Καριαμίδες - Ορνιθοπανίδα Καριαμίδες

Καριαμίδες

Καριαμίδες (cariamidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των γερανομόρφων. Περιλαμβάνει δύο είδη ιθαγενή της Νότιας Αμερικής, τα Cariama cristata και Chunga burmeisteri, γνωστά με την κοινή ονομασία σεριέμα.
Τα πουλιά αυτά, μήκους 80-90 εκατοστά, έχουν μακριά και λεπτά πόδια, μακρύ λαιμό, κοντές πτέρυγες και μακριά ουρά. Τα δύο φύλα είναι όμοια και το χρώμα τους είναι γκρίζο ή καστανό στη ράχη με μικρές σκούρες κηλίδες και ωχρόλευκο στην κάτω επιφάνεια. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι γυμνή με γαλαζωπό δέρμα.
Τα φύλα είναι παρόμοια, αλλά τα αρσενικά λίγο μεγαλύτερα.
Το είδος Cariama cristata, που ζει σε μια εκτεταμένη περιοχή από την ανατολική Βραζιλία μέχρι την Αργεντινή, διακρίνεται από ένα λοφίο που εκτείνεται από τη βάση του ράμφους του και έχει κόκκινα πόδια.
Το δεύτερο είδος Chunga burmeisteri δεν φέρει λοφίο, έχει μαύρα πόδια και συναντάται στη βορειοδυτική Αργεντινή και στην Παραγουάη.
Ενδιαίτημα
Οι καριαμίδες ζουν κυρίως σε ποολίβαδα και σε ανοιχτά δάση και προτιμούν να μετακινούνται στο έδαφος παρά να πετούν.

Cariama cristata
Chunga burmeisteri

Διατροφή
Τρέφονται με καρπούς, έντομα, μικρά θηλαστικά, ερπετά και αυγά ή νεοσσούς άλλων πουλιών. Μικρά θηράματα, όπως τρωκτικά, θανατώνονται συνήθως - χτυπώντας τα πάνω σε πέτρες ή στο έδαφος - πριν καταποθούν ολόκληρα. Τα μεγαλύτερα θηράματα, συμπεριλαμβανομένων των φιδιών, κομματιάζονται για να φαγωθούν. Η διάταξη των ποδιών τους εμποδίζει να πιάσουν το θήραμα με τα πόδια τους. Αναζητούν την τροφή σε μικρές ομάδες ή ζευγάρια.
Αναπαραγωγή
Οι φωλιές φτιάχνονται σε θάμνους ή σε χαμηλά δέντρα, έως τα 3 μέτρα ύψος από το έδαφος. Τα θηλυκά γεννούν 2 αβγά τα οποία κλωσούν για 26 ημέρες. Οι νεοσσοί φέρουν μακριά πούπουλα και παραμένουν στη φωλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατάσταση πληθυσμού, κίνδυνοι
Δεν απειλούνται, αν και τα δύο είδη έχουν χαμηλή πυκνότητα στις περιοχές που ζουν. Δυνητικές απειλές είναι το κυνήγι και η καταστροφή των οικοτόπων του για την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Διάφορα
Οι καριαμίδες πιστεύεται ότι σκοτώνουν μεγάλο αριθμό δηλητηριωδών φιδιών, αν και τα φίδια αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της διατροφής τους.
Χρησιμοποιούνται από ορισμένους αγρότες για τη φύλαξη των κοτόπουλων, προειδοποιούν με δυνατές κραυγές όταν πλησιάζουν αρπακτικά.
Οι καριαμίδες θηρεύονται για το κρέας τους, ενώ εξημερώνονται εύκολα και ζουν σε κλουβιά. Μπορεί να ζήσουν έως και 30 χρόνια σε αιχμαλωσία.
Παλιότερα είχαν ταξινομηθεί στην ίδια οικογένεια με τον γυπογερανό (Sagittarius serpentarius), που ζει στην Αφρική και έχει παρόμοιες συνήθειες. Ο πλησιέστερος ζωντανός συγγενής ίσως είναι το κάγκου (Rhynochetos jubatus) της Νέας Καληδονίας, το οποίο έχει παρόμοιο λοφίο (περιοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού) και έχει παρόμοιες φωνητικές κλήσεις.
Ετικέτες: Γερανόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καριαμίδες

Back To Top