Χιονογλάρονο - Ορνιθοπανίδα Χιονογλάρονο

Χιονογλάρονο

Χιονογλάρονο (Sterna paradisaea)
Το χιονογλάρονο (αρκτικό γλαρόνι) είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί της οικογένειας των γλαρονιών (Sternidae) που αναπαράγεται στην Αρκτική και διαχειμάζει στα εδάφη της Ανταρκτικής​. Είναι μεσαίου μεγέθους πουλί με γκρίζο και άσπρο φτέρωμα, μαύρο κάλυμμα κεφαλής και κοκκινωπό ράμφος και πόδια. Το μέγεθος σώματος κυμαίνεται μεταξύ 33 και 36 εκατοστών. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 86 και 127 γραμμαρίων. Το χιονογλάρονο έχει πολύ κοντά πόδια σε σύγκριση με το κοινό γλαρόνι, αλλά η ουρά του είναι ακόμα πιο μακριά. Αλλά ακόμη και με τη βοήθεια αυτών των χαρακτηριστικών, τα δύο είδη είναι δύσκολο να διακριθούν.
Ενδιαίτημα
Θεωρείται το αποδημητικό πουλί με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική διαδρομή, καθώς αναπαράγεται στη βόρεια πολική περιοχή και ξεχειμωνιάζει στις νότιες πολικές περιοχές, μπορεί να καλύψει περίπου 35,500 χιλιόμετρα και είναι το μακρύτερο ετήσιο ταξίδι οποιουδήποτε πουλιού. Επιβιώνουν από το μακρυνό ταξίδι, βουτώντας στην επιφάνεια της θάλασσας για να αλιεύουν ψάρια και ασπόνδυλα καθώς ταξιδεύουν. Στην κεντρική Ευρώπη, έχει τη νοτιότερη περιοχή εξάπλωσής του ως πουλί αναπαραγωγής στις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζει στην Αρκτική, σε αποικίες έως και 1.000 πουλιών. Προτιμώμενος βιότοπος αναπαραγωγής είναι τα αραιά κατάφυτα νησιά, με αμμόλοφους και χαλίκια. Η φωλιά είναι ένα κοίλωμα στην άμμο που έχει μετατραπεί στο έδαφος με το σώμα του πουλιού, το οποίο συνήθως είναι ελάχιστα επενδεδυμένο με φυτικά υλικά. Γεννά ένα έως τέσσερα αυγά.
Διάφορα
◾Τα χιονογλάρονα μπορούν να ζήσουν για 15 έως 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν μέχρι 3.000.000 χιλιόμετρα καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους, ισοδύναμο τεσσάρων ταξιδιών μετ’ επιστροφής στο φεγγάρι, καθιστώντας το σε παγκόσμιο ρεκόρ.
◾Το γηραιότερο πουλί μέχρι στιγμής εντοπίστηκε σε αποικία αναπαραγωγής σε ηλικία 34 ετών (ως ενεργό πουλί αναπαραγωγής).

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Γλαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονογλάρονο

Back To Top