Χουλιαρομύτα - Ορνιθοπανίδα Χουλιαρομύτα

Χουλιαρομύτα

Χουλιαρομύτα, Πλαταλέα λευκορόδια (Platalea leucorodia) Χουλιαρομύτα
Η Χουλιαρομύτα ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), και στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών
Threskiornithidae). Είναι ένα σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύουν στην Αφρική.
Βιότοπος: Ζεί και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες που βρίσκονται συχνά κοντά σε μεγάλες αποικίες γλάρων. Αυτές παρέχουν μια επιπρόσθετη πηγή τροφής (αυγά, νεοσσοί), ενώ οι γλάροι δεν τολμούν να προσεγγίσουν τους νεοσσούς της χουλιαρομύτα, επίσης τρέφεται με ψάρια, βατράχια και άλλα μαλάκια του νερού.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα | Θρησκειορνιθίδαι










Περιγραφή: Είναι ψηλά πουλιά που φτάνουν τα 86εκ. Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξού και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.


Πολλές φορές συγχέεται με την Αφρικανική χουλιαρομύτα, (Platalea alba)


αλλά σε αντίθεση με την ευρασιατική χουλιαρομύτα, (Platalea leucorodia) τα πόδια της Αφρικανικής χουλιαρομύτας είναι κόκκινα και έχει επίσης κόκκινο μέτωπο στη βάση του ράμφους. Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 73 έως 90 εκατοστά. Φθάνουν σε βάρος έως δύο κιλά. Ζούν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη.

Γεωγραφική εξάπλωση
Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το βρίσκουμε κυρίως στις νότιες περιοχές.

Απογραφή: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IUCN εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 58000-59000 Χουλιαρομύτες. Το είδος θεωρείται ότι «δεν απειλείται».
Υποείδη: Υπάρχει 1 Υποείδος: Platalea leucorodia leucorodia

Γένος: Πλαταλέα (Platalea)
Γένος πελαργόμορφων πτηνών της οικογένειας των θρησκιορνιθιδών. Περιλαμβάνει 5 είδη μεγαλόσωμων παρυδάτιων πτηνών σχεδόν με παγκόσμια εξάπλωση.
Τα πουλιά αυτά έχουν μακριά πόδια και χαρακτηρίζονται από το μακρύ ράμφος τους που καταλήγει σε πλατιά, στρογγυλεμένη άκρη σαν κουτάλι. Το φτέρωμά τους είναι γενικά λευκό και στο κεφάλι υπάρχουν περιοχές γυμνού δέρματος. Οι Πλαταλέες πετούν πάντα με τον λαιμό τεντωμένο.

Ζουν κοντά σε ρηχά νερά, στις όχθες των ποταμών, των λιμνών, σε έλη κλπ. και τρέφονται με μικρά υδρόβια καρκινοειδή, έντομα και μικρά σπονδυλόζωα, τα οποία αναζητούν στη λάσπη και στην άμμο με το ράμφος τους, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Την άνοιξη, σε μια φωλιά που κατασκευάζουν στην ξηρά πάνω σε δέντρα ή στο νερό, τα θηλυκά αποθέτουν 3-5 λευκά αβγά, τα οποία επωάζουν και οι δύο γονείς περίπου για τρεις εβδομάδες. Οι νεοσσοί είναι τυφλοί γι’ αυτό και χρειάζονται τη φροντίδα των γονιών τους για αρκετές εβδομάδες. Την εποχή του ζευγαρώματος τα ενήλικα πουλιά αναπτύσσουν μακρύ αυχενικό λοφίο και κιτρινωπό περιλαίμιο.

Γνωστότερος αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος Πλαταλέα λευκορόδια (Platalea leucorodia), το οποίο συναντάται κυρίως στην Ευρώπη, ενώ είναι διαδεδομένο επίσης στις εύκρατες ζώνες της Ασίας και στη βορειοανατολική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι μεταναστευτικό και διαχειμάζει στην περιοχή της Μεσογείου ή νοτιότερα. Έχει ολόλευκο φτέρωμα, μαύρα πόδια και συνολικό μήκος περίπου 85 εκ. Το πουλί αυτό συναντάται και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό με την κοινή ονομασία χουλιαρομύτα. Θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση είδος και η περιοχή εξάπλωσής του περιορίζεται πλέον σε λίγους υγρότοπους της χώρας, κυρίως στην περιοχή του Αμβρακικού, στη λίμνη Κερκίνη, στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα του Αξιού.
Παρόμοιο στη μορφή και στις διαστάσεις είναι και το είδος Platalea alba, το οποίο έχει ροδόχρωμο φτέρωμα στο κεφάλι και ζει κυρίως στην Αφρική και στη Μαδαγασκάρη.
Common Spoonbill, (Platalea leucorodia)
Black-faced Spoonbill, (Platalea minor)
African Spoonbill, (Platalea alba)
Royal Spoonbill, (Platalea regia)
Yellow-billed Spoonbill, (Platalea flavipes)
Roseate Spoonbill, (Platalea ajaja)
Ετικέτες: Θρησκειορνιθίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χουλιαρομύτα

Back To Top