Θαμνοτριλιστής - Ορνιθοπανίδα Θαμνοτριλιστής

Θαμνοτριλιστής

Θαμνοτριλιστής, Γρυλλομουγιούδι (Locustella naevia)
Μεσαίου μεγέθους ωδικό πτηνό, περίπου 12 έως 14 εκατοστά και ζυγίζει 14 μέχρι 20 γραμμάρια. Η πάνω επιφάνεια έχει σκουροκαφετή χρωματισμό με ραβδώσεις και η κοιλιά και το στήθος υπόλευκα έως ανοιχτό κίτρινο, οι νεοσοί είναι κίτρινοι στο κάτω μέρος. Χαρακτηριστικό του είδους, όπως και όλων των τριλιστών, είναι η κλιμακωτή ουρά που συχνά κρατιέται σηκωμένη. Οπως στα περισότερα είδη Τριλιστών τα δύο φύλα είναι όμοια. Κινείται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και είναι πολύ δύσκολο να τον δει κανείς. Μπορεί να τον προδώσει μόνο το χαρακτηριστικό του τραγούδι, καθώς είναι ικανός να κελαηδάει για ώρες το σούρουπο και τη νύχτα. Τότε σκαρφαλώνει στην κορυφή ενός θάμνου και αρχίζει μια ατέλειωτη, μονότονη, «υψηλής συχνότητας» τρίλια που το ανυποψίαστο αυτί θα την περάσει σίγουρα για ήχο γρύλου ή άλλου νυχτόβιου εντόμου και σίγουρα όχι για τραγούδι πουλιού.





Ζούν σε όλα τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Φτάνει μέχρι τη νότια Γαλλία τη βόρεια Ισπανία, τη Ρουμανία και κατά μήκος της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα Ουράλια, το είδος δεν υπάρχει στην περιοχή των Άλπεων και της Μεσογείου. Είναι μεταναστευτικό είδος και διαχειμάζει από τη βορειοδυτική Αφρική έως την Ινδία. Ο Θαμνοτριλιστής περνάει κατά τις μεταναστεύσεις του από την Ελλάδα. Δεν παρατηρείταί συχνά στη χώρα μας. Λέγεται ότι μερικοί μπορεί να φωλιάζουν στη Βόρεια Ελλάδα, όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Ο βιότοπός του είναι ανοικτές περιοχές με πυκνή βλάστηση ποωδών φυτών, υγρά λιβάδια, έλη, βάλτους και όχθες ποταμών. Το θηλυκό γεννάει 4-7 άσπρα αυγά διάστικτα μωβ σε μια κυπελλοειδή φωλιά στο έδαφος καλά κρυμένη σε πυκνή βλάστηση, η εκκόλαψη διαρκεί 13 έως 15 ημέρες.
Προτιμά πιο πολύ να κινήται στο έδαφος παρά να πετά.
Παρόμοια με το Θαμνοτριλιστή είναι και τα δύο άλλα είδη τριλιστών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, ο Ποταμοτριλιστής (Locustella fluviatilis) και ο Καλαμοτριλιστής (Locustella luscinioides). Μοιάζουν στο τραγούδι και στο χαρακτηριστικό, διακριτικό τρόπο διαβίωσης. Πάντως, έχουν πιο ομοιόμορφο φτέρωμα, χωρίς στίγματα, στο επάνω μέρος του σώματος. Επιπλέον, ο Ποταμοτριλιστής έχει διάστικτο στήθος.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Συλβιίδες (Sylviidae) Τριλιστές (Locustella)
Savi's Warbler, (Locustella luscinoides)
Pallas's Grasshopper-warbler, (Locustella certhiola)
Middendorf's Grasshopper-warbler, (Locustella ochotensis)
Lanceolated Warbler, (Locustella lanceolata)
Ποταμοτριλιστής, River Warbler (Locustella fluviatilis)
Gray's Grasshopper-warbler, (Locustella fasciolata)
Grasshopper Warbler, (Locustella naevia)
Styan's Grasshopper-warbler, (Locustella pleskei)
Japanese Swamp Warbler, (Locustella pryeri)

Ετικέτες: Τριλιστές

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θαμνοτριλιστής

Back To Top