Ηλιορνιθίδες - Ορνιθοπανίδα Ηλιορνιθίδες

Ηλιορνιθίδες

Ηλιορνιθίδες (Heliornithidae)
Υπόταξη γερανομόρφων πτηνών, που ζουν στις θερμές χώρες και κυρίως στη Νότια Αμερική, κοντά σε ποταμούς ή λίμνες. Τρέφονται με μικρά υδρόβια ζώα ή έντομα τα οποία πιάνουν στον αέρα.
Η μικρή οικογένεια αποτελείται από τρία γένη με ένα είδος το καθένα. Όλα τα είδη είναι περίπου στο μέγεθος της πάπιας και ζουν κυρίως κατά μήκος απρόσιτων και με πυκνή βλάστηση υδροβιότοπων.
Η σωματική διάπλαση των τριών ειδών είναι προσαρμοσμένη σε έναν υδρόβιο τρόπο ζωής.
Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 26 εκατοστά στην περίπτωση του θηλυκού Heliornis fulica και έως 59 εκατοστά στην περίπτωση του αρσενικού Podica senegalensis.
Έχουν λεπτό σώμα μέτριου μεγέθους, μακρύ λαιμό, μικρό κεφάλι με μακρύ οξύληκτο ράμφος, ανεπαίσθητα λυγισμένο προς τα κάτω που είναι περίπου ίσο με το μήκος της κεφαλής, μακριά ουρά και λοβωτά πόδια, που τους δίνουν τη δυνατότητα να κολυμπούν καλά και να σκαρφαλώνουν στα δέντρα.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα υδρόβια πτηνά, τα δάχτυλα των ποδιών δεν έχουν νηκτική μεμβράνη και έχουν αιχμηρά νύχια. Το φτέρωμά τους έχει συνήθως καφέ χρώμα ραχιαία, ενώ είναι πιο ανοιχτόχρωμο κοιλιακά.
Τρέφονται κυρίως με διάφορα έντομα και αράχνες επίσης με μαλάκια, καρκινοειδή, βατράχια, ψάρια, φύλλα και σπόρους. Σε αντίθεση με άλλα υδρόβια δεν βουτούν, αντ 'αυτού αναζητούν τη λεία τους στην επιφάνεια του νερού ή στην ακτή.
Οι φωλιές όλων των ειδών είναι πρόχειρες κυπελλοειδείς, φτιαγμένες από κλαδιά και καλάμια, συνήθως σε σταθερά κλαδιά που αιωρούνται πάνω από το νερό.
Οι Ηλιορνιθίδες είναι εξαιρετικά μυστικοπαθείς και πολλές πτυχές της βιολογίας τους είναι άγνωστες στην επιστήμη.

✔Το είδος Podica senegalensis ζει στην τροπική Αφρική, έχει κόκκινα πόδια, γκρι και λευκή λωρίδα στις πλευρές του λαιμού. Είναι το μεγαλύτερο είδος, το μήκος του κυμαίνεται από 46-59 εκατοστά. Το θηλυκό γεννά συνήθως δύο αβγά.
✔Το είδος Heliopais personata ζει στην Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και στο νησί της Σουμάτρα και γεννά μέχρι έξι αβγά. Τα πόδια είναι έντονα πράσινα και τα φύλα μπορούν να διαχωριστούν από το χρώμα της ίριδας: είναι κίτρινο στο θηλυκό και καφέ στο αρσενικό.
✔Το είδος Heliornis fulica ζει στην τροπική κεντρική και νότια Αμερική. Έχει κόκκινο ράμφος, μαύρες και λευκές ρίγες στον λαιμό και στο κεφάλι και κιτρινόμαυρα πόδια. Το θηλυκό γεννά τέσσερα αβγά, τα οποία επωάζει για 11 ημέρες.

Heliopais-personata

Heliornis fulica

Podica senegalensis

Ετικέτες: Γερανόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ηλιορνιθίδες

Back To Top