Μαυρογλάρονο - Ορνιθοπανίδα Μαυρογλάρονο

Μαυρογλάρονο

Μαυρογλάρονο (Chlidonias niger)
Το μαυρογλάρονο είναι ένα μικρό γλαρόνι. Έχει μήκος 25 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 61 εκατοστά και βάρος γύρω στα 62 γραμμάρια. Τα ενήλικα άτομα έχουν κοντά σκούρα πόδια και κοντό, αδύνατο μαύρο ράμφος μάκρους 27-28 χιλιοστών που φτάνει σε μήκος το ίδιο του το κεφάλι. Το ράμφος είναι μακρύ, λεπτό και γέρνει ελαφρώς προς τα κάτω. Η πλάτη έχει σκούρο γκρι χρώμα, το μέτωπο είναι λευκό, ενώ το κεφάλι, ο λαιμός (ορισμένες φορές εμποτισμένος με γκρίζα απόχρωση στα ενήλικα άτομα) και η κοιλιά του είναι μαύρου χρώματος. Το λοφίο τους είναι μαύρο ή μαύρο με καφέ (ενώνεται χρωματικά με τα φτερά των αυτιών σχηματίζοντας ένα καπέλο) και η «τετράγωνη» ουρά τους έχει ανοιχτό καφέ-γκρι χρώμα. Το πρόσωπο είναι λευκό. Το μάτι καλύπτεται από ένα μεγάλο σκουρόχρωμο τριγωνικό μπάλωμα, ενώ στα νεαρότερα άτομα υπάρχει και ένα πλατύ λευκό κολάρο.

Γλαρόμορφα (Laridae) ➜ Γλαρόνια (Sternidae) ➜ ✔Chlidonias





Στο λευκό στήθος υπάρχουν στάμπες γκρίζου και καφέ χρώματος που μοιάζει να συνεχίζουν στο κάτω μέρος του σώματος το φτέρωμα των πάνω τμημάτων. Τα σημάδια αυτά ποικίλλουν σε μέγεθος και δεν πολλές φορές δεν είναι εμφανή, έντονα. Σε συγγενικές διασταυρώσεις, εκτός από το λοφίο, το μεγαλύτερο τμήμα που στα άλλα μαυρογλάρονα είναι μαύρο, αντικαθίσταται από γκρίζο χρώμα. Το πάνω μέρος του φτερώματος είναι ίδιας απόχρωσης με λίγο πιο χλωμά άκρα. Οι γλουτοί κινούνται ανάμεσα σε καφέ και γκρίζες αποχρώσεις.

Μαυρογλάρονο Βορείου Αμερικής (Chlidonias niger surinamensis)
Η φυλή Chlidonias niger surinamensis της Βορείου Αμερικής ξεχωρίζει από εκείνη της Ευρώπης από το φτέρωμα, ενώ από μερικούς θεωρείται ως εντελώς διαφορετικό είδος.
Η διαμονή τους περιλαμβάνει κυρίως έλη του γλυκού νερού κατά μήκος του Καναδά, στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σε αρκετά σημεία της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Συνήθως φωλιάζουν είτε πάνω σε επιπλέοντα αντικείμενα μέσα στα έλη είτε στο έδαφος σε κοντινή απόσταση με το νερό. Κάνει 2 με 4 αυγά.



Τα μαυρογλάρονα της Βορείου Αμερικής μεταναστεύουν στις ακτές του βορινού τμήματος της Νοτίου Αμερικής και μερικά ακόμα και στον ανοιχτό ωκεανό. Εκείνα που κατοικούν στην Ευρώπη ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική.

Το σώμα κατά την πτήση δείχνει λεπτό. Οι χτύποι των φτερών είναι γεμάτοι και δυναμικοί. Σε αντίθεση με τα λευκά γλαρόνια Sterna, τα μαυρογλάρονα δεν βουτάνε στο νερό για την ανεύρεση τροφής, δηλαδή ψαριών, αλλά συλλέγουν τροφή από την επιφάνεια του νερού την οποία τοποθετούν στα φτερά τους ή πιάνουν έντομα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κυρίως τρέφονται με ψάρια και έντομα.

Ο πληθυσμός της Βορείου Αμερικής έχει μειωθεί πρόσφατα εξαιτίας της απώλειας και καταστροφής των οικοτόπων τους. Το Περιφερειακό Πάρκο Point Pele στον Καναδά σφύζει σε ζωή από υγιή μαυρογλάρονα. Οι μητέρες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα προστατευτικές με τα μικρά τους, για αυτό και εάν συναντήσετε μαυρογλάρονα την άνοιξη μπορεί να είναι επιθετικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πινακίδες ειδοποίησης. Το μαυρογλάρονο προστατεύεται από την Συμφωνία Προστασίας και Διατήρησης των Υδρόβιων Αφρικανό - Ευρασιατικών Μεταναστευτικών Πουλιών.
Ετικέτες: Γλαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυρογλάρονο

Back To Top