Νωτόρνις - Ορνιθοπανίδα Νωτόρνις

Νωτόρνις

Νωτόρνις Notornis, South Island takahē (Porphyrio hochstetteri) Νωτόρνις (Porphyrio hochstetteri) Πτηνό της Νέας Ζηλανδίας που έχει μέγεθος όρνιθας, κόκκινο ράμφος και πόδια και φτερά γαλαζοπράσινα, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ραλλιδών (Rallidae). Υπάρχουν μόνο ελάχιστα άτομα σε δάση της Νέας Ζηλανδίας. Εχει περίπου το μέγεθος χήνας και είναι το μεγαλύτερο είδος των Ραλλιδών (Rallidae), με μέσο όρο 63 εκατοστά ύψος και μέσο βάρος 2.650 κιλά. Δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά μπορούν να τρέξουν πολύ γρήγορα. Εχει πολύ ψηλό και στενό ράμφος.
Οικογένεια: Ραλλίδες (Rallidae) | Γένος: Πορφύριο (Porphyrio)

Το φτέρωμά του έχει μια απαλή μεταξένια υφή. Το στήθος, ο λαιμός, το κεφάλι, η κοιλιά και το φτερωτό μέρος των ποδιών είναι σκούρα μπλε - μώβ.
Το φτέρωμα στο πάνω μέρος του σώματος, οι κοντές φτερούγες και το πάνω μέρος της ουράς είναι γαλαζοπράσινα. Το κάτω μέρος της κοντής ουράς είναι λευκό.
Τα μάτια είναι καφέ, το ράμφος είναι ροζ και η άνω γνάθος ενώνεται με το κεφάλι με μία άπτερη κόκκινη μετωπιαία πλάκα.
Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά μ μέσο όρο 2,65 κιλά (02.03 έως 03.25 κιλά), ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 2,30 κιλά (1,85 έως 2,60 κιλά). Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής του Δεκεμβρίου έχουν το μικρότερο βάρος. Παρά τη διαφορά μεγέθους, το φύλο είναι δύσκολο να διακριθεί.
Ενδιαίτημα: Περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους στα υψίπεδα των οροσειρών Μέρτσισον και Κέπλερ του Φιόρντλαντ στα νοτιοδυτικά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Μερικά ωστόσο κρατούνται σε αιχμαλωσία, στο μικρό δημόσιο πάρκο της Τε Άναου.
Διατροφή: Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από αγρωστώδη φυτά και διάφορα βότανα. Τα ενήλικα δεν τρώνε ζωικής προέλευσης τροφές, αλλά ταίζουν τα μικρά τους κυρίως με έντομα, καθώς τα νεαρά πουλιά έχουν αυξημένη ανάγκη από τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.


◾ Το όνομα τακαχέ (Takahe) προέρχεται από τη γλώσσα των Μαορί.
◾ Η Νωτόρνις από το 1894 και μέχρι το 1948 θεωρήθηκε είδος που είχε εκλείψει. Μέσα από ένα πρόγραμμα προστασίας και επιστημονικής έρευνας γλύτωσε από την οριστική εξαφάνιση. Ο πληθυσμός το 2004 αριθμούσε σχεδόν 250 πουλιά. Παρά την αναπαραγωγή των πουλιών που βρίσκονται σε αιχμαλωσία και την καταστολή του κυνηγιού από άλλα ζώα, εξακολουθεί να είναι είδος που κινδυνεύει από εξαφάνιση.
◾ Η εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια των πουλιών (The Illustrated Encyclopedia of Birds) γράφει ότι αυτό το πουλί έχει υποστεί καταστροφική μείωση επειδή το ανταγωνίζονται και το κυνηγούν ζώα που έχουν εισαχθεί από αλλού.
Οι Μαορί έφεραν σκύλους από τα νησιά του Ειρηνικού, πιθανώς και τον αρουραίο κιόρε (πολυνησιακό αρουραίο), τον οποίο χρησιμοποιούσαν για τροφή. Στη συνέχεια τον 17ο και τον 18ο αιώνα, οι πρώτοι Ευρωπαίοι, έφεραν μαζί τους και μαύρους μεγαλόμυες, ποντίκια και γάτες, οι οποίες σύντομα έγιναν αγριόγατες. Επίσης απελευθέρωσαν στην ύπαιθρο κατσίκια, γουρούνια και ελάφια για τροφή. Τον 19ο αιώνα έφεραν οπόσουμ και κουνέλια​ για το κρέας και τη γούνα τους, ​χωρίς να σκεφτούν πώς θα επηρέαζαν την τοπική πανίδα και χλωρίδα.
Πορφυρίων (Porphyrio)
γένος γερανόμορφων πτηνών τών ελών όλων σχεδόν τών θερμών περιοχών τού κόσμου με πτέρωμα βαθυκύανο ιώδες και σκούρο πράσινο και με κόκκινα πόδια και ράμφος, τής οικογένειας ραλλίδες.
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Rallidae (Πουλάδες)
Παρόμοια είδη
Ετικέτες: Ραλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νωτόρνις

Back To Top