Καλαμοκανάς - Ορνιθοπανίδα Καλαμοκανάς

Καλαμοκανάς

Καλαμοκανάς, Ιμαντόπους, Καλαμοζάμπης (Himantopus himantopus)
Παρυδάτιο ασπρόμαυρο πουλί (43 εκ.), με πολύ μακριά κόκκινα πόδια τα οποία προεξέχουν πολύ από την ουρά κατά την πτήση. Άσπρο χρώμα έχει στο στήθος στην κοιλιά και στην ουρά, ενώ μαύρη είναι η ράχη και οι φτερούγες. Χαρακτηριστικά επίσης είναι το μακρύ μαύρο ράμφος του και το τριγωνικό σχήμα των φτερούγων κατά την πτήση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μινιατούρα πελαργού λόγω της χρωματικής ομοιότητας του μ’ αυτόν. Ο Καλομακανάς είναι μεταναστευτικό είδος, διαδεδομένος καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα από Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αναπαράγεται σε υγρότοπους με ρηχά νερά, συχνά σε αλμυρόβαλτους, αλυκές, ρηχά έλη. Φωλιάζει συχνά σε αραιές αποικίες, ακόμα και σε υγρότοπους άν δεν παρενοχλείται.
Η επιστημονική ονομασία himantopus, είναι ελληνική (ιμάντας + πους) και συσχετίζεται, όπως και η λαϊκή ονομασία καλαμοκανάς με τα λεπτά σαν ιμάντες ή σαν καλάμια πόδια του πτηνού.
Τρέφετε κυρίως με έντομα και είναι ανήσυχος όταν φωλιάζει.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριόμορφα | Ανωρραµφίδες (Recurvirostridae).








Φωλιάζουν σε όλους σχεδόν τους παράκτιους υγροτόπους της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε πολύ λίγα νησιά. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια έχουν υποστεί μείωση κι έχουν πάψει να φωλιάζουν σε ορισμένους υγροτόπους. Στην περιοχή της Κορώνειας και της Βόλβης φωλιάζουν πολύ λίγα ζευγάρια.
Προτιμούν ελώδεις εκτάσεις με γλυκά ή υφάλμυρα νερά με αραιή βλάστηση. Έχουν πολλές φορές παρατηρηθεί να φωλιάζουν σε εποχικούς υγροτόπους, οι οποίοι μπορεί πολύ γρήγορα να ξεραίνονται, ή ακόμη και να μην υπάρχουν την επόμενη χρονιά. Οι πρώτοι καλαμοκανάδες έρχονται στα μέσα Μαρτίου και η μετανάστευσή τους συνεχίζεται ως και τα μέσα Μαΐου. Από τα μέσα Ιουλίου οι καλαμοκανάδες διασπείρονται και αρχίζουν να μεταναστεύουν καθώς συχνά οι εποχικοί υγρότοποι που χρησιμοποιούν έχουν πια ξεραθεί.
Συνήθως φωλιάζουν σε αποικίες και φτιάχνουν τη φωλιά τους πάνω σε λάσπη ή τούφες βλάστησης που προεξέχουν λίγο πάνω από το νερό. Γεννάει το Μάιο 3 ως 4 αυγά πρασινολαδί με κηλίδες γκρι ανοιχτές. Τα αυγά επωάζονται και από τα δύο φύλλα για 22 έως 26 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 28 ημέρες.
Τρέφονται κυρίως με έντομα και υδρόβια ασπόνδυλα, που πιάνουν στην επιφάνεια του νερού ή στον πυθμένα και εξαιτίας των πολύ μακριών ποδιών τους έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν την τροφή τους σε βαθύτερα νερά απ’ ότι άλλα παρυδάτια πουλιά. Το σκουλήκι Arenicola marina είναι σημαντικό συστατικό της διατροφής του Καλαμοκανά, ο οποίος με το μακρύ ράμφος του καταφέρνει και πιάνει το σκουλήκι μέσα στην τρύπα του.

Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα
σπονδυλόζωα της Ελλάδος, στην κατηγορία Τρωτά.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του
Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για
τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός του υπολογίζεται σε 360.000 με 2.3 εκατομμύρια άτομα, σε υπολογιζόμενο παγκόσμιο εύρος κατανομής των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μαύρος καλαμοκανάς, Black Stilt (Himantopus novaezelandiae) Καλαμοκανάς
Ο Μαύρος καλαμοκανάς ή κακί (γλώσσα Μαορί) είναι ένα καλοβατικό πτηνό της οικογένειας των ανωραμφίδων. Το είδος είναι ενδημικό στην Νέα Ζηλανδία. Τα ενήλικα άτομα είναι μήκους περίπου 40 εκατοστών. Έχουν μακριά κόκκινα πόδια, μακρύ μαύρο ράμφος και μαύρο φτέρωμα. Οι νεοσσοί έχουν λευκό στήθος, λαιμό και κεφάλι, με ένα μαύρο σημείο ανάμεσα στα μάτια.
Παρά τα 20 χρόνια εντατικής προστασίας ο μαύρος καλαμοκανάς παραμένει το σπανιότερο παρυδάτιο πτηνό του κόσμου..



Η προστασία του μαύρου καλαμοκανά άρχισε το 1981 όπου το είδος αριθμούσε μόνε 23 ενήλικα άτομα. Ο σημερινός πληθυσμός υπολογίζεται σε 85 άτομα στην φύση ενώ υπάρχουν 13 άτομα σε αιχμαλωσία. Ετήσια απελευθέρωση πτηνών που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και έλεγχος των θηρευτών εμπόδισαν τον μαύρο καλαμοκανά από το να εξαφανιστεί. Κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής περιορίζονται στην λεκάνη Μακένζι στο Νότιο Νησί. Οι περισσότεροι μαύροι καλαμοκανάδες διαχειμάζουν στην λεκάνη Μακένζι σε αντίθεση με άλλα θαλασσοπούλια της περιοχής τα οποία τον χειμώνα μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα.

Φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής δυο με τρία χρόνια μετά την γέννηση τους. Είναι ένα από τα ποιο απειλούμενα είδη πουλιών του κόσμου. Αποχετεύσεις και Υδροηλεκτρικά εργοστάσια στο παρελθόν διατάραξαν το υδάτινο οικοσύστημα στο οποίο ζούσαν. Η θήρευση από εισαγόμενα θηλαστικά, κυρίως από την ερμίνα είναι μια μεγάλη απειλή για την επιβίωση του είδους. Επίσης η υβριδοποίηση με τον κοινό καλαμοκανά H. himantopus μείωσε τον πληθυσμό του μαύρου καλαμοκανά.

Οικογένεια: Ανωρραµφίδες (Recurvirostridae).
Himantopus himantopus Καλαμοκανάς
Recurvirostra avosetta Αβοκέτα
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καλαμοκανάς

Back To Top