Παρουλίδες - Ορνιθοπανίδα Παρουλίδες

Παρουλίδες

Παρουλίδες (Parulidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών, τα οποία συναντώνται αποκλειστικά στην Αμερική· ονομάζονται και συλβίες του Nέου Kόσμου, σε αντιδιαστολή προς τις συλβίες της Ευρώπης και της Ασίας που ανήκουν στην οικογένεια των Συλβιιδών (Sylviidae). Η οικογένεια αριθμεί περίπου 115 είδη που παρουσιάζουν πολλές διαφορές μεταξύ τους και κατανέμονται περίπου σε 25 γένη. Είναι μικρόσωμα πτηνά, με μήκος σώματος από 10 έως 19 εκατοστά. Το φτέρωμα έχει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, καφέ, γκρι, μαύρο, λευκό, κόκκινο, κίτρινο ή μπλε, άλλα μονόχρωμα και άλλα πολύχρωμα.
Βιότοπος εμφάνιση
Ζουν σε διαφορετικά ενδιαιτήματα όπως, υγρότοποι , δάση φυλλοβόλων, κωνοφόρων και μανγκρόβια, από τον Καναδά μέχρι τη νότια Αμερική. Τα περισσότερα είδη είναι δεντρόβια, μόνο μερικά είδη είναι εδαφόβια. Τα είδη που ζουν στις τροπικές περιοχές είναι κυρίως ενδημικά, ενώ τα είδη που αναπαράγονται στο βόρειο τμήμα της Αμερικής είναι μεταναστευτικά.
παρουλίδες (parulidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών που αριθμεί 110 είδη. Οι π. ζουν αποκλειστικά στην Αμερική και τα διάφορα είδη τους παρουσιάζουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Άλλα είναι μονόχρωμα και άλλα πολύχρωμα, με γκρίζα κίτρινα, μαύρα και πορτοκαλιά φτερά. Όλα τα είδη αλλάζουν φτέρωμα δύο φορές το χρόνο. Μερικά από αυτά είναι ωδικά πτηνά, ενώ άλλα βγάζουν μόνο βραχνές κραυγές. Η οικογένεια π. αριθμεί 59 είδη που μεταναστεύουν τον χειμώνα σε νοτιότερες χώρες της Αμερικής. Όλα τα είδη κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε δέντρα ή σε θάμνους και τρέφονται με έντομα.
Τα είδη που ζούν στις τροπικές περιοχές συνήθως είναι πολύχρωμα και τα δύο φύλα έχουν παρόμοιο φτέρωμα. Τα μεταναστευτικά είδη που ζούν βορειότερα, τα αρσενικά αλλάζουν στον τόπο διαχείμανσης το φτέρωμα. Λίγο πρίν εγκαταλείψουν τους τόπους διαχείμανσης για τους τόπους αναπαραγωγής στο βορρά τα αρσενικά ξαναπαίρνουν πάλι το φτέρωμα αναπαραγωγής.
Τα περισσότερα από αυτά είναι ωδικά, χωρίς εξαιρετικές επιδόσεις στο κελάηδημα, εξαίρεση αποτελεί το μεγαλύτερο είδος Icteria virens (19 εκατοστά).
Διατροφή
Τρέφονται με έντομα όπως σκαθάρια, κάμπιες, πεταλούδες και μύγες, αλλά και με διάφορα αρθρόποδα όπως αράχνες και σαλιγκάρια, επιπλέον συμπληρώνουν τη διατροφή τους με διάφορα φρούτα και φυτικά μέρη. Τα έντομα συλλαμβάνονται κατά την πτήση ή συλλέγονται από τα δέντρα.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά χτίζετε κυρίως από το θηλυκό, τα αρσενικά συμμετέχουν μόνο περιστασιακά. Οι φωλιές έχουν διαφορετικά σχήματα και διαφέρουν από είδος σε είδος, τα είδη που χτίζουν στα δέντρα οι φωλιές είναι ως επί το πλείστον καλαθοειδές, σε άλλα είδη είναι κλειστές και έχουν μια πλαϊνή είσοδο. Μερικά είδη χτίζουν σε εγκαταλειμένες φωλιές ή τρύπες δρυοκολαπτών. Κάποια τροπικά είδη προτιμούν να χτίζουν τις φωλιές χαμηλά σε θάμνους.
Συνήθως το θηλυκό γεννά από τέσσερα έως πέντε αυγά και εκκολάπτονται μόνο από το θηλυκό. Τα αρσενικά συμμετέχουν κυρίως στο χτίσιμο της φωλιάς και στη φροντίδα των νεοσσών.

Το γένος Dendroica είναι το πολυπληθέστερο της οικογένειας, με πιο διαδεδομένο αντιπρόσωπο το είδος Dendroica petechia, που συναντάται σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική και στο βόρειο τμήμα της νότιας Αμερικής. Το πουλί αυτό χαρακτηρίζεται από πρασινωπό φτέρωμα στη ράχη και κίτρινο στο στήθος και στην κοιλιά.
Γνωστό είναι, επίσης, το γένος Parula, και ιδιαίτερα το είδος Parula americana της βόρειας Αμερικής, το οποίο έχει γκριζωπή ράχη κίτρινο στήθος και φέρει λευκές ραβδώσεις στις φτερούγες.


Ετικέτες: Εξωτικά, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Παρουλίδες

Back To Top