Κόκκινη ίβις - Ορνιθοπανίδα Κόκκινη ίβις

Κόκκινη ίβις

Κόκκινη ίβις, Scarlet Ibis (Eudocimus ruber)
Η κόκκινη ίβις είναι ένα εντυπωσιακό, λόγω του ζωηρού κόκκινου φτερώματός του είδος πουλιού, που ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae). Συναντάται στην τροπική Νότια Αμερική, στο Τρινιντάντ και στο Τομπάγκο.
Το κόκκινο χρώμα του είναι ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηριστικό. Είναι εντελώς κόκκινη, εκτός από την μαύρες άκρες των φτερών του. Φτάνει έως και 70 εκατοστά ύψος και ζυγίζει μέχρι 500 γραμμάρια. Όπως όλες οι Θρησκιόρνιθες έχει μακρύ ράμφος λυγισμένο προς τα κάτω. Αρσενικά και θηλυκά είναι παρόμοια.
Βιολογικά είναι παρόμοιο με το συγγενικό είδος τη λευκή ίβις (Eudocimus Albus), από την οποία διαφέρει μόνο στο χρώμα.
Λευκή ίβις (Eudocimus Albus)
Το είδος (Eudocimus Albus) είναι κατάλευκο με μαύρο γυμνό πρόσωπο και εκτείνεται από τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από την Καραϊβική και το Περού.
Ζει σε υγροτόπους κοντά στην ακτές καθώς και στην ενδοχώρα. Σχηματίζει μεγάλες ομάδες, συχνά αρκετών εκατοντάδων και μέχρι 2000 πουλιών, τόσο κατά τη διάρκεια της φωλεοποίησης όσο και εκτός της εποχής αναπαραγωγής.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζει σε θάμνους και δέντρα μαγκρόβιων περιοχών. Πολλά σμήνη συναθροίζονται για να σχηματίσουν τεράστιες αποικίες φωλεοποίησης. Δεν είναι ασυνήθιστο οι αποικίες να έχουν αρκετές εκατοντάδες φωλιές, μερικές φορές οι φωλιές μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε χιλιάδες!
Γεννάει 1 έως 4 αυγά. Η επώαση διαρκεί από 21 έως 23 ημέρες. Τα νεαρά πτηνά έχουν καφέ φτέρωμα και αναπτύσσουν το κόκκινο χρώμα μόνο στο δεύτερο έτος της ζωής, μετά από τρία χρόνια φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξη. Το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 15 χρόνια.
Διατροφή
Η διατροφή του αποτελείται από έντομα, μαλάκια, ερπετά, βατράχια, καβούρια ψάρια και μαλακόστρακα.
Είναι το εθνικό πουλί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και σύμβολο του στρατού της χώρας.
Κατάσταση πληθυσμού
Η IUCN εκτιμά τον συνολικό πληθυσμό από 100.000 έως 150.000 πουλιά και κατατάσσει το είδος ως μη απειλούμενο.
Θρησκιορνιθίδες (Threskiornithidae)
Οικογένεια πτηνών, της υπέρταξης νεόγναθα, της τάξης πελαργόμορφα ή κικονιίμορφα. Είναι γνωστή και με τις ονομασίες πλαταλείδες και ιβίδες. Περιλαμβάνει περίπου 30 είδη μεγαλόσωμων πουλιών, που έχουν μακρύ ράμφος και λαιμό και ζουν ομαδικά. Οι κυριότεροι αντιπρόσωποι της οικογένειας είναι ο ευδόκιμος ο ερυθρός της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, o ευδόκιμος ο λευκός που ζει στις περιοχές γύρω από την Καραϊβική θάλασσα και στο Περού, η ιερή ίβις θρεσκίορνις η αιθιοπική, ιερό πουλί των αρχαίων Αιγυπτίων, τη μορφή του οποίου είχε ο θεός της σοφίας Θωθ, η πλαταλέα η ρόδινη των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ, η ίβις η δρεπανόρραμφη των εύκρατων ζωνών και ο λευκορωδιός ο ευρύρραμφος της Ευρώπης. Τα δύο τελευταία είδη συναντώνται και στην Ελλάδα ως διαβατικά πτηνά και είναι, αντίστοιχα, γνωστά με τις ονομασίες μαύρο τουρλί ή χαλκόκοτα και σπάτουλα, χουλιαράς, χουλιάρι, χουλιαρομύτα ή κασικτσής. Ο λευκορωδιός o ευρύρραμφος και η πλαταλέα η ρόδινη έχουν ράμφος πλατύ στην άκρη, ενώ τα άλλα είδη έχουν ράμφος κυρτό και μυτερό.
Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Θρησκειορνιθίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κόκκινη ίβις

Back To Top