Ασπροκώλα - Ορνιθοπανίδα Ασπροκώλα

Ασπροκώλα

Ασπροκώλα (Oenanthe hispanica) Oenanthe hispanica L. Black-eared Wheatear
Η Ασπροκώλα συναντάται σε δύο μορφές: με μαύρο λαιμό και με ανοιχτόχρωμο λαιμό.
Το ανοιξιάτικο φτέρωμα της είναι πολύ πιο διακριτό και έντονα χρωματισμένο.
Και οι δύο μορφές έχουν μαύρα φτερά, ανοιχτόχρωμο κάτω μέρος σώματος και μια μακριά λευκή ουρά με μια κεντρική μαύρη λωρίδα, μαύρη κορυφή και μαύρα πλευρά. Στην μορφή με το μαύρο λαιμό όλος ο λαιμός είναι μαύρος ενώ στη μορφή με τον ανοιχτόχρωμο λαιμό μόνο τα μάγουλα είναι μαύρα. Τα θηλυκά είναι καφέ με πορτοκαλί στήθος και ανοιχτόχρωμη κοιλιά.
Η Ασπροκώλα έχει μέγεθος 14 εκατοστά και ζυγίζει 15-22 γραμμάρια. Το τραγούδι της Ασπροκώλας περιλαμβάνει γρήγορες ποικίλες φράσεις όπως “schwer-schwer-schwee-ooo”, σφυρίζει και μιμείται άλλα πουλιά όπως το Γαρδέλι, την Καρδερίνα και το Χελιδόνι. Το κάλεσμά του είναι ένα ασθματικό “tssch”, ένα τραχύ “shrrr” ή ένα βαρύ “tack”.
Συμπεριφορά : Οι Ασπροκώλες στέκονται σε χαμηλούς θάμνους ή στην κορυφή βράχων αναζητώντας έντομα. Μπορούν να τραφούν από το έδαφος ή να κυνηγήσουν έντομα. Η πτήση τους είναι γρήγορη και ελαφρώς κυματιστή και η μακριά ουρά τους τους επιτρέπει να κάνουν μανούβρες στον αέρα. Στην Ελλάδα, τα νεαρά πουλιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους στα τέλη Ιουλίου συχνά σε πρόσφατα καλλιεργημένα εδάφη.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Οινάνθη (Oenanthe)






Περιβάλλον: Οι Ασπροκώλες ζουν σε ποικίλα περιβάλλοντα με δέντρα ή θάμνους, όπως σε βραχώδεις πλαγιές, σε απότομες διαβρωμένες επιφάνειες, ανοιχτά χωράφια, βοσκοτόπια, κατά μήκος ποταμών, σε πέτρινους τοίχους, ερείπια και κήπους. Το χειμερινό τους περιβάλλον στην Αφρική είναι ημι-άγονη γη που καλύπτεται από κοντά αγκαθωτά δέντρα και εποχιακό γρασίδι.

Αναπαραγωγή: Το θηλυκό φτιάχνει μια φωλιά σε σχήμα κούπας από γρασίδι και τρίχες, την οποία κρύβει καλά κάτω από ογκόλιθους, σε τρύπες ή κάτω από θάμνους. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Γεννάει δύο φορές από τέσσερα με πέντε αυγά. Το θηλυκό εκκολάπτει τα αυγά για 13 ημέρες και μετά τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό ταΐζουν τα μικρά τους για περίπου 13 ημέρες.

Κατανομή: Η Ασπροκώλα έχει μόνιμους πληθυσμούς στη νότια Ευρώπη, στην ανατολική Ευρώπη κατά μήκος της Ρωσίας μέχρι και την Κίνα, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στην Αφρική 10μοίρες βόρεια του Ισημερινού. Ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός της υπολογίζεται στα 1.4 με 3.3 εκατομμύρια ζεύγη, αποτελώντας πάνω από το 50% του παγκόσμιου αναπαραγωγικού εύρους της.

Μετανάστευση: Οι Ασπροκώλες επισκέπτονται την Ευρώπη το καλοκαίρι, μεταναστεύοντας από τα χειμερινά τους εδάφη στην Αφρική τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και επιστρέφουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Διατροφή: Βασικά τρέφονται με έντομα αλλά και με μικρούς σπόρους. Ένα θύμα τους είναι η Ακρίδα (Chorthippus brunneus) που κατοικεί σε πλαγιές από τον Ιούνιο με Οκτώβριο. Η Ακρίδα αυτή έχει μέγεθος 15-18 εκατοστά και όταν τρομάζει κρύβεται αντί να τρέξει μακριά.



Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στην οικογένεια:
Οινάνθη, Πετροκλήδες (Oenanthe).
Σταχτοπετροκλής Northern Wheatear, (Oenanthe oenanthe)
Σκαλιφούρτα, Cyprus Wheatear, (Oenanthe cypriaca)
Ασπροκώλα, Black-eared Wheatear, (Oenanthe hispanica)
Αµµοπετρόκλης, Isabelline Wheatear, (Oenanthe isabellina)
Ερημοπετρόκλης, Desert Wheatear, (Oenanthe deserti)
Παρδαλοπετρόκλης, Pied Wheatear, (Oenanthe pleschanka)
Βουνοπετρόκλης, Βουνοσκαλιφούρτα, Finsch's Wheatear, (Oenanthe finschii)
Λευκόπυγος Πετρόκλης, White-crowned Wheatear, (Oenanthe leucopyga)
Μαυροπετρόκλης, Μαυροπετραλίδα, Black Wheatear, (Oenanthe leucura)
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες, Πετροκλήδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ασπροκώλα

Back To Top