Νανογλάρονο - Ορνιθοπανίδα Νανογλάρονο

Νανογλάρονο

Νανογλάρονο (Sterna albifrons)
Το νανογλάρονο είναι ένα μικρόσωμο γλαρόνι με μήκος 21 έως 25 εκατοστά. Το Νανογλάρονο έχει ευρεία αναπαραγωγική κατανομή με αποικίες στους περισσότερους παράκτιους υγροτόπους από τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι έως το Δέλτα Έβρου και σε αρκετά μεγάλα νησιά. Στις ίδιες περιοχές συναντάται και κατά τη μετανάστευση (Handrinos & Akriotis, 1997). Ο ελλαδικός πληθυσμός εκτιμάται σε 1000 – 2000 ζευγάρια (BirdLife, 2004).
Το συναντάμε σε Ευρώπη και Ασία και είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να μεταναστεύσει μέχρι τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία.
Οικολογία: Φωλιάζει σε μικρές νησίδες ή σε θέσεις που βρίσκονται σε λουρονησίδες και αναχώματα ή νησίδες αλυκών. Συνήθως οι θέσεις αυτές είναι ελεύθερες από θηρευτές και ανθρώπινη όχληση και σε απάνεμους κόλπους. Η κάλυψη της βλάστησης είναι χαμηλή ή συχνά απουσιάζει. Τρέφεται μοναχικά ή σε μικρές χαλαρές ομάδες, με μικρά ψάρια και περιστασιακά με πλαγκτονικά καρκινοειδή κυρίως σε υφάλμυρα κανάλια και λιμνοθάλασσες και ελάχιστα στην ακτή και την ανοιχτή θάλασσα.
Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα ζευγάρια δέχονται ισχυρή θηρευτική πίεση από γλάρους, κορακοειδή και χερσαία θηλαστικά. Tο Nανογλάρονο (Sterna albifrons), το πιο μικρόσωμο γλαρόνι, είναι κάτασπρ με γκριζωπή ράχη, κατακίτρινα πόδια και ράμφος που έχει μαύρη άκρη. Tο μαύρο που καλύπτει το επάνω μέρος του κεφαλιού του γίνεται άσπρο στο μέτωπο, απο το οποίο και προήλθε το ονομά του (albifrons = ασπρομέτωπος).

Κατηγορία: Γλαρόμορφα (Laridae) | Γλαρόνια (Sternidae) | Γένος, Στέρνα (Sterna)




Ετικέτες: Γλαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νανογλάρονο

Back To Top