Κρεάδιο - Ορνιθοπανίδα Κρεάδιο

Κρεάδιο

Κρεάδιο, Κοκάκο (Callaeidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων ενδημικών πτηνών τής Νέας Ζηλανδίας. Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 26 έως 38 εκατοστά.
Έχουν έντονα χρωματιστές σαρκώδεις αποφύσεις και στις δύο πλευρές του ράμφους. Τα πόδια είναι μακριά και δυνατά, σε αντίθεση με τις αδύναμες φτερούγες, που περιορίζουν τις πτητικές δυνατότητες. Συνήθως πηδούν από κλαρί σε κλαρί, ή χρησιμοποιούν τα πόδια φτερουγίζοντας για να μετακινηθούν.
Η τροφή τους αποτελείται από διάφορα έντομα βατόμουρα και άλλα άγρια φρούτα. Ζουν σε πυκνά δάση και είναι μονογαμικά πουλιά.
Η οικογένεια αποτελείται από τρία μονοτυπικά γένη.
Philesturnus (Philesturnus carunculatus), Callaeas (Callaeas cinerea) Heteralocha (Heteralocha acutirostris) †

Heteralocha†

Callaeas
Philesturnus


Κοκάκο (Callaeas)
Το σώμα και το φτέρωμα της κεφαλής είναι γκριζομπλέ και μια μαύρη μάσκα περιβάλλει τα μάτια. Το ράμφος και τα πόδια είναι μαύρα. Το υποείδος Callaeas wilsoni που ζει στο βόρειο νησί έχει μπλε σαρκώδεις αποφύσεις, ενώ το υποείδος Callaeas cinereus που ζει στο νότιο νησί, πορτοκαλί. Το μήκος σώματος φτάνει 38 εκατοστά και το βάρος περίπου 230 γραμμάρια.
Είναι εγγενή στα εύκρατα δάση (κωνοφόρα νότιου ημισφαιρίου) της Νέας Ζηλανδίας.
Η διατροφή τους περιλαμβάνει φρούτα, έντομα και άλλα ασπόνδυλα, μπουμπούκια, λουλούδια και νέκταρ. Τα φρούτα αποτελούν περίπου το ήμισυ της ποσότητας τροφής που καταναλώνει.
Ο κοκάκος εμφανίζεται στην πίσω πλευρά του χαρτονομίσματος των 50$ της Νέας Ζηλανδίας. Οι κοκάκοι ζουν έως και είκοσι χρόνια.
Το είδος Heteralocha acutirostris† έχει εξαφανιστεί, ενώ τα άλλα δύο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι κύριες αιτίες είναι τα εισαγόμενα ξενικά αρπακτικά και τρωκτικά, το κυνήγι και η καταστροφή των οικοτόπων τους.
Το κυνήγι των Māori στο είδος Heteralocha acutirostris† είχε ήδη μειώσει σημαντικά το είδος σε πρώιμο στάδιο.
Αιτία τα φτερά της μαύρης ουράς με τις λευκές άκρες που χρησιμοποιούσαν οι φύλαρχοι ως διακοσμητικά στο κεφάλι.
Επιπλέον η αποψίλωση των δασών από τους Ευρωπαίους εποίκους για την εκτροφή προβάτων, οδήγησε το είδος στην οριστική εξαφάνιση.
Κατάσταση διατήρησης, κοκάκο (Callaeas)
Το 1990, ο συνολικός πληθυσμός των κοκάκων στο Βόρειο Νησί υπολογίστηκε σε 1.160, εκ των οποίων μόνο 396 θηλυκά, διάσπαρτοι στο νησί σε απομονωμένους πληθυσμούς. Μέσω ενός εντατικού προγράμματος αναπαραγωγής και προστασίας των ενδιαιτημάτων του, το Υπουργείο Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας επέτρεψε στο είδος να αυξήσει τον πληθυσμό του και να επαναεισαχθεί στον εγκαταλελειμμένο βιότοπό του στο Βόρειο Νησί. Μέχρι το 2003, ο πληθυσμός είχε αυξηθεί σε περίπου 500 επιπλέον πουλιών. Ακμάζοντες πληθυσμοί αποικίες έχουν επιτυχημένα επαναεισαχθεί σε πολλά κοντινά νησιά.
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κρεάδιο

Back To Top