Ορτυκομάνα - Ορνιθοπανίδα Ορτυκομάνα

Ορτυκομάνα

Ορτυκομάνα, κρεξ η γνησία (Crex crex) Ορτυκομάνα
Η ορτυκομάνα είναι το μόνο ευρωπαϊκό είδος του γένους Crex το άλλο είδος είναι το African Crake (Crex Egregiae), που ζεί στην Αφρική νότια της Σαχάρας. Η ορτυκομάνα είναι λίγο μεγαλύτερη από ένα ορτύκι, έχει κιτρινωπό έως ανοιχτό καφέ χρώμα στο πάνω μέρος με σκούρες βούλες, η κάτω επιφάνεια του σώματος είναι υπόλευκη καφέ, διάστικτη με πολυάριθμες κηλίδες· και η πλευρά κλιμακωτή καφέ χρώματος, κατά την πτήση διακρίνεται το καστανοκόκκινο χρώμα των φτερούγων του. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά είναι γριζομπλέ στα πλαϊνά του λαιμού και του κεφαλιού.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)




Η ορτυκομάνα είναι παμφάγο πτηνό με μεγαλύτερη προτίμηση στα έντομα όπως ακρίδες, σκαθάρια, κουνούπια, μύγες και λιβελλούλες, ακόμη μικρά βατράχια, μικρά τρωκτικά και περιστασιακά γαιοσκώληκες. Επίσης το 20 τοις εκατό της συνολικής διατροφής περιλαμβάνει τροφές φυτικής προέλευσης, κυρίως πράσινα μέρη φυτών και σπόρους.

Αναπαραγωγή: Είναι πολυγαμικό είδος και ζευγαρώνει με περισότερα αρσενικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει από τέλη Απριλίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Η φωλιά γίνετε στο έδαφος σε ένα κοίλωμα με διάμετρο από 12 έως 15 εκατοστά και επενδύετε με ξερά χόρτα και μερικές φορές με βρύα, εκεί εναποθέτει από 6-19 αυγά τα οποία επωάζονται από το θηλυκό μόνο. Η επώαση διαρκεί από 16 μέχρι 19 ημέρες και η πλήρης ανεξαρτοποίηση των νεοσσών γίνετε μετά από 34 έως 38 ημέρες. Το ποσοστό θνησιμότητας κατά το πρώτο έτος της ζωής είναι πολύ υψηλό, σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζει το 70-80%. Τα νεαρά άτομα ενηλικιώνονται πλήρως από το 1ο έτος.

Βιότοπος: Ως φυσικοί βιότοποι του είδους θεωρούνται τα παραποτάμια λιβάδια, ενώ πλέον το είδος είναι στενά συνδεδεμένο με τα αγροτικά οικοσυστήματα και ιδιαίτερα τα χορτολίβαδα που σπέρνονται για χλωρή χορτονομή και σανό. Συνήθως είναι μονίμως κρυμμένη ανάμεσα στη βλάστηση. Γίνεται αντιληπτό κυρίως από την χαρακτηριστική φωνή του αρσενικού. Μετακινείται κυρίως στο έδαφος και το πέταγμά του είναι σύντομο και αδέξιο, σε χαμηλό ύψος.
Το είδος μεταναστεύει στην Αφρική κατά τους χειμερινούς μήνες και επιστρέφει στην Ευρώπη για να φωλιάσει από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη.
Συναντάται και στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια σπανίζει και εμφανίζεται μόνο κατά την εποχή της αποδημίας. Στη χώρα μας, μάλιστα, είναι γνωστό επίσης με πλήθος άλλες κοινές ονομασίες (ορτυγομάνα, ορδυκομάνα, ορτυγομήτρα, ορτυκοβασιάς, σταρόκοτα κ.ά.)
Οι κοινές ονομασίες οφείλονται στο γεγονός ότι τα πουλιά αυτά εμφανίζονται την άνοιξη λίγο πριν ή μαζί με τα ορτύκια, με αποτέλεσμα να πιστεύεται ότι τα οδηγούν ή τα βοηθούν κατά τη μετανάστευση, υποβαστάζοντάς τα με τις φτερούγες τους.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Κρεξ η εξαίρετος (Crex egregia)
Η Κρεξ η εξαίρετος (Crex egregia) είναι ένα πτηνό της οικογένειας των Ραλλιδών. Εποχιακά απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης εξάπλωσής της εκτός των βροχερών δασών και των εκτάσεων που έχουν χαμηλό δείκτη ετήσιας βροχοπτώσεως. Είναι μερικώς αποδημητικό πουλί, που κινείται μακριά από τον ισημερινό μόλις οι βροχές παράσχουν επαρκή κάλυψη χλόης ωστε να μπορεί να αναπαραχθεί αλλού. Έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις περιπλανώμενων πτηνών που έφτασαν σε νησιά του Ατλαντικού. Το είδος φωλιάζει σε μεγάλη ποικιλία τύπων ποωδών διαπλάσεων καθώς και σε γεωργικές εκτάσεις με ψηλές καλλιέργειες.

Η Κρεξ η εξαίρετος έχει μαυριδερό το άνω μέρος του σώματος με καστανές ραβδώσεις, γαλαζωπό-γκρίζο το κάτω τμήμα του σώματος και ασπρόμαυρες ραβδώσεις στα πλευρά και την κοιλιά. Έχει ένα κοντόχοντρο κόκκινο ράμφος, κόκκινα μάτια και μία λευκή ταινία από το ράμφος ως πάνω από τα μάτια. Είναι μικρότερη από την στενότερη συγγενή της, την ορτυκομάνα· αυτό το είδος έχει επίσης πιο ανοιχτόχρωμο φτέρωμα και μία ταινία στο μάτι.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)
Παρόμοια είδη

Ετικέτες: Ραλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ορτυκομάνα

Back To Top