Πυκνονωτίδες - Ορνιθοπανίδα Πυκνονωτίδες

Πυκνονωτίδες

Πυκνονωτίδες (Pycnonotidae) Πυκνονωτίδες (Pycnonotidae)Οικογένεια στρουθιόμορφων πουλιών, που εμφανίζονται κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής και τρέφονται κυρίως με φρούτα. Είναι μεσαίου μεγέθους ωδικά πτηνά σε μέγεθος παρόμοια με τα σπουργίτια και τα κοτσύφια της Ευρώπης, δηλαδή από 14 έως 28 εκατοστά μήκος σώματος. Ο λαιμός είναι κοντός, όπως και οι φτερούγες και έχουν μια αρκετά μεγάλη ουρά. Το πτέρωμα αποτελείται από σχετικά μακριά και μαλακά φτερά ειδικά στο λαιμό.
Ορισμένα είδη έχουν έντονα σχέδια με φανταχτερά χρώματα όπως κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί. Ωστόσο, τα περισσότερα είδη έχουν απλά χρώματα όπως ανοιχτό καφέ, λαδί ή μαύρο. Κάποια είδη έχουν λοφίο στο κεφάλι. Διαφορά στο χρωματισμό των δύο φύλων δεν υπάρχει, αρσενικά και θηλυκά έχουν το ίδιο χρώμα. Ορισμένα είδη, όπως το Pycnonotus zeylanicus, κελαηδούν τόσο μελωδικά, που μερικοί το συγκρίνουν με το Αηδόνι. Αλλα είδη με μελωδικό κελάηδισμα είναι το Pycnonotus Cafer, Pycnonotus finlaysoni και Hypsipetes madagascariensis.
Ενδιαίτημα
Ζούν στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, στη Μέση Ανατολή, την τροπική Ασία στην Ινδονησία και φτάνουν μέχρι την Ιαπωνία.
Η πλειοψηφία των ειδών ζει στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη ως ενδημικά, ενώ στη Νότια Ασία μόνο δύο γένη είναι ενδημικά. Το γένος Pycnonotus, Criniger και Hypsipetes εμφανίζονται και στις δύο περιοχές με τα είδη τους. Στη Μέση Ανατολή, η Pycnonotus xanthopygos συναντάται στη νότια Τουρκία στις αραβικές χώρες και στο Ισραήλ.
Διατροφή
Τρέφονται κυρίως με διάφορα φρούτα, κάποια είδη συμπληρώνουν τη διατροφή τους με έντομα και σκουλήκια και ορισμένα τρέφονται και με μικρά θηλαστικά.
Υπάρχουν περίπου 130 είδη που κατανέμονται σε 24 γένη.

Ετικέτες: Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πυκνονωτίδες

Back To Top