Αφρικανική νερόκοτα - Ορνιθοπανίδα Αφρικανική νερόκοτα

Αφρικανική νερόκοτα

Αφρικανική νερόκοτα, Χαλκοπουλάδα, Allen's Gallinule (Porphyrio alleni) Χαλκοπουλάδα
Ανήκει στην οικογένεια των Ραλλιδών (Rallidae). Το μήκος της κυμαίνεται από 22 έως 26 εκατοστά περίπου στο μέγεθος της Νεροκοτσέλας (Rallus aquaticus). Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 154 γραμμάρια και τα θηλυκά 125 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερών κυμαίνεται από 48 έως 52 εκατοστά. Το ράμφος είναι κόκκινο και σχετικά κοντό. Η πλάτη ειναι πρασινωπή, με κοκκινωπές αποχρώσεις, ο λαιμός το στήθος και η κοιλιά μώβ. Τα πόδια είναι κόκκινα με μακριά δάχτυλα. Η ουρά είναι κοντή και λευκή και έχει μία σκούρα εγκάρσια
        Ενήλικο
        1ο έτος
        νεαρό



ταινία στην κάτω πλευρά. Τα αρσενικά έχουν μία μπλε πλάκα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, στα θηλυκά είναι πράσινη. Οι νεοσσοί είναι μαυριδεροί.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες) | Γένος: Πορφύριο (Porphyrio)

Διανομή, ενδιαίτημα: Η Χαλκοπουλάδα αναπαράγεται στην Αφρική. Συναντάται νότια της Σαχάρας, λείπει μόνο από την άνυδρη νοτιοδυτική Αφρική. Επίσης έχει αποικίες στη Μαδαγασκάρη, Κομόρες ή αρχιπέλαγος Κομορών και στο νησιωτικό κράτος του Μαυρικίου ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Ενδιαίτημά του είναι τροπικές πλημμυρισμένες πεδινές εκτάσεις και διάφοροι υγρότοποι όπως έλη γλυκού νερού, δέλτα ποταμών και λίμνες, κυρίως με πυκνή βλάστηση (καλαμιώνες, νούφαρα, ορυζώνες, αγρωστώδη και βάλτοι με πάπυρο). Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων μεταναστεύει ακανόνιστα, (εποχιακές μετακινήσεις) και φτάνει στη Βόρεια Αφρική ακόμα και στη Δυτική Ευρώπη. Τρέφεται κυρίως με φυτικές τροφές, γαιοσκώληκες, μαλάκια, καρκινοειδή, υδάτινα και χερσαία έντομα, αράχνες και μικρά ψάρια. Η φωλιά γίνεται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση στην άκρη του νερού, γεννάει συνήθως 2 αυγά. Υπάρχουν τέσσερα υποείδη.
πορφυρίων (Porphyrio). Γένος γερανόμορφων πτηνών της οικογένειας των ραλλιδών. Περιλαμβάνει λίγα είδη παρυδάτιων πτηνών τα οποία ζουν στα έλη και στις όχθες των ποταμών και των λιμνών των θερμών περιοχών του κόσμου, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Γνωστότερο είναι το είδος Porphyrio porphyrio, διάφορα υποείδη του οποίου συναντώνται στις παραμεσόγειες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, στην τροπική Ασία και στην Αυστραλία. Το πουλί αυτό, γνωστό με την κοινή ονομασία σουλτανοπουλάδα, έχει μέγεθος όρνιθας, μπλε φτέρωμα, κόκκινο ράμφος με χαρακτηριστικό ασπίδιο και μακριά, ισχυρά πόδια κόκκινου χρώματος, με μακριά δάχτυλα. Η σουλτανοπουλάδα θεωρείται ότι φώλιαζε σε ορισμένους υγρότοπους της Ελλάδας, αλλά η παρουσία της καταγράφηκε για τελευταία φορά το 1965 στο Δέλτα του Νέστου. Το πουλί αυτό εξημερώνεται εύκολα· στην αρχαία Αίγυπτο οι π. εκτρέφονταν στους ναούς και στα ανάκτορα.
Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)
Παρόμοια είδη
Ετικέτες: Ραλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αφρικανική νερόκοτα

Back To Top