Γλαρόνι των Ίνκας - Ορνιθοπανίδα Γλαρόνι των Ίνκας

Γλαρόνι των Ίνκας

Γλαρόνι των Ίνκας (Larosterna inca)
Το Γλαρόνι των Ίνκας είναι ένα είδος πουλιών από την οικογένεια των γλαρονιών (sternidae) που ζεί στις ακτές του νοτιοαμερικανικού Ειρηνικού. Είναι το μοναδικό είδος του γένους Larosterna. Έχει μήκος σώματος από 39 έως 42 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 190 γραμμάρια. Το κύριο χρώμα του φτερώματος είναι το σκούρο γκρίζο. Βασικό χαρακτηριστικό στην εμφάνισή του, ένα λευκό μουστάκι μήκους 5 εκατοστών που ξεκινάει από τη βάση του ράμφους. Πόδια και ράμφος έχουν έντονο κόκκινο
χρωματισμό.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται στις βραχώδεις ακτές του Περού και της βόρειας Χιλής. Φωλιάζει σε βραχώδεις παραλίες και φτιάχνουν μία τρύπα στο έδαφος, ή χρησιμοποιούν παλιές φωλιές άλλων θαλάσσιων πτηνών, όπου γεννούν τα αυγά τους, συνήθως 1 έως 2 αυγά. Η εκκόλαψη διαρκεί από 24 έως 27 ημέρες, οι νεοσσοί εγκαταλείπουν την φωλιά μετά από 1 μήνα. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία τριών έως τεσσάρων ετών.
Ξεχειμωνιάζει στις παράκτιες περιοχές από τον Ισημερινό έως την Κεντρική Χιλή.
Διατροφή
Τρέφεται κυρίως με ψάρια ακολουθώντας το ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα του Χούμπολτ του Ειρηνικού Ωκεανού, που ρέει προς βορρά κατά μήκος της δυτικής ακτής από το νότιο άκρο της Χιλής μέχρι το βόρειο Περού. Ακολουθεί αλιευτικά σκάφη τρώγοντας τα υπολείμματα, ή ακολουθεί τα θαλάσσια λιοντάρια, τις φάλαινες και τους κορμοράνους.
Κατάσταση πληθυσμού
Ο συνολικός πληθυσμός του εκτιμάται σε περίπου 150.000 πουλιά.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Γλαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γλαρόνι των Ίνκας

Back To Top