Ευρυπυγίδες - Ορνιθοπανίδα Ευρυπυγίδες

Ευρυπυγίδες

Ευρυπυγίδες (Eurypygidae)
Οικογένεια γερανομόρφων πτηνών με μήκος περίπου 45 εκ. και ζυγίζει 180 έως 220 γραμμάρια. Το φτέρωμά τους είναι μαλακό και πυκνό, με σχέδια που σχηματίζονται από κηλίδες άσπρου, γκρίζου, μαύρου και καστανού χρώματος.
Ζουν μόνα ή ζευγαρωτά, στα σκιερά ελώδη δάση και στις όχθες λιμνών.
Τα αρσενικά πετούν στα ξέφωτα με ανοιγμένη την ουρά και τις φτερούγες τους κατά την εποχή του ζευγαρώματος.
Τρέφονται με έντομα, μικρά καβούρια και ψάρια.
Οι ευρυπυγίδες χτίζουν τις φωλιές τους με χόρτα και λάσπη πάνω στα δέντρα και στους θάμνους. Γεννούν δύο αβγά και τα κλωσούν περίπου για έναν μήνα.
Ζουν στις χώρες της τροπικής Αμερικής, από το Μεξικό έως την κεντρική Βραζιλία.
Γερανόμορφα (Geniformes)
Γένος μακροτάρσων πτηνών που χτίζουν τη φωλιά τους στους βάλτους, στο έδαφος και σπάνια στα δέντρα. Η τάξη αυτή αριθμεί περίπου 190 είδη, που ανήκουν σε 13 οικογένειες.
Τα γερανόμορφα, που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος και μορφή, βαδίζουν τα περισσότερα πολύ καλά: το πρώτο από τα 4 δάχτυλα, γυρισμένο προς τα πίσω και συνήθως υποτυπώδες, δεν αγγίζει το έδαφος, γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα μπροστινά δάχτυλα. Τα γερανόμορφα γεννιούνται με το φτέρωμά τους και είναι αρκετά εύρωστα, ώστε να μπορούν γρήγορα να απομακρυνθούν από τη φωλιά τους.
Έχει μια ομοιότητα με τους ερωδιούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μακρύ, λεπτό ράμφος. Ο λαιμός είναι λεπτός και μεσαίου μήκους, αλλά τα πόδια είναι μικρότερα από τους ερωδιούς.
Ο ζωολόγος Peter Simon Pallas το κατονόμασε Ardea helias το 1781, κατατάσσοντάς το στο γένος των ερωδιών (Ardea). Οι άγγλοι ορνιθολόγοι το τοποθετούν στο γένος των ερωδιών. Οι γερμανοί ορνιθολόγοι στα γερανόμορφα.
Από την Ένωση Αμερικανών Ορνιθολόγων, πρόσφατα στο Διεθνές Ορνιθολογικό Συνέδριο, ταξινομήθηκε σε μία νέα τάξη μαζί με το γένος Ρινοχαίτης (Rhynochetos), πού ζεί στο νησί της Νέας Καληδονίας, σε μία νέα τάξη τα Ευρυπυγόμορφα (Eurypygiformes).
Eurypyga helias
Eurypyga helias 2

Ετικέτες: Γερανόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ευρυπυγίδες

Back To Top