Πασσερίδες - Ορνιθοπανίδα Πασσερίδες

Πασσερίδες

Σπουργίτια, Πασσερίδες (Passeridae)
Κοινό όνομα μεικών παμφάγων στρουθιόμορφων, που ανήκουν όλα σχεδόν στην οικογένεια των Πλοκεϊδών.
Τα πουλιά αυτά έχουν μικρές διαστάσεις, πόδια λεπτά αλλά δυνατά, ράμφος κοντό, κωνικού σχεδόν σχήματος, και χαρακτηρίζονται γενικά από το ζωηρό χαρακτήρα τους και την ομαδική τους ζωή.
Το σ. το κατοικίδιο passer domesticus), ο γνωστός μας σπουργίτης, έχει μήκος 15 περίπου εκ., μέσο άνοιγμα των δύο μεγάλων φτερών 25 εκ. και βάρος γύρω στα 30 γρ.
Το φτέρωμά του διαφέρει σε χρώμα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Ένα είδος, το ιταλικό (passer Italiae), που μερικοί ορνιθολόγοι το θεωρούν υποείδος του προηγούμενου, είναι τυπικό της ιταλικής χερσονήσου: το αρσενικό, που έχει καστανό κεφάλι με λευκό χρώμα στα πλάγια και από μια λουρίδα μεταξύ ράμφους και ματιών.
Το ισπανικό (passer hispaniolensis), αναγνωρίζεται απ’ το μαύρο χρώμα της ράχης του στήθους και σημαντικού μέρους των πλευρών, είναι διαδομένο στην Ιβηρική χερσόνησο, στην βόρεια Αφρική, στα νησιά της Μεσογείου και στη Μικρά Ασία.
Το ορεινό (passer montanus) είναι λίγο μικρότερο από τα προηγούμενα και έχει σχήμα πιο λεπτό. Ζει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, μακριά από κατοικημένα μέρη.
Ένα άλλο είδος, ο αγριοσπουργίτης petronia petronia), που διακρίνεται από μια κίτρινη κηλίδα στο λαιμό και από μια λευκή στην άκρη κάθε ουραίου φτερού, είναι διαδομένο στη νότια και ανατολική Ευρώπη και στη δυτική Ασία, όπου συχνάζει στις άγονες λοφώδεις και ορεινές ζώνες.
Ένα αφρικανικό είδος είναι ο φιλέταιρος (philetairus socins), με σκούρο καστανό φτέρωμα και ανοιχτότερες τις άκρες των φτερών.
Ένα παρόμοιο στρουθιόμορφο είναι και η Γαλαζοκότσυφας, μοντίκολα η ερημίτισσα (monticola solitarius), που ανήκει στην οικογένεια των Τουρδιδών από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο ζει στη νότια Ευρώπη και στην κεντρική και δυτική Ασία, απ’ όπου το φθινόπωρο μεταναστεύει για να διαχειμάσει σε νοτιότερες περιοχές. Το στρουθιόμορφο αυτό, που θεωρείται ωδικό πτηνό, αποφεύγει τη συμβίωση με άλλα πτηνά, γι’ αυτό και ονομάστηκε «ερημίτισσα».
Είδη τα οποία φωλιάζουν στην Ελλάδα:
σπιτοσπουργίτης, (Passer domesticus),
χωραφοσπουργίτης (Passer montanus),
δεντροσπουργίτης (Passer hispaniolensis),
πετροσπουργίτης (Petronia petronia),
χιονόστρουθος (Μontifringilla nivalis)
Μερικά από τα σημαντικότερα είδη που διακρίνονται είναι:
Ο Σπιτοσπουργίτης, Passer domesticus
Ο σπιτοσπουργίτης κατάγεται από την μέση Ανατολή, εξαπλώθηκε μαζί με τη γεωργία, στην Ευρασία και στην βόρεια Αφρική...


Ο Χωραφοσπουργίτης, Passer hispaniolensis
Ο Χωραφοσπουργίτης φτάνει σε μέγεθος περίπου τα 15 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 28,4 γραμμάρια και τα θηλυκά 28,2 γραμμάρια...


Ο Δεντροσπουργίτης, Passer montanus
Ιδιου μεγέθους 14 εκατοστά με τον Σπιτοσπουργίτη. Το αρσενικό έχει πολλές ομοιότητες με τον Σπιτοσπουργίτη. Ζυγίζει από 20 έως 24 γραμμάρια...


Ο Πετροσπουργίτης, Petronia petronia
Η διανομή του Πετροσπουργίτη αρχίζει δυτικά από τα Κανάρια Νησιά, τη νότια Ευρώπη την βορειοδυτική Αφρική ανατολικά σε όλη τη Μέση Ανατολή...


Ο Χιονόστρουθος, Montifringilla nivalis
Ίσως το πιο «ορεινό» και πιο δυσεύρετο από τα πουλιά της χώρας μας. Ο Χιονόστρουθος απαντά κυρίως στις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου,από τον Σμόλικα ως τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια...


Ο Λοφιοσπουργίτης, Carpospiza brachydactyla


Ο Ερημοσπουργίτης, Passer simplex


Ο Ξανθόλαιμος Πετροσπουργίτης, Gymnoris xanthocollis


Ο Μεσανατολικός Σπουργίτης, Passer moabiticus
Ετικέτες: Πασσερίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πασσερίδες

Back To Top