Νανογλάρονο (Sterna albifrons) 
Το Νανογλάρονο είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας των Γλαρονιδών (Laridae) που απαντάται στην Ευρώπη. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένας εξαιρετικός αεροπόρος και ένας από τους πιο δυναμικούς κατοίκους των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στο παρελθόν ταξινομούνταν στο γένος Sterna, αλλά πλέον οι περισσότεροι ορνιθολόγοι το κατατάσσουν στο γένος
Sternula. Το συναντάμε σε Ευρώπη και Ασία και είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να μεταναστεύσει μέχρι τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία.
Εμφάνιση: Το σώμα του είναι λευκό με ανοιχτό γκρι στις φτερούγες. Το κεφάλι του φέρει μια μαύρη "καλύπτρα" (black cap), η οποία όμως διακόπτεται στο μέτωπο από μια χαρακτηριστική λευκή τριγωνική κηλίδα (εξ ου και το όνομα albifrons, που σημαίνει λευκό μέτωπο).
Ράμφος: Είναι λεπτό και μυτερό, με έντονο κίτρινο χρώμα και μια μικρή μαύρη άκρη.
Πόδια: Τα πόδια του είναι επίσης κίτρινα.
Πτήση: Η πτήση του είναι γρήγορη και νευρική, με έντονα χτυπήματα των φτερών, θυμίζοντας κάπως την κίνηση των χελιδονιών.
Ενδιαίτημα: Προτιμά παραθαλάσσιους υγροτόπους, αμμουδιές, αλυκές και εκβολές ποταμών. Σε αντίθεση με άλλα γλαρόνια, φωλιάζει αποκλειστικά σε περιοχές με άμμο, ψιλό χαλίκι ή κοχύλια, πολύ κοντά στο νερό.
Παρουσία: Φτάνει στη χώρα μας τον Απρίλιο και αναχωρεί για το νότο στα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο.
Περιοχές: Σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής βρίσκονται στο Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα του Αξιού, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στο Πόρτο Λάγος. Στις ίδιες περιοχές συναντάται και κατά τη μετανάστευση (Handrinos & Akriotis, 1997). Ο ελλαδικός πληθυσμός εκτιμάται σε 1000 – 2000 ζευγάρια (BirdLife, 2004).
Παρατήρηση: Είναι εύκολο να το δει κανείς να πετάει πάνω από αλυκές και ρηχές λιμνοθάλασσες, αναζητώντας τροφή.
Διατροφή: Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, καρκινοειδή (γαρίδες) και υδρόβια έντομα.
Επικοινωνία: Η φωνή του είναι ένα οξύ και επαναλαμβανόμενο "κι-κικ", που ακούγεται συχνά όταν το πουλί αισθάνεται απειλή κοντά στη φωλιά του.
Αυγά: Γεννά συνήθως 2-3 αυγά, τα οποία έχουν τέλειο καμουφλάζ, καθώς μοιάζουν με τα βότσαλα της περιοχής.
Επώαση: Διαρκεί περίπου 20-22 ημέρες και την αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Ανθρώπινη Ενόχληση: Επειδή φωλιάζει στις παραλίες, οι δραστηριότητες των λουόμενων, τα οχήματα (4x4) και τα αδέσποτα ζώα συχνά καταστρέφουν τις φωλιές ή αναγκάζουν τους γονείς να τις εγκαταλείψουν.
Απώλεια Ενδιαιτήματος: Η τουριστική ανάπτυξη των ακτών μειώνει τις διαθέσιμες περιοχές για αναπαραγωγή.
Θηρευτές: Γλάροι, κοράκια και αλεπούδες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα αυγά και τους νεοσσούς. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα ζευγάρια δέχονται ισχυρή θηρευτική πίεση από γλάρους, κορακοειδή και χερσαία θηλαστικά.
Κλιματική Αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι έντονες καταιγίδες το καλοκαίρι μπορούν να πλημμυρίσουν τις αποικίες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Το Νανογλάρονο είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας των Γλαρονιδών (Laridae) που απαντάται στην Ευρώπη. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένας εξαιρετικός αεροπόρος και ένας από τους πιο δυναμικούς κατοίκους των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στο παρελθόν ταξινομούνταν στο γένος Sterna, αλλά πλέον οι περισσότεροι ορνιθολόγοι το κατατάσσουν στο γένος
Γλαρόνια
Γένος, Στέρνα
Νανογλάρονο
Χειμωνογλάρονο
Χιονογλάρονο
Ποταµογλάρονο
Γελογλάρονο
Γένος, Χλιδωνίας
Μουστακογλάρονο
Μαυρογλάρονο
Αργυρογλάρονο
Λαροστέρνα
Μορφολογικά Χαρακτηριστικά
Μέγεθος: Είναι πολύ μικρό, με μήκος σώματος περίπου 22-24 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 48-55 εκατοστά.Εμφάνιση: Το σώμα του είναι λευκό με ανοιχτό γκρι στις φτερούγες. Το κεφάλι του φέρει μια μαύρη "καλύπτρα" (black cap), η οποία όμως διακόπτεται στο μέτωπο από μια χαρακτηριστική λευκή τριγωνική κηλίδα (εξ ου και το όνομα albifrons, που σημαίνει λευκό μέτωπο).
Ράμφος: Είναι λεπτό και μυτερό, με έντονο κίτρινο χρώμα και μια μικρή μαύρη άκρη.
Πόδια: Τα πόδια του είναι επίσης κίτρινα.
Πτήση: Η πτήση του είναι γρήγορη και νευρική, με έντονα χτυπήματα των φτερών, θυμίζοντας κάπως την κίνηση των χελιδονιών.
Βιότοπος και Εξάπλωση
Εξάπλωση: Έχει ευρύτατη εξάπλωση, καθώς απαντάται στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Είναι πλήρως μεταναστευτικό είδος, ξεχειμωνιάζοντας στις ακτές της τροπικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας.Ενδιαίτημα: Προτιμά παραθαλάσσιους υγροτόπους, αμμουδιές, αλυκές και εκβολές ποταμών. Σε αντίθεση με άλλα γλαρόνια, φωλιάζει αποκλειστικά σε περιοχές με άμμο, ψιλό χαλίκι ή κοχύλια, πολύ κοντά στο νερό.
Το Νανογλάρονο στην Ελλάδα
Το Νανογλάρονο είναι ένας τακτικός καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα.Παρουσία: Φτάνει στη χώρα μας τον Απρίλιο και αναχωρεί για το νότο στα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο.
Περιοχές: Σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής βρίσκονται στο Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα του Αξιού, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στο Πόρτο Λάγος. Στις ίδιες περιοχές συναντάται και κατά τη μετανάστευση (Handrinos & Akriotis, 1997). Ο ελλαδικός πληθυσμός εκτιμάται σε 1000 – 2000 ζευγάρια (BirdLife, 2004).
Παρατήρηση: Είναι εύκολο να το δει κανείς να πετάει πάνω από αλυκές και ρηχές λιμνοθάλασσες, αναζητώντας τροφή.
Συμπεριφορά και Διατροφή
Τεχνική Κυνηγιού: Όπως και τα άλλα γλαρόνια, κυνηγά κάνοντας "hovering" (αιώρηση) πάνω από την επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια βουτάει με ορμή (plunge-diving) για να πιάσει το θήραμα.Διατροφή: Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, καρκινοειδή (γαρίδες) και υδρόβια έντομα.
Επικοινωνία: Η φωνή του είναι ένα οξύ και επαναλαμβανόμενο "κι-κικ", που ακούγεται συχνά όταν το πουλί αισθάνεται απειλή κοντά στη φωλιά του.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζει σε αποικίες, σε μικρές νησίδες ή σε θέσεις που βρίσκονται σε λουρονησίδες και αναχώματα ή νησίδες αλυκών. Οι φωλιές του είναι εξαιρετικά απλές: μια μικρή λακκούβα στην άμμο ή στα χαλίκια, χωρίς καθόλου υλικό επένδυσης.Αυγά: Γεννά συνήθως 2-3 αυγά, τα οποία έχουν τέλειο καμουφλάζ, καθώς μοιάζουν με τα βότσαλα της περιοχής.
Επώαση: Διαρκεί περίπου 20-22 ημέρες και την αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Καθεστώς Προστασίας και Απειλές
Στην Ελλάδα, το Νανογλάρονο κατατάσσεται ως Κινδυνεύον (Endangered) στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων. Οι κυριότερες απειλές περιλαμβάνουν:Ανθρώπινη Ενόχληση: Επειδή φωλιάζει στις παραλίες, οι δραστηριότητες των λουόμενων, τα οχήματα (4x4) και τα αδέσποτα ζώα συχνά καταστρέφουν τις φωλιές ή αναγκάζουν τους γονείς να τις εγκαταλείψουν.
Απώλεια Ενδιαιτήματος: Η τουριστική ανάπτυξη των ακτών μειώνει τις διαθέσιμες περιοχές για αναπαραγωγή.
Θηρευτές: Γλάροι, κοράκια και αλεπούδες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα αυγά και τους νεοσσούς. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα ζευγάρια δέχονται ισχυρή θηρευτική πίεση από γλάρους, κορακοειδή και χερσαία θηλαστικά.
Κλιματική Αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι έντονες καταιγίδες το καλοκαίρι μπορούν να πλημμυρίσουν τις αποικίες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.
Γλαρόμορφα (Laridae) | Γλαρόνια (Sternidae) | Γένος, Στέρνα (Sterna)
Ετικέτες:
Γλαρόνια
Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νανογλάρονο