Πριοτελής - Ορνιθοπανίδα Πριοτελής

Πριοτελής

Πριοτελής (Priotelus)
Γένος πτηνών της οικογένειας των τρογωνιδών (Trogonidae). Είναι πουλιά με λαμπερό μαύρο φτέρωμα στη ράχη, λευκό στο στήθος και κόκκινο στην κοιλιά. Ο τοκορόρο, πριοτελής της Κούβας, χαρακτηρίζεται από την κλιμακωτή ουρά του.
Τα αρσενικά έχουν συνήθως ωραιότερα φτερά από τα θηλυκά. Οι πριοτελής ζουν σε υγρά δάση και πετούν αδέξια. Διαπιστώθηκε ότι ποτέ δεν ζουν ομαδικά.
Τρώνε καρπούς και άλλα έντομα και τα περισσότερα φωλιάζουν στις κουφάλες των δέντρων.
Το γένος περιλαμβάνει δύο είδη,
✔Priotelus temnurus ή τοκορόρο ενδημικό στην Κούβα της Καραϊβικής, είναι το εθνικό πουλί της Κούβας. Το φτέρωμα του στα χρώματα κόκκινο, μπλε και άσπρο αντιστοιχεί στα χρώματα της κουβανικής εθνικής σημαίας. Έχουν μήκος 25 έως 28 εκατοστά.
Ζει σε υγρά και ξηρά τροπικά δάση, αειθαλή και φυλλοβόλα, καθώς και πευκοδάση και δευτερεύοντα δάση. Γεννούν τρία ή τέσσερα αυγά.
Η τοπική ονομασία τοκορόρο προέρχεται από το επαναλαμβανόμενο κάλεσμα του πουλιού "toc-coro" ή "toc co-loro".


✔και το είδος Priotelus roseigaster που ζει στο νησί της Ισπανιόλας που μοιράζεται η Αϊτή και η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και είναι το εθνικό πουλί της Αϊτής. Ζει σε αειθαλή, πεύκα και φυλλοβόλα δάση, περιστασιακά και σε μαγκρόβια βλάστηση. Τρέφετε με φρούτα, έντομα και μικρές σαύρες.
Αναπαράγεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων και, γεννά δύο αυγά.
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πριοτελής

Back To Top