Βουνοσφυριχτής - Ορνιθοπανίδα Βουνοσφυριχτής

Βουνοσφυριχτής

Βουνοσφυριχτής (Eudromias morinellus ή Charadrius morinellus)
Ασυνήθιστο παρυδάτιο πουλί, μήκους 22 εκατοστών, με πρωτότυπες οικολογικές προτιμήσεις καθώς συχνά βρίσκεται μακριά από το νερό.
Στην επιστημονική βιβλιογραφία χρησιμοποιείται συχνά η ονομασία Eudromias. Είναι ελαφρώς μικρότερο από ένα κότσυφα, αλλά δείχνει μεγαλύτερο λόγω των μακριών κίτρινων ποδιών του. Αναγνωρίζεται από τη φαρδιά λευκή λωρίδα στο κεφάλι, που ξεκινάει από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού και ενώνεται στο πίσω μέρος, σχηματίζοντας ένα V. Η κορυφή του κεφαλιού είναι μαύρη, ο λαιμός λευκός. Το στήθος καστανό με λευκή λωρίδα στο πάνω μέρος, κοιλιά και ουρά λευκά. Τα πόδια είναι κίτρινα και το ράμφος μαύρο. Όπως και με τις Φαλαρόποδες, το θηλυκό έχει εντονότερα χρώματα από το αρσενικό. Είναι ιδιαίτερα προσιτό είδος, πλησιάζεται εύκολα από τον άνθρωπο.


| Χαραδριίδες | Χαραδριοί (Charadrius)

Ενδιαίτημα
Οι κύριες περιοχές αναπαραγωγής του είδους βρίσκονται στην Τούντρα της Ευρασίας στο βόρειο τμήμα του Αρκτικού Κύκλου. Στη νοτιοδυτική και νότια Ευρώπη καθώς και στις Άλπεις, συναντούνται κάποιοι μικροί μεμονωμένοι πληθυσμοί.
Φωλιάζει σε αρκτικές περιοχές και μεταναστεύει για να ξεχειμωνιάσει στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής. Σε αυτήν την περίοδο απαντάται και στην Ελλάδα ως περαστικός επισκέπτης. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το είδος αυτό μπορεί να φωλιάζει και στην αλπική ζώνη ορισμένων βουνών της χώρας μας.
Αναπαραγωγή
Ο Βουνοσφυριχτής γεννάει μία ή σπανιότερα δύο φορές το χρόνο από τρία κιτρινωπά αβγά με σκούρα στίγματα. Η επώαση διαρκεί 24-28 ημέρες. Ασυνήθιστο, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι σε αυτό το είδος το θηλυκό είναι εκείνο που έχει τα πιο λαμπερά χρώματα και που στο τέλος αφήνει το αρσενικό να κλωσσήσει τα αβγά και να φροντίσει τα μικρά. Οι νεοσσοί μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα μετά από 25-30 ημέρες.
Διατροφή
Ο Βουνοσφυριχτής τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, κολεόπτερα, προνύμφες και μικρά σαλιγκάρια.
Η ονομασία του γένους χαραδριός προέρχεται από την Αρχαία ελληνική, το πουλί που ζει σε χαράδρες και κοιλάδες ποταμών. Το όνομα του είδους morinellus, προέρχεται επίσης από την Αρχαία ελληνική, από τη λέξη moros "ανόητος", λόγω της εμπιστοσύνης του πουλιού απέναντι στον άνθρωπο. Στην Κύπρο είναι γνωστό σαν Βουνοπλουμίδι.
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουνοσφυριχτής

Back To Top