Αιγιθίνη - Ορνιθοπανίδα Αιγιθίνη

Αιγιθίνη

Αιγιθίνη (Aegithina)
Γένος στρουθιόμορφων πτηνών της οικογένειας των αιγιθινιδών (Aegithinidae). Πρόκειται για μικρόσωμα πτηνά, με μήκος από 11.5 έως 15.5 εκατοστά και έχουν πολύχρωμες φτερούγες. Το χρώμα του σώματός τους είναι κυρίως κίτρινο ή λαδοπράσινο με μπλε αποχρώσεις σε κάποια είδη. Το κελάηδημά τους είναι μελωδικό.
Διατροφή
Τρέφονται με έντομα, κάμπιες, μικρά σκουλήκια και διάφορα άλλα ζωύφια.
Αναπαραγωγή
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι οι μονογαμικές τους τάσεις.
Τα αρσενικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο εκτελούν περίτεχνες εναέριες πτήσεις προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.
Την φωλιά τους την χτίζουν σε κάποιο ψηλό κλαδί σε σχήμα V. Χρησιμοποιούν χορταράκια και ιστούς αράχνης, τα οποίο πλέκουν περίτεχνα σε σχήμα κούπας.
Το θηλυκό γεννά 2−3 αβγά, δύο φορές τον χρόνο. Η επώαση διαρκεί περίπου 14 ημέρες. Οι νεοσσοί σιτίζονται και από τους δύο γονείς.
Ενδιαίτημα
Ζουν στην Ασία, στο Πακιστάν και στη νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στην Ινδία και στη χερσόνησο της Ινδοκίνας, σε δάση, κήπους και οπωρώνες, συνήθως κοντά στους ανθρώπους και μάλιστα ζουν στα προάστια των πόλεων όπως η Σιγκαπούρη.
Είναι οικόσιτα πουλιά και διατηρούνται μέσα στα κλουβιά για αρκετά χρόνια.
Το γένος αυτό περιλαμβάνει 4 είδη, πιο κοινά από τα οποία είναι το Aegithina nigrolutea, με λευκή ουρά, και το Aegithina tiphia. Επίσης τα είδη Aegithina viridissima και Aegithina lafresnayei.
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιγιθίνη

Back To Top