Στικτοπουλάδα - Ορνιθοπανίδα Στικτοπουλάδα

Στικτοπουλάδα

Στικτοπουλάδα (Porzana porzana)
Η Στικτοπουλάδα έχει μήκος σώματος περίπου από 19 έως 22,5 εκατοστά, κοντό και ίσιο ράμφος, κίτρινο με μια κόκκινη βάση. Τα ενήλικα έχουν κατά κύριο λόγο καφέ χρωματισμό φτερών με σκούρες ραβδώσεις και άσπρες ρίγες στο πάνω μέρος, γριζο-μπλέ στο στήθος με λευκά στίγματα, ενώ στις πλευρές έχει ανοιχτοκίτρινες ρίγες. Τα πόδια έχουν πρασινωπό χρώμα και έχουν τα τυπικά μεγάλο δάχτυλα της οικογένειας Rallidae (Πουλάδες). Ζεί κυρίως σε βάλτους και έλη στην Ευρώπη και στην Ασία.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)



Ενδιαίτημα
Οι περιοχές διαχείμασης είναι η Αφρική και η Ινδία. Η κατανομή του είδους εκτείνετε από τη δυτική Ευρώπη μέχρι τη νότια σιβηρία, σπανίως και μεμωνομένα συναντάτε στη νότια Ευρώπη σε χώρες όπως η Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Στην Ελλάδα συναντάται το καλοκαίρι, αλλά και κατά την εποχή της μετανάστευσης, κοντά σε λίμνες, ποτάμια, έλη και βάλτους.
Τροφή
Τρέφετε κυρίως με σκουλήκια, έντομα και σαλιγκάρια αλλά και με σπόρους και χόρτα τα οποία αναζητεί σε βάλτους και σε ρηχά νερά.
Αναπαραγωγή
Είναι εδαφόβια πουλιά, τα θηλυκά γεννούν κατά την περίοδο από Απρίλιο έως Ιούνιο περίπου 8 έως 12 αυγά κιτρινωπού χρώματος με κοκκινωπές και καφέ κηλίδες. Οι νεοσσοί έχουν αρχικά μαύρο φτέρωμα και είναι σε θέση να πετάξουν μετά από περίπου 35 έως 42 ημέρες. Πιθανώς αναπαράγεται στη Βόρειο Ελλάδα, φωλιάζοντας στις όχθες, σε φωλιές φτιαγμένες από φυτά.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)
Παρόμοια είδη
Ετικέτες: Ραλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στικτοπουλάδα

Back To Top