαζί με ερωδιούς και κορμοράνους, συχνά κοντά σε χωριά και κωμοπόλεις.
Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο κυρίως από την απώλεια των παράκτιων οικοτόπων, από το κυνήγι και από το παράνομο εμπόριο. Ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 5500 έως 6100 πουλιά.




Μυκτήρια η αμερικάνα (Mycteria americana)
Συναντάται στις τροπικές περιοχές της νότιας και κεντρικής Αμερικής, στην Καραϊβική. Μικρές αποικίες υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Φλόριντα, τη Γεωργία και τη Νότια Καρολίνα. Είναι συνεπώς ο μόνος πελαργός που φωλιάζει στη βόρεια Αμερική.
Τα ενήλικα έχουν άνοιγμα φτερών 1,50 μέτρο. Το κυρίως φτέρωμα είναι λευκό, ενώ τα εξωτερικά φτερά πτήσης μαύρα και είναι ορατά κατά την πτήση. Τα πόδια είναι μαύρα-γκρι και τα δάχτυλα ροζ. Το κεφάλι είναι σκούρο καφέ και το πρόσωπο μαύρο. Το ράμφος είναι γκρί κιτρινωπό και ελαφρώς κυρτό προς τα κάτω.
Αναπαράγεται μια φορά το χρόνο και το θηλυκό γεννά 3-5 αυγά. Φτιάχνει τη φωλιά του σε δέντρα, συχνά σε αποικίες με αρκετές φωλιές μαζί σε ένα δέντρο. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 27 έως 32 ημέρες και συμμετέχουν και τα δύο φύλα.
Τρέφετε κυρίως με ψάρια, αμφίβια και μεγάλα έντομα.




Ετικέτες: Πελαργίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μυκτήρια

Back To Top