Χιονόστρουθος - Ορνιθοπανίδα Χιονόστρουθος

Χιονόστρουθος

Χιονόστρουθος, (Montifringilla nivalis)
Ο Χιονόστρουθος ζει μόνο σε ψηλές αλπικές, βραχώδεις περιοχές. Φτάνει σε μήκος από 16,5 έως 19 εκατοστά, σημαντικά μεγαλύτερος από τον σπιτοσπουργίτη. Οι φτερούγες είναι λευκές, μόνο τα εξωτερικά φτερά είναι μαύρα. Η ουρά είναι άσπρη με λεπτή μαύρη κατάληξη, μόνο τα δύο εσωτερικά φτερά της ουράς είναι μαύρα. Τα πόδια και η ίριδα είναι μαύρα. Η επάνω πλευρά είναι καφετί, το πίσω κάτω μέρος άσπρο. Το κεφάλι είναι γκριζωπό. Το καλοκαίρι το ράμφος και ο λαιμός είναι μαύρα. Το χειμώνα ο
σκουρόχρωμος λαιμός καλύπτεται από ανοιχτόχρωμα φτέρωμα. Το θηλυκό είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από τα αρσενικό. Είναι πολύ κοινωνικά πουλιά, συχνά σχηματίζουν περιπλανώμενες ομάδες και μεγάλα σμήνη εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο έδαφος.



🌍Ενδιαίτημα
Ζει σε βραχώδεις ορεινές περιοχές σε υψόμετρα από 1900 και 3100 μέτρα. Παραμένει σε αυτά τα ύψη ακόμα και το χειμώνα και μόνο κατ 'εξαίρεση μετακινείται χαμηλότερα έως τα 1000 μέτρα.
Συναντάται στα Πυρηναία, στις Άλπεις, στο Ιταλικό Αμπρούτσο, στα Βαλκάνια, στην ανατολική Τουρκία και στον Καύκασο. Το υποείδος Montifringilla nivalis henrici, που από κάποιους ορνιθολόγους, θεωρείται ως ξεχωριστό είδος, συναντάται στην Κίνα.
Στην Ελλάδα ο Χιονόστρουθος ζει στις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, στον Σμόλικα στον Παρνασσό και στα Βαρδούσια, επίσης σε μερικά ακόμα βουνά, όπως ο Βόρας, ο Όλυμπος και η Ζήρεια. Φωλιάζει πάνω από τα 2.000 μέτρα, κυρίως σε σχισμές βράχων. Ακόμα και το χειμώνα πολύ σπάνια κατεβαίνει χαμηλά, είναι άφοβος, συχνά πλησιάζει κοντά στους ανθρώπους και συναντάται κοντά σε χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις, ψάχνοντας για τροφή. Για τον ελληνικό πληθυσμό δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, εκτιμάται σε περίπου 100 ζευγάρια.
Διατροφή
Η διατροφή τους αποτελείται από διάφορους σπόρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κατά τη διάρκεια των άλλων εποχών τρέφεται και με ασπόνδυλα. Αναζητούν την τροφή τους και σε απορρίμματα που πετιούνται, κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς. Οι νεοσσοί σιτίζονται μόνο με ζωικές προέλευσης τροφές.
Αναπαραγωγή
Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, σχηματίζουν χαλαρές αποικίες έως έξι ζευγαριών. Γεννάει από τέσσερα έως πέντε αυγά, έως και δύο φορές το χρόνο. Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Την σίτιση και φροντίδα των νεοσσών επωμίζονται και οι δύο γονείς.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Πασσερίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονόστρουθος

Back To Top